Društvo Pitamo te

Borba studenata FMU: Koja je cena umetnosti u Srbiji?

"Protest nije hir, nego istinska potreba za boljim uslovima."

Studenti Fakulteta muzičke umetnosti protestovali su 4. oktobra u holu fakulteta. Povod protesta bio je nepoštovanje dogovora koji je studentski parlament FMU napravio sa upravom. Povećanje sa 1000 dinara na 9000, odnosno 13 000 je za njih, kako navode, bilo veliko iznenađenje. Osim toga, zaključani klaviri, generalno loši uslovi za rad i uvođenje plaćanja druge prijave ispita, iako je bilo dogovoreno plaćanje tek od treće prijave ispita, takođe su razlozi za protest.

Protest nije prva akcija

Protestu je prethodila peticija, koju je potpisalo više od četiri stotine studenata, sa istim zahtevima kao i na protestu, ali je odbijena bez detaljnije diskusije i objašnjenja. Ovo su informacije koje su studenti dobili od svojih predstavnika iz parlamenta FMU, objašnjava Nina Fuštar, student prorektor Fakulteta muzičke umetnosti.

Protest nije hir, nego istinska potreba za boljim uslovima, istakla je Nina o protestu.

Aleksandar Dukić, predsednik studentskog parlamenta ovog fakulteta, kaže da sami šefovi katedri koji su bili prisutni na sednicama gde je izneta prvo peticija i sednici u vreme protesta nisu pokazali bilo kakav vid naklonosti, međutim, dodaje:

Pregovori su u toku sa upravom fakulteta. Dogovoreno je da će cifra biti preispitana i možda dođemo do neke ideje koja može biti solucija za obe strane. Nadamo se kompromisu.

Nina se takođe nada da će fakultet pronaći razumevanje za njihove zahteve i da ćemo doći do kompromisa.

Fakultet je naša kuća, bez studenata cijela institucija nema nikakvog smisla. Osim toga, lično se nadam da će uprava našeg fakulteta shvatiti da cilj studenata nije da naprave haos, nego da dobiju bolje uslove, objašnjava ona.

Foto: Nina Fuštar

Cena umetnosti

U mom slučaju samofinansiranje nije bila opcija. Budžet ili ne bih studirao. Mislim da u našoj zemlji odustajanje od umetnosti nije zbog nedostatka finansija za studije, već zbog nedostatka posla i njegove slabe plaćenosti, ističe Aleksandar.

Kupovina i održavanje instrumenta je neophodan, ali skup trošak. Odlasci na master studije takmičenja mogu da budu vrlo skupi. U pitanju je profesija koja zahteva mnoge izdatke. Zbog toga se i studenti muzike, ali i njihovi članovi porodice, često žrtvuju, objašnjava Nina i dodaje:

Mislim da u nekim zrelijim godinama studenti odustaju od umjetnosti ne samo jer nemaju potrebne finansije za nastavak školovanja, nego jer se u suštini umjetnost u ovakvom društvu vrlo rijetko isplati. Živimo u vremenu različitih kriza, ekonomskih, društvenih, moralnih. Mnogi ne žele da rizikuju, te u nekom momentu, bez obzira na sav talenat i ljubav prema muzici, budu prinuđeni da promijene profesiju.

Većina studenata je prinuđena da radi

Aleksandar govori kako je jedan od studenata koji rade i dodaje da je u okviru osnovnih studija preteško uskladiti bilo koji posao sa fakultetom, pogoto na instrumentalnom smeru.

Nina kaže da su u pitanju različiti poslovi, od zamena u osnovnim ili muzičkim školama, do poslova kao što su konobarisanje, rad u knjižari i slično.

Sada više nije pitanje da li je moguće uskladiti posao i umjetnički fakultet, jer je novac neophodan. Vjerujem da je tako i  kolegama sa drugih fakulteta, odgovorila je Nina.

Foto: Nina Fuštar

Budućnot kulture u Srbiji

Aleksandar navodi da ulaganja u kulturu za sada nisu velika.

Nadam se da će se to promeniti i da će se svest o svemu tome razviti u pozitivnom smislu. Sve u svemu, u trenutnoj situaciji, budućnost dolazećih kolega je veoma neizvesna, navodi Aleksandar.

Nina ističe da muzička umjetnost u Srbiji, makar kada je u pitanju klasična muzika, prema onome što ona vidi nema baš najsvetliju budućnost.

Na moju veliku žalost, Fakultet muzičke umjetnosti je postao zanimljiv javnosti tek kada se desilo nesto vanredno i haotično kao što je ovaj protest. Ranije, ali i tokom trenutnih dešavanja na FMU, bila sam u situaciji da objašnjavam da je FMU dio Univerziteta umjetnosti koji čine još 3 fakulteta, kaže Nina.

Dodaje i da kao student prorektor i dalje radi na tome da rad studenata našeg Univerziteta što više približi javnosti, naročito svojim kolegama sa drugih fakulteta.

Mladi su budućnost i od njih očekujem da zajedno sa nama neguju kulturu i pomognu joj da preživi ova, u svakom smislu teška i krizna vremena, rekla je Nina.

Savet mladim kolegama

Nina i Aleksandar su za kraj imali šta da poruče svojim kolegama, ali i studentima drugih fakulteta.

Kolegama umjetnicima bih rekla da postoji i svijet van umjetnosti koju stvaraju i da je zaista neophodno da budu informisani, poručuje Nina.

Shodno situaciji, ono što mogu da im poželim jeste da se ne boje kada treba da se bore za svoje interese, da se zauzmu za sebe i ne posustaju u tome, dodaje Aleksandar.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare