Modern art

Studio plesa “Ris”: Plesom protiv svih strahova i problema

“Ples je tajni jezik duše”, rekla je Marta Grejem, a mladi iz plesnog studia “Ris”, otkrivaju za Youth Vibes, šta za njih znači ples i kako im je pomogao u razvoju i odrastanju. 

Ples je tajni jezik duše, rekla je Marta Grejem, a mladi iz plesnog studia “Ris”, otkrivaju za Youth Vibes, šta za njih znači ples i kako im je pomogao u razvoju i odrastanju. 

Šta je Ris?

Ris je plesni studio specializovan za moderan, jazz i klasičan balet, kao i savremeni ples, sa postojanjem od 10 godina. Mogu da se pohvale treniranjem mnogobrojnih svetskih, evropskih i državnih prvaka u kategorijama juniori i deca, kao i sa preko 100 zadovoljnih članova uzrasta od 3 do 20 godina.

Nikola Korać, trener u plesnom studiu Ris, ujedno je i 11 puta bio prvak države u Latino plesovima, i za Youth Vibes kaže ples generalno kod nas nije priznat u sportove.

Neke države su već priznale ples kao sport, i takmiče se i na Olimpijadi, dok mi smatramo da je to samo vid estetike, smatramo da je lepo da naučimo decu pravilno  držanje i stav, kao i da im promenimo malo način i promenu pogleda na svet, kaže Nikola.

Na koji način ples pomaže mladima?

Plesač i takmičar Srđan Ivanović kaže da mu je ples dao dosta samopouzdanja.

Nikola, trener,  me je naučio da kontrolišem svoje emocije, kao i da koristim svoje telo. Zahvaljujući plesu upoznao sam divne prijatelje i pronašao mesto gde se osećam potpuno prihvaćeno.Najbitnije je imati cilj pred očima, zajedno sa prijateljima koji će te pratiti sve do kraja. “Ris” je mesto koje mi je sve to pružilo, kaže Srđan.

Milica Grozdanić kaže da joj se život okrenuo za 180 stepeni kada je počela da trenira ples i shavatila da joj to ide od ruke.

Pronašla sam potpuno novi svet,dodaje ona.

Plesom protiv strahova 

Ples mi pomaže da prebrodim neke teške periode mnogo lakše uz igru i muziku. Kažu za umetnike da kada su najtužniji da onda najlepše  stvari naprave i stvore, kaže Nikola i objašnjava da mladima ples dosta pomaže da prevaziđu neke svoje strahove.

Takođe ih čini i boljim đacima, jer mnogo više uče kako bi bili na treningu redovni, na taj način automatski brže napreduju, brže uče i bolji su u školi.

Korona i online probe

Mladi plesači kažu da niije bilo lako napredovati tokom pandemije koronavirusa, ali su kao tim uspeli da se izbore i sa tim problemom. Odlučili su da svoje vreme pametno iskoriste – kroz online probe, održavanje forme u kućnim uslovima im nije toliko teško palo. Konačno su imali više vremena da pogledaju video materijale koje su im treneri slali, ali ujedno se i razgibaju i održavaju kondiciju.

Pokušaj i ti da plešeš

Ako se i dalje pitaš da li treba da kreneš da treniraš ples, možda je ovaj tekst upravo znak koji ti je potreban. Pokušaj. Oseti. Vidi. Probaj. Ne možeš da znaš dok ne probaš. I za kraj, kao što bi rekla Viki Baum: Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare