Društvo

Studiranje i korona: Neizvesnost koja ne prestaje

Do pred sam početak studiranja, neophodne informacije za studente nisu razrađene. Dok je za nekog potencijalna online nastava ušteda vremena, nekome to predstavlja nove neizvesnosti - gde živeti, kako učiti, kako održati fokus?

Koliko su studenti spremni da se suoče sa tolikom dozom nejasnoća i saznavanja detalja u poslednjem trenutku?

Aleksandra Mašić, urednica portala Studentski život, objašnjava da smo trenutno svi u problemu jer ne znamo kako će se odvijati život za mesec dana, a kamo li studiranje predviđeno za narednih nekoliko godina. Koje nam, dakle, dobre i loše strane donosi ta neizvesnost na koju se polako navikavamo?

Ušteda vremena nasuprot uzaludnom plaćanju stanarine

Istraživanje portala Studentski život kao rezultat iznelo je tri gotovo ravnopravna pravca razmišljanja studenata. U celom tom procesu neizvesnosti, ušteda vremena može da se navede kao prva olakšica, zaključila je Aleksandra na osnovu jedne trećine odgovora ispitanika. Studenti koji ne žive u mestu u kome studiraju gubili su dosta vremena na putovanje do fakulteta, te je online nastava za njih prednost. Međutim, mnogi su studentsku godinu provodili u domu, ili iznajmljenom stanu u blizini fakulteta.

Čekanje do poslednjeg trenutka je nešto što im nikako ne odgovara. Stalno su na vagi između dobre ponude za stan, i uzaludnog plaćanja istog. Ukoliko čekaju odluku fakulteta, mogu zakasniti i propustiti dobre prilike za stanovanje.

Aleksandra: Svaki aspekt života studenata je trenutno poremećen

Aleksandra navodi da je sve što je jedan student nekada proživljavao sada redukovano. Bilo da je to način slušanja nastave, bilo da se radi o načinu učenja… Nekada su se redovno posećivale čitaonice, učilo se sa kolegama u kafiću, okupljalo se kod kuće.

Takođe, profesionalni aspekt jednog studenta koji se u toku studija često odnosi na takozvane privremeno povremene poslove je smanjen. Zbog korone, radna mesta koja bi bila odgovarajuća studentima su smanjena, te je i njihova ekonomska situacija pogoršana.

Povrh svega toga, tu su studentske žurke i izlasci. Kako Aleksandra objašnjava, to je sastavni i najlepši deo studentskog života, a on je, štaviše, najviše redukovan, u nekom momentu čak i stopiran.

Mislim da su studenti jako uplašeni, kaže ona, i pojašnjava da su studenti sada u situaciji gde imaju potpuno drugačiji model od svega onoga što je nekad bilo. Koren tog straha je upravo ona neizvesnost koju proživljavaju, i koja se ne smanjuje iako se navikavamo na situaciju sa virusom covid-19. Mnogo je više vremena potrebno da svi mi naučimo da živimo sa njim, a studenti su grupa koja najviše toga gubi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare