Modern art

Sve što treba da čujete pre kupovine prvog fotoaparata

Pre kupovine, najbitnija stvar je zapravo raspitati se o tome šta kupujemo. Ti uređaji nisu jeftini i zbog toga treba biti siguran u svoju kupovinu pre nego što se transakcija obavi.

Fotografija, kao umetnost 21. veka, neprestano se razvija. Premda nas njeni počeci vezuju za period od pre skoro dva veka, fotografija kakvu je znamo danas je počela da se razvija krajem prošlog milenijuma. Digitalni fotoaparati, razdvojivi objektivi i pristupačnost uređaja nisu bili element svakodnevnice do pre 20 godina.

Danas, aparat može kupiti svako od nas ukoliko počne na vreme da štedi. Pre kupovine, najbitnija stvar je zapravo raspitati se o tome šta kupujemo. Ti uređaji nisu jeftini i zbog toga treba biti siguran u svoju kupovinu pre nego što se transakcija obavi. Mladi i ambiciozni fotografi često nisu sigurni u svoje želje, već bi voleli što pre da uzmu u ruke bilo koji aparat. Ovaj način razmišljanja često ostavlja osobe bez novca i očekivanog uređaja, već tek onda traže kako da prilagode dobijeni uređaj svojim potrebama. Umesto toga, pre kupovine je potrebno obaviti istraživanje i razgovor. To je najbolje sprovesti sa nekime ko se bavi fotografijom duže vreme ili nekime ko se već oprobao u kupovini aparata, pa je i sproveo je svoje istraživanje.

Koja marka fotoaparata je najbolja?

Marka fotoaparata je subjektivna stvar i to što nekome odgovara jedna, ne znači da drugome neće neka potpuno druga marka najbolje leći. Premda danas na tržištu postoji desetak kvalitetnih proizvođača fotoaparata, dve kompanije se izdvajaju – Canon i Nikon. Najbolje poređenje te dve kompanije i njihovih proizvoda je da su poput Crvene zvezde i Partizana – nema neke velike razlike i svako će reći da je njegov ljubimac najbolji.

Kada je reč o potrebama fotografa, onda se situacija može malo promeniti. Uopšteno govoreći, fotoaparati marke Nikon imaju manje manualnih opcija, tj. više stvari se automatski podešavaju. S druge strane, Canon fotoaparati više podešavanja prepuštaju fotografu, što se može pokazati i dobrim i lošim po početnike, zavisno od želja i mogućnosti. Kada je reč o drugim markama, Sony i Fujifilm su se poslednjih godina pokazali kao odlični konkurenti, posebno u polju DSLR fotoaparata. Često se oni smatraju i boljim po pitanju odnosu cene i kvaliteta.U poznatije kompanije se ubrajaju i Olympus, Panasonic i Pentax.

U izboru između poznatije i manje poznate kompanije, fotografi uglavnom preporučuju poznatiju. Razloga za to nema mnogo u samim aparatima, čiji kvalitet varira od samog modela. Ono što se međutim izdvaja kod poznatijeg dvojca jeste veća informisanost o njima kod osoba koje bi potencijalno mogle da daju savete i sugestije. Servisi i osobe koje se bave popravkom fotoaparata često nemaju rezervne delove za manje poznate marke i ne znaju način na koji su one sklopljene. Zbog toga je izuzetno bitno dobro poznavati svoj aparat, a ako ne poznajete, bitno je da neko kome poverite uređaj razume način na koji funkcionišu proizvodi te marke.

Koji fotoaparat treba izabrati?

Izbor fotoaparata je možda i najteži element kupovine istog. Nakon što se utvrdi koja marka fotoaparata je prva želja, potraga se nastavlja ka modelu. Kada je reč o tipu fotoaparata, DSLR fotoaparati su odličan izbor za početnike (svakako su najjeftiniji aparati koji mogu napraviti kvalitetne fotografije). Kako je izbor uređaja izuzetno veliki, najbolje je raspitati se kod iskusnijih fotografa, kojih danas ima mnogo više nego ranije.

Bitni faktori u izboru su, pored namene, broj megapiksela, praktičnost i ekonomičnost. Koliko god osoba bila veliki entuzijasta, ulaganje previše novca nikada nije dobra opcija i izbor kvaliteta ispred ekonomičnosti nikako ne pomaže u ovom izboru. Takođe, izuzetno je bitno i da se pronađe aparat dobrih dimenzija. Kvalitetni objektiv nije nimalo koristan ukoliko osoba nema snage da ga nosi prikačenog za fotoaparat. Specifikacije uređaja ne treba porediti sa istim na mobilnim telefonima. Uprkos tome što telefoni danas mogu da imaju i dosta bolje kamere, kvalitet fotografije i mogućnosti podešavanja će uvek biti na strani fotoaparata.

Koliko novca treba izdvojiti?

Fotoaparati, kao i fotografska oprema, uopšte nisu jeftini. Premda oni više odgovaraju uslovima zarade u zemljama Zapadne Evrope i SAD-a, niko na svetu ne može reći da početna investicija u jedan fotoaparat i jedan objektiv nije skupa. Najjeftiniji DSLR fotoaparati danas se mogu naći po ceni od 36 hiljada dinara, mada se polovni često prodaju i po dvostruko manjoj ceni. Većina fotografa se slaže da polovni mogu biti kvalitetni, ali se za početak uglavnom uzimaju novi. Kupovina fotoaparata u prodavnicama često uključuje i početni (popularno nazivani kit) objektiv. Shodno tome, može se reći da je za početnu investiciju potrebno izdvojiti oko 40 hiljada, ukoliko spadaš u malo izbirljivije kupce. U svakom slučaju, izbor kvalitetnog fotoaparata određuje kojim ritmom ćeš početi da radiš – možda te upravo dobar izbor privuče da češće fotografišeš. Iskustvo donosi kvalitet, a užitak dok učiš zanat čini to iskustvo vrednijim.

Povedi nekoga u kupovinu

Kao što je korisno dobiti mišljenje druge osobe dok probaš nove farmerice, kupovina fotoaparata sa nekime ko se u to razume olakšava posao. Osim ukoliko nisi potpuno upoznat sa svim potrebnim specifikacijama (što verovatno nijedan početnik nije), korisno je dobiti dodatno pojašnjenje nekoga ko se u to razume. Fotografi često mogu i da postave dodatno pitanje prodavcu koje se ti ne bi setio. Ovo se odnosi i na kupovinu polovnih i na kupovinu novih fotoaparata, pošto je svakome cilj da proda uređaj, a ne tebi da se taj fotoaparat dopadne.

Šta kada uzmeš prvi put fotoaparat u ruke?

Najbolje je, ukoliko je to moguće, da isprobaš fotoaparat u prodavnici. Ukoliko je polovan, onda obavezno zamoli da napraviš nekoliko fotografija dok ste tu. Sa obzirom da si početnik, najbolje je da ti osoba sa kojom kupuješ pomogne da upališ i pokaže ti neke osnovne stvari (ukoliko kupuješ sam, pitaj prodavca). Naposletku, pogledaj fotografije i pogledaj da li ti se čini da nešto fali što si očekivao. Polovnim fotoaparatima često može da fali zaštita na viziru ili plastika negde sa bočne ili donje strane. Takođe, obrati pažnju na slot za memorijsku karticu i bateriju, oni se najčešće oštećuju ukoliko fotograf ne pazi dok radi.

Kupovina ovakvih uređaja zahteva da imaš cilj ispred sebe i da tačno znaš šta ti je potrebno. Ukoliko nisi siguran, bolje je istražiti još malo. Kada pogledaš uređaj ispred sebe i ne čini ti se da ti leži, bolje je preskočiti i sačekati narednu priliku za kupovinu – bolje sačekati sa poslom nego ostati bez novca, a fotoaparat nikada ponovo uzeti da fotografišeš.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare