Lifestyle

Sve što treba da znaš o svirci koja je digla Srbiju na noge

Ljubitelji alternativne muzike su došli u žižu javnosti poslednja dva dana nakon diskretnog nastupa tri benda ispod Brankovog mosta u Beogradu. Javnost ima podeljena mišljenja o tome, a mladi muzičari žele da poruče da ovo nije kraj njihovoj borbi za bolje uslove tokom pandemije.

Poslednja dva dana, Srbija je bila podignuta na noge nastupom tri benda ispod Brankovog mosta u Beogradu. Bednici, Chemical Tomb i Apači su tri benda čije su se pesme čule obalom tokom nastupa i koje su privukle mnogo pažnje. Kako kaže frontmen grupe Chemical Tomb Simon Piper, do saradnje bendova je došlo pre svega zato što je reč o vršnjacima koji dele strast o ovoj vrsti muzike.

Odlučili smo se za nastup kada se skupilo toliko ljudi na snimanju spota da se pretvorilo u neplanirani nastup, objasnio je Simon.

Foto: Filip Olćan

Podrška je, nalik i na većinu domaće alternativne scene, došla pre svega od fanova i kolega i prijatelja iz drugih bendova. Promocija je na sličan način došla, putem društvenih mreža gde su mladi promovisali nastup bendova.

Kada je reč o samom nastupu, javnost i mediji su podeljeni. Najveći broj medija ih optužuje za organizovanje tzv. korona-žurke, kao i za masovno okupljanje protivno merama kriznog štaba. Sa druge strane, mladi su masovno podržali bendove i nastupe, navodeći kako je ovo bila prilika da se čuje uživo kvalitetna muzika posle dužeg vremena. Detalj koji mnogi ističu kao faktor uspeha je i želja bendova da nastave da sviraju bez obzira na policijske jedinice koje su se okupile oko mesta dešavanja.

Reakcije su fenomenalne, dosta alternativne scene nas je podržalo, kao i dosta medija koji su, kako preuveličavali, tako i promovisali ono što mi nudimo, podrška je ogromna, naveli su članovi benda Chemical Tomb.

Foto: Filip Olćan

Posledice snimanja i održavanja ovih svirki ipak postoje, makar u pravnom aspektu. Koliko god da je namera bila okrenuta muzički, cela organizacija je okarakterisana kao protest alternativnih muzičara. Simon takođe ističe i kako je to bio jedan veliki bunt opštem zaključavanju. Uz to, on dodaje i da oni u politiku ne ulaze, te da je ovo bio bunt protiv novih mera.

Nema značajnih posledica, neki od nas su popili kazne. Samit nesvrstanih je organizovao platformu za donacije kojom se prikuplja novac za one kojima najviše treba za kaznu, pre svega, rekli su članovi benda kada je u pitanju posledica snimanja.

Jedna stvar sa kojom se članovi benda, kao i mladi koji ih podržavaju, slažu je da ovo nije kraj i da će posle ovakvog odziva sigurno biti i daljih organizacija. Dalje informacije o tome, međutim, nisu znali da kažu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare