Lifestyle

Sve veći broj devojaka upisuje Vojnu akademiju

Sudeći po većini komentara niških tinejdžera, kul je kada se devojka odluči da "zameni uloge" i upiše Vojnu akademiju.

Kako navodi zvanični sajt Vojne akademije u Beogradu, od školske 2007/2008. godine, Vojna akademija je započela sa školovanjem devojaka za poziv oficira. Fakultet nudi različite studijske programe kao što je menadžment u odbrani, protivvazduhoplovna odbrana, vojnoelektronsko inženjerstvo itd. i ističe da se devojke školuju po istom nastavnom planu i programu kao i muškarci.

Međutim, o tome da li su devojke do danas uspele da se izbore za ravnopravnost sa muškarcima, kako im je na akademiji i kako okolina reaguje na njihov izbor školovanja, pričali smo sa kadetom Jovanom (22).

Jovana je student na III godini Vojne akademije, na smeru logistika. Kako izjavljuje, Vojnu akademiju je upisala jer joj se jako dopada vojnički život i misli da je Vojna akademija mnogo bolja za studiranje od ostalih fakulteta. Po njoj, ono što je čini još boljom jeste da po završetku studija, imaju zagarantovan posao što je jako značajno u vremenu u kojem živimo. Jovana dodaje da su ostale pogodnosti koje nudi akademija besplatan smeštaj i hrana, a na sve to primaju i platu, koja varira od njihovog uspeha. Postoje i sportski centri za najrazličitije sportove i nekoliko bazena, u kojima mogu da se relaksiraju i odmore od učenja.

Što se tiče društva, niko ne omalovažava nas devojke, naprotiv, svi nas gledaju sa divljenjem. Na akademiji, mi smo jednake sa muškarcima. Ne znam tačno koliki je broj devojaka na akademiji u III godini jer su neke odustale, tako da se broj stalno menjao. Medjutim, ono što mogu sa sigurnošću da kažem je da svake godine sve više devojaka upisuje akademiju, rekla je Jovana o položaju i brojnom stanju devojaka na Vojnoj akademiji.

Ilustracija; foto: flickr/Kurdishstruggle/CC

Kako je Jovana istakla sa sigurnošću, sve veći broj devojaka se odlučuje da upiše ovaj fakultet. Jedna od njih je i Milica koja naporno već radi na pripremi prijemnog ispita, nadajući se da će joj se san ostvariti i da će sledeće godine upisati Vojnu akademiju. O tome zašto se odlučila baš za akademiju, ona je izjavila:

Oduvek me je zanimala vojska. Želela sam da upišem i Vojnu gimnaziju, ali zbog toga što se nalazi u Beogradu, nisam bila spremna na četvorogodišnji odlazak u “beli grad“ i rastanak od porodice i društva. Želja za Vojnom akademijom nije jenjaval, tako da se sada uveliko spremam za prijemni ispit. Svim snagama se borim i boriću se da je upišem i sa nestrpljenjem čekam da na sebi vidim maslinastu uniformu, a nadam se da ću dočekati i dan kada ću baciti šapku u vis.

Ilustracija; foto: flickr/Presidio of Monterey/CC

O tome šta ostali tinejdžeri misle o devojkama koje se odlučuju na vojne studije, Miloš (20) govori za Youth Vibes.

Devojkama koje su upisale Vojnu akademiju moram da čestitam jer su se opredelile za nešto veoma teško jer je to jako teško za muškarce, a kamoli za devojke. One su nežniji pol i mislim da bi dosta trebalo da razmisle da li je akademija za njih i dodaje da ne osudjuje devojke koje se odluče na takav korak i da bi mu bilo zadrovoljstvo da ima drugaricu koja je na Vojnoj akademiji.

Na drugu stranu, Ivana (17) misli da devojke ne treba da upisuju vojne studije.

Mislim da je to previše teško za njih, ali ne bih imala ništa protiv ako bi moja najbolja drugarica upisala Vojnu akademiju, ističe ona.

Luka (17) misli da kao i u svemu, i tu treba da postoji rodna ravnopravnost. Kaže da je potrebna velika hrabrost da bi se upisala Vojna akademija i on to jako poštuje.

Negde smo od malena učeni da postoje dečaci i devojčice – dečaci se vezuju za plavu boju, automobile, jačinu i snagu, dok devojčice za roze boju, lutke, nežnost, domaćinstvo i kuvanje. Dakle, naučeni smo da postoje uloge. Sudeći po većini komentara niških tinejdžera, kul je kada se devojka odluči da „zameni uloge“ i upiše Vojnu akademiju.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare