Društvo

Svetski dan borbe protiv korupcije: Iz goreg u gori rezultat

Srbija je na CPI listi na 94. mestu od 180 zemalja i trenutno beleži najnži rezultat još od 2012. godine.

Da je Srbija zemlja u kojoj umesto vladavine prava vlada korupcija pokuzaju i podatak iz 2020 godine kada je Srbija od mogućih 100 poena, po Indeksu percepcije korupcije (CPI), imala 38 kako izveštava organizacija Transparentnost Srbija. 

Napredak ili ipak ne?

Napredak se u oblasti sprečavanja korupcije gotovo i ne vidi pa se i mnoge organizacije nalaze na meti nejednakih uslova za dobijanje novca.

Korupcija je u Srbiji pogodila sve institucije podjednako, ne preskačući čak ni obrazovne ustanove i nevladine organizacije. Sredstva grada Beograda koja se doniraju organizacijama na teritoriji ovog grada, donirana su većinskom broju organizacija osnovanim nakon 2012. koje su pod uticajem vladajuće stranke. To je 78 od ukupno 127 organizacija koje su učestvovale u ovom projektu, podaci su objavljeni od strane IEA.

Šta građani misle o tome?

Nezadovoljstvo građana je sveprisutno već par godina unazada, a najnoviji podaci iz 2020. godine nisu ohrabrujući.

Prema istraživanju koje je sproveo USAID iz 2020. godine, više od 50% ispitanika prepoznaje negativan uticaj korupcije na društvo. Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbije tom prilikom je rekao da istraživanje donosi neke pomake, ali da nema mnogo mesta za optimizam. Većina građana je tada rekla da su tada najkorumpiranije institucije u Srbiji zdravstvo, inspekcije i sudovi, svaki sa preko 80% glasova.

Šta Srbiju čini pogodnom za razvoj korupcije?

Da li je to zbog opšte pretpostavke da se bez potkupljivanje i korupcije u birokratskom sistemu ne može završiti ili zbog činjenice da je sasvim normalno dokotrima i medicinskim sestrama dati nešto zbog dobro obavljenog posla?

Takve situacije su nesvesno činjenje korupcije, bez da iko od članova tog odnosa traži mito, samo zato što je to opšteprihvaćeno u narodu. Mnogi u Srbiji smatraju to činom poštovanja, ali bili oni svesni toga ili ne ovakvi postupci spadaju u korupciju i podmićivanje.

Iako ne najteži oblik korupcije u našoj zemlji, ovakav pristup predstavlja osnov za njen dalji razvoj, a s obzirom da je prisutan oduvek ukorenio se u narodu kao neka vrsta običaja.

Birokratija i mito

U birokratskim sistemima poput našeg, opšte poznati su interni cenovnici kojima se ističu cene za neke najosnovnije usluge koje se inače ne naplaćuju. Ovaj proces osmišljen je da bi se procesi na šalter službama brže završavali ili da bi službenik pogurao slučaj. Neretko ljudi niti dođu brže na red, niti dobiju sve potrebne papire, ali se teše time da možda bez mita ne bi ništa dobili.

U sistemu je svaki pojedinac bitan. Već godinama se u Srbiji korupcija upotrebljava kao najnormalnije sredstvo funkcionisanja. Sve dok neko ne prekine taj niz, teško se možemo nadati boljem položaju na CPI listi ili u državi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare