Društvo

Svetski dan nastavnika: Prilika za zahvalnost nastavnicima

Svetski dan nastavnika obeležava se na današnji dan, svakog 5. oktobra, još od 1994. godine.

Od davnina poziv profesora bio je veoma cenjen i smatran jednim od najuglednijih profesija. Mnogo se truda i rada uložilo u samo obrazovanje.  Glavni cilj je da mladi izrastu u generacije koje bi doprinele promenama u nauci, kulturi, sportu i mnogim drugim vrednim sferama.

Najvažniji segment svakog odrastanja jeste edukacija. Nažalost, često dolazimo do saznanja koliko su neka deca izložena teškim uslovima ali i koliko su njihovi nastavnici požrtvovani. Nastavnici nastoje da prenesu znanje i pored siromaštva, neadekvatnog prostora za rad ili nedostatka materijala za učenje. Kada pred decu stane osoba sa autoritetom koja na sve načine želi da im usadi ljubav prema učenju, tada se kod njih formira ličnost sa stavom i mišljenjem koju prate razne sposobnosti vredne daljeg rada.

Koliko je položaj učitelja, nastavnika ili profesora danas ugrožen?

Današnji dan se obeležava kao zahvalnost nastavnicima na svemu što su učinili za mlade. U svetu postoji velika kriza koja se odnosi na nedostatak prosvetnih radnika. Po strani ćemo ostaviti pitanje da li je to rezultat nedovoljnih finansijskih sredstava ili nezadovoljstvo nastavnika zbog statusa u društvu.  Jasno je da bez prosvetnih radnika na ovoj planeti neće biti ni obrazovanih ljudi. Mladi su budućnost, a glavni cilj je postizanje slobode. Jako je važno pružiti podršku mladima i motivisati ih kako bi se usmerili na studije koje formiraju učitelje, nastavnike i profesore, njihovom požrtvovanošću dolazićemo do poboljšanja uslova rada i spremnosti za edukacijom, kao i uvođenju novih metoda rada.

Organizacija UNESCO koja je oformila ovaj dan u stalnoj je borbi za saradnju među nacijama. Preporuke o statusu učitelja usvojene su 1966. godine. Ranija istraživanja dovela su do rešenja o adekvatnom osnovnom obrazovanju koje traži dva miliona novih radnih mesta i osamnaest miliona učitelja. Pružiti deci kvalitetno obrazovanje i mladima studiranje od opšte je važnosti za čitavu planetu.

Dan prosvetnih radnika u Srbiji obeležava se 8. novembra.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare