Lifestyle

Svetski dan zdravlja: Koliko savremeni čovek vodi računa?

Povodom Svetskog dana zdravlja, ekipa Youth Vibes-a je posetila je našu prestonicu i razgovarala sa stanovnicima Beograda o tome koliko se njihov odnos prema zdravlju promenio od početka pandemije koronavirusa i koliko vode računa o njemu.

Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu, rekao je Čehov. Užurban život, mnoštvo obaveza i neizbežan stres danas predstavljaju svakodnevnicu velikog broja ljudi. Ponekad nas toliko okupiraju da zaboravimo na brigu o sebi, svom telesnom i mentalnom zdravlju. Dešava se da zdravlje stavljamo u „drugi plan“ i da ga zapostavljamo, te da njegovu istinsku vrednost shvatimo tek kada ga izgubimo.

Rođendan Svetske zdravstvene organizacije, koji se obeležava 7. aprila svake godine, prilika je da preispitamo ophođenje prema sebi. Tim povodom, ekipa Youth Vibes-a posetila je našu prestonicu i razgovarala na tu temu sa stanovnicima Beograda.

Kako se borimo sa stresom?

Stres je postao neizostavni deo života savremenog čoveka. Užurban način života i brojne nepredvidive situacije na koje (ponekad) ne možemo da utičemo samo su neki od njegovih uzroka. Na pitanje da li su često pod stresom, ljudi su uglavnom davali potvrdan odgovor.  Kako je stres jedan od glavnih faktora rizika za nastanak brojnih oboljenja, kako telesnih, tako i mentalnih, neophodno je da pronađemo neki „izduvni ventil“i oslobodimo se negativne energije.

Stres prevazilazim tako što se družim sa prijateljima i bavim se fizičkom aktivnošću, bio je odgovor jedne naše sagovornice. Među ostalim odgovorima našli su se šetnja po svežem vazduhu sa kućnim ljubimcem, bavljenje hobijem, slušanje muzike.

Fizička aktivnost i njen značaj

Jedan od glavnih problema savremenog čoveka je i fizička (ne)aktivnost. Ušuškani u svoju zonu komfora, opčinjeni tehnologijom i surfovanjem po internetu, ponekad zaboravimo na sve benefite koje rekreacija ima. Gojaznost i deformiteti kičme samo su neke od posledica zanemarivanja ove veoma važne stavke. Pored toga što se usled redovnog bavljenja nekim sportom osećamo fizički spremnije i zdravije, ono ima značajnih efekata i na naše mentalno zdravlje.

Fizička aktivnost čini da se osećam raspoloženije i opuštenije. Nakon jutarnjeg treninga, spremniji sam da se suočim sa svim obavezama koje imam tog dana, bio je odgovor jednog sagovornika.

Da li je pandemija uticala na naš odnos prema zdravlju?

Tekuća pandemija koronavirusa svakako je imala (i još uvek ima) ogromnog uticaja na naše živote. Neki su ovaj period i višak slobodnog vremena videli kao priliku da se posvete sebi.

Počela sam da ustajem ranije i provodim dosta vremena u prirodi, Redovnije sam trenirala i počela sama da spremam svoje obroke, neki su od odgovora.

Stavovi starijih stanovnika po pitanju zdravlja, kao i njihove navike, nisu se mnogo promenili tokom trajanja pandemije. Kako se čini, svest o njegovom značaju budi se sa godinama. Počeo sam da pridajem značaj zdravlju kad sam polako počeo da ga gubim, rekao nam je jedan sagovornik.

Šta ste vi danas uradili za svoje zdravlje?

Na ovo pitanje, odgovori su bili različiti.

Pila sam dosta vode i šetala, glasio je jedan.

Trenirao sam i proveo kvalitetno vreme sa ljudima koje volim, bio je sledeći.

Meditacija, zdrav doručak i puno smeha takođe su se našli na ovoj listi beskonačnih mogućnosti. Možda ti neki od njih da vetar u leđa da kreneš na put iskorenjivanja loših, a uvođenja dobrih navika.

I za kraj jedan mali podsetnik: Tvoje telo je jedino mesto gde možeš da živiš. Zato se potrudi da bude ugodno mesto za život. Umesto kesice čipsa izaberi neko voće. Umesto da provedeš ceo dan u sobi uz Netflix, prošetaj sa prijateljem. Malim koracima poboljšaj svoj život. Pokaži ljubav sebi i svom telu i vratiće ti se.

http://https://youtu.be/gk_vh8bonyI

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare