Društvo

Taboo dnevnik: Polne bolesti više nisu tabu tema

"Odlučile smo da nećemo naš projekat bazirati na Covidu-19. Uvidele smo da u našem gradu drugi problem, a to je nedovoljna informisanost mladih o polno prenosivim bolestima."

Kako je nastao Taboo dnevnik?

Projekat Polne bolesti više nisu tabu je pod pokroviteljstvom Asocijacije za Afirmaciju i Kulturu u okviru projekta Svetionik znanja. U 15 gradova u Srbiji odabrano je 15 timova koje čine po 4 srednjoškolca. Ovi timovi su dobili neku od tema na osnovu koje treba da razviju svoj projekat (ekologija, turizam, kultura i umetnost, javno zdravlje i aktivizam).

Ove godine timu Beograd je dodeljena tema javno zdravlje. Ovaj tim čine: Doroteja, Lenka, Julija i Marija i njihova mentorka doktorka Emilija Ivančajić.

 

Svedoci smo globalne pandemije korone virusa koja je ostavila ljude u panici i nastojanju da se prilagode na novu svakodnevicu. Ali mi smo odlučile da nećemo naš projekat bazirati na Covidu-19. Uvidele smo da u našem gradu drugi problem, a to je nedovoljna informisanost mladih o polno prenosivim bolestima, kažu članice ovog tima.

(Ne)informisanost mladih

Pre razrade projekta, sprovedena je anonimna anketa koju je popunilo oko 700 srednjoškolaca, na osnovu koje je ustanovljeno da je nivo znanja o ovoj temi na veoma zabrinjavajućem nivou. 40% ispitanika je seksualno aktivno, od 700 ispitanika samo 9% razgovara sa roditeljima na ovu temu a 65% bi volelo da ima priliku da anonimno pita stručno lice o ovoj temi. 94% smatra da je edukacija mladih o sekusalnom zdravlju izuzetno bitna.

 

Tema je škatljiva i o se njoj nerado govori. Tinejdžeri ne razgovaraju sa roditeljima o polnim bolestima i seksualnim odnosima, u školama je edukacija na ovu temu veoma oskudna ili nepostojeća. Mladi nisu svesni rizika i nemaju osećaj odgovornosti prilikom stupanja u odnose. 

Jednorog kao zaštitni znak ovog projekta

Da bismo na najbolji način doprli do tinejdžera koji se tek upuštaju u seksualne odnose, osmislili smo projekat koji podrazumeva da našu poruku prenosi jedan mali slatki jednorog po imenu Tabu, jer o jednorozima rado govorimo i ako ne postoje dok o drugim važnim stvarima ne pričamo i ako su stvarne i svuda oko nas , navode devojke iz tima Beograd.


Na instagram profilu taboo_dnevniksvakodnevno dele korisne informacije o polnim bolestima, odgovaraju na pitanja pratilaca i daju savete u saradnji sa lekarima i psiholozima. Dostupan je i sajt (https://taboodnevnik.rs/), gde adolescenti mogu potpuno anonimo da postavljaju pitanja vezana za seksualne odnose i polne bolesti, a odgovori na ista, u saradnji sa doktorima, objavljuju se sutradan preko instagram profila i na sajtu.

Cilj 

Živimo u 21. veku, gde svaka mlada osoba ima makar jedan pametan uređaj, gde im je dostupno mnoštvo informacija, ali u moru internet sadržaja, ne mogu da pronađu pouzdane informacije koje su im potrebne.  Cilj projekta Polne bolesti više nisu tabu je edukacija, informisanje i prevencija oboljevanja od polnih bolesti. 


Želimo da na inovativan i pristupačan način edukujemo mlade o polnim bolestima i pružimo im odgovore na pitanja koja su za njih tabu, dok rušimo obmane i predrasude o ovoj temi, kažu članice tima.

Podrška projektu

Zahvaljujući ljudima dobre volje, kao što je Bojana Milošević koja je podigla sajt, kao i psiholozima Jovani Mitrović i Mini Krivačić projekat je dobio potpuno novu dimenziju i neverovatan odziv za veoma kratak period. Na instagramu je ovu inicijativu podržao veliki broj ljudi, a samo neki od njih su Ivana Anđušić Maksimović, Kaja Ostojić, Stefan Milanov, Una Čolić, Iva Chu, Dimitrije Vokić.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] smo se i na svakodnevne teme koje se tiču mladih, poput važnosti mentalnog i reproduktivnog zdravlja. Normalizujemo pričanje o dosadašnjim tabu temama i trudimo se da taj epitet tabu otklonimo. […]