Lifestyle

Tetovaže u tinejdžerskom dobu – dozvoljeno ili ne?

Na njegovom radnom mestu se, kako on kaže, više puta dešavalo da dolaze i naši vršnjaci sa željom da rade tetovažu, naravno uz dozvolu roditelja koji bi se tu uverili da je sve bezbedno i sterilno.

Sigurno ste više puta čuli rečenicu kao što je Nemoj u kuću da mi ulaziš ako uradiš tetovažu! ili možda Tetovaža kažeš? Zaboravi!

Verovatno vam u tom trenutku dojadi život i pomislite kako nema šanse da dobijete tetovažu sem da je krišom uradite, pa kud puklo. Naravno, da ne ide tako i to nije jedino rešenje, ovo je još jedna u nizu bezazlenih tinejdžerskih muka. Da li vam je možda palo na pamet zašto vam se roditelji u početku nisu usaglasili ili pak i dalje ne pristaju na to?  Glavni problem tetovaža i njihovog takozvanog tabu smisla je na neki način bezbednost i sklonost bolestima od strane igle, tih bolesti je danas sve manje i manje upravo zbog proverenih boja i materijala za jednokratnu upotrebu.

Ako se rade na pravi način, tetovaže su potpuno bezbedne u današnje vreme, komplet materijal je za jednokratnu upotrebu, počevši od igle pa sve do neprobijajuće folije, tako da su ljudi potpuno bezbedni. Dešava se, ali retko, da postoji opasnost od boja koje izazivaju alergiju ali takve boje ne idu u dalju upotrebu. Evropa je trenutno najbezbednija po pitanju takvih stvari zato što se koriste samo boje sa sertifikatom, kaže tatu majstor Bata.

Na njegovom radnom mestu se, kako on kaže, više puta dešavalo da dolaze i naši vršnjaci sa željom da rade tetovažu, naravno uz dozvolu roditelja koji bi se tu uverili da je sve bezbedno i sterilno. Oko izbora veličine tetovaže uglavnom se najmanje vremena izgubi. Preporučljivo je da bude mala i to na nekom skrivenom mestu.

Preporučljivo je da se malo sačeka kada je tetovaža u pitanju, klincima se zbog rasta koža rasteže, kako koža tako i tetovaža i onda neće ličiti ni na šta. Menja se forma tela upravo u tom periodu tako da je preporučljivo da se sačeka barem koja godina, navodi Bata.

 

Tattoo majstor; foto: Ilija Grujić

Pored straha od bezbednosti tu je i strah od toga sta će profesori u školi reći kada vide tetovažu na bilo kom vidljivom mestu i kako će odreagovati? Ništa loše ne bi trebalo da se desi, osim da nas upute na pravi put, a evo šta o tome kaže psiholog Spasić Ivana.

Za period adolescencije ne možemo reći da ga karakteriše zrelost već impulsivnost. Kada su tetovaže u pitanju ponekad je to samo faza. Tinejdžeri žele tetovažu zato što je to u trendu ili je uradio njihov prijatelj, navodi psiholog.

Ona dodaje da tinejdžeri nekada žele da iskažu svoje stavove koji nisu još formirani. Kada pričamo o školi koja je obrazovno vaspitna institucija, u okviru nje postoje pravila ponašanja i odevanja. Tetovaže u tom pitanju nisu primerene za školu. Tinejdžeri su u dobu kada još nisu svesni šta žele a šta ne, kao i koje posledice takva odluka može da donese. Ona smatra da ne treba donositi odluku o tetoviranju u tom dobu.

Psiholog Spasić Ivana; foto: Ilija Grujić

Tetovaže, kao umetnost, su od velike estetske vrednosti i izgledaju divno na bilo kom delu kože. Bilo da je to cvet, zmaj preko celih leđa ili neko ime, one su svom vlasniku od velikog značaja, mogu da označe određeni deo života ili možda neku uspomenu. Kod prve tetovaže simbolika treba da ima vodeću ulogu, kako vremenom ne bi dosadila, upravo, zbog naše tinejdžerske promene ličnosti.

Tetovaže su oduvek bile nešto što me je privlačilo i od malena sam to volela. Crtala bih po sebi, po rukama i telu, drugima bih radila tetovaže markerom, pa sam eto čekala da to uradim jednog dana. Bila sam više nego sto posto sigurna iako je tu bio mali strah od bola i igle, kaže jedan od sagovornika.

foto: Ilija Grujić

Osoba treba da razmisli pre nego što to zasigurno odluči da uradi. Tetovaže stoje zauvek na tvom telu i kasnije nema nazad. Naša topla preporuka je da tvoja tetovaža ima značaj za tebe lično, a ne samo zbog estetike. Na kraju, to je tvoja odluka i odluka tvojih roditelja – bar još godinu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare