Lifestyle

The Polinet: Mladi izveštavaju mlade o politici

Troje mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine je 10. decembra prošle godine, na Međunarodni dan ljudskih prava, pokrenulo podcast The Polinet.

Za nešto više od četiri meseca The Polinet broji: 18 epizoda, goste iz 12 država, slušaoce iz 46 država i sa šest kontinenata, dostupnost na devet platformi. 

Pandemija izrodila ideju za projekat

Ivana Jovanović, Sara Stojaković i Srđan Jelisić upoznali su se preko aktivističkih aktivnosti u nevladinim organizacijama. Tokom pandemije su počeli češće da se čuju i, inspirisani zajedničkim interesovanjima, odlučili su da naprave svoj projekat kako bi ispunili slobodno vreme u karantinu.

Ivana Jovanović, Sara Stojaković i Srđan Jelisić; Foto: privatna arhiva

Ivana živi u Srbiji, a Sara i Srđan u Bosni i Hercegovini, ali kažu da u eri tehnologije saradnja na daljinu ne predstavlja nikakav problem zbog društvenih mreža. Uprkos kilometrima se svakodnevno čuju i smišljaju nove teme i ideje.

Izabrali su formu podcast-a jer su želeli da ovaj format približe mladima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Takođe, podcast smatraju najprilagodljivijim formatom, budući da epizode mogu da se slušaju u bilo koje doba dana i tokom bilo koje aktivnosti. 

Kroz političku diskusiju do brisanja granica

Samo ime podcast-a i dan objavljivanja njegove prve epizode simbolično ukazuju na tematiku kojom se Ivana, Sara i Srđan bave. Naziv The Polinet zapravo znači politika na internetu. Ivana kao studentkinja novinarstva, a Sara i Srđan kao studenti međunarodnih odnosa, smatraju da mladi na pomen politike prvo pomisle na nešto prljavo jer nisu dovoljno upoznati sa principima politikologije. Zato žele da svaka od njihovih epizoda, koje izlaze svake nedelje, služi i kao edukativni materijal mladima, a zbog veće dostupnosti odlučili su da u epizodama razgovaraju na engleskom jeziku.

Ekipa The Polinet-a od svojih epizoda izdvaja prvu – Zapadni Balkan: Pravo ili privilegija na javno okupljanje.

U prvoj epizodi smo na Međunarodni dan ljudskih prava razgovarali o slobodi okupljanja s organizatorom i organizatorkama protesta u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na osnovu ove epizode se može videti i koliko smo napredovali, ali i naš početnički entuzijazam da u trenutku kada nam je ograničena sloboda kretanja napravimo epizodu s aktivistima iz četiri države. Polinet je polako od ideje za stvaranjem onlajn mesta u kojem je diskusija otvorena, prerastao u edukativni medij koji želi da mladima pruži priliku da čuju o aktuelnim dešavanjima na globalnoj političkoj sceni, za Youth Vibes izjavila je Ivana Jovanović, jedna od osnivača The Polinet-a.

Ivana Jovanović; Foto: privatna arhiva

Ivana dodaje da ova, ali i sve ostale epizode, slušaocima mogu da približe realnu sliku sveta danas i pokažu da, recimo, Srbija i Hong Kong mogu imati iste probleme. Kaže da tematika epizoda može da probudi kritičko mišljenje prema dešavanjima na globalnom nivou i tako doprinese i opštoj informisanosti.

Informisanošću poboljšavaš zajednicu

Aktivnost The Polinet-a nije plod samo Ivaninog, Sarinog i Srđanovog rada. Anja Anđušić projektu doprinosi kao asistentkinja podcast-a radeći epizode, dok su Milan Ristić, Damjan Ranković i Sara Međić urednici društvenih mreža.

Slušaoci podcasta mogu da prate objave o epizodama na Instagramu i Fejsbuku na svakodnevnom nivou. Planirano je i da se uskoro objavljuju članci o temama iz epizoda na zvaničnom sajtu kako bi se privukla i starija publika.

Informisanost ti omogućava da poboljšaš zajednicu u kojoj živiš, poručuju članovi ekipe The Polinet.

Ekipa je svom sadržaju obezbedila mesta na 9 podcast platformi, od kojih su najpoznatije: Spotify, Apple Podcast i Google Podcast, te za naš region Podcast.rs.

Planiramo da kreiramo sadržaj i za TikTok. Algoritam ove društvene mreže je odličan jer jednim videom do velikog broja ljudi može dopreti i korisnik sa malo pratilaca. To nam se najviše dopada kod TikTok-a – fokus je na sadržaju, a ne na brojkama. Takođe, TikTok je veoma edukativan jer se preko njega može naučiti mnogo – od pravljenja kolača do pojave rasizma u Americi, kaže Ivana.

Biram The Polinet jer…

Na pitanje zašto u moru podcast-a izabrati baš ovaj, osnivači The Polinet-a objašnjavaju da teme ljudskih prava, aktivizma i politike obrađuju sa sagovornicima širom sveta. Tako svojim slušaocima omogućavaju spoznaju svetskih dešavanja iz prve ruke i, pošto su i sami mladi, adolescentima pružaju obradu ovih tema koja im je bliska. Dodaju da su njihovi sagovornici otvoreni, iskreni i puni različitih iskustava.

Zainteresovanima za osnivanje podcast-a poručuju

Ako misliš da ti je potrebna ’full’ oprema za pokretanje podcast-a – varaš se. Potrebni su samo internet konekcija, laptop i slušalice. Zbog ere interneta nije potreban nikakav kapital, a znanje i veštine se stiču vremenom. Možeš da ostvariš sve što želiš i oko čega se trudiš, našim čitaocima poručuje The Polinet ekipa.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare