Lifestyle

Tinejdžeri i kladionice

"Tinejdžeri dolaze, ali samo punoletni, maloletnicima nije dozvoljen ulaz", izjavio je radnik. Takođe, rekao je da starijih mušterija ima 5 puta više i imaju daleko više dobitaka od mladih.

Maloletnicima je zabranjen ulazak u kladionice i one moraju biti udaljene najmanje 150m od osnovnih i srednjih škola. Iako se za one koji ne poštuju neke od zakonskih odredbi vezanih za kladionice propisuju kazne u vrednosti od nekoliko desetina hiljada dinara, tinejdžeri ipak nalaze načina da se klade. Po mnogim tinejdžerima, najlakši i najčešći način je da ispred kladionice zamole starije da im uplate tiket.

Kako često izjavljuju, umesto na užinu, mnogi đaci džeparac troše u sportskim kladionicama. Pravilo je da tinejdžeri tamo prvo odlaze iz znatiželje i dosade, dok kasnije to postaje prava strast zbog koje često i izostaju sa časova. Međutim, mnogi od njih se okrenu kocki, pa umesto par stotina dinara, koje su stavljali na Barselonu u utakmici protiv Reala, ostave mnogo veći novac u kockarnicama. Dešava se i da ga pozajmljuju, stvarajući i sebi i celoj porodici ogromne probleme i dugove.

Kako navodi portal E-Balkan, istraživanje o klađenju među decom utvrdilo je da svaki treći dečak bar povremeno uplaćuje tikete. Danas je broj još veći – ispitivanja su pokazala da svaka peta mlada osoba koja počne iz zabave da posećuje kladionice, postaje zavisnik od kocke.

foto: Ilija Grujić

Kako često čujemo da je naša zemlja u krizi i roditelji uglavnom nemaju mnogo novca, tinejdžerima su kladionice postale omiljena mesta za okupljanje. Srbija je postala pogodna za razvoj biznisa u oblasti igara na sreću i Večernje novosti navode da se po broju kockarnica i kladionica nalazi na drugom mestu u Evropi!

Kako bismo proverili broj zastupljenosti tinejdžera u kladionicama, ali i u kolikoj meri se poštuje zakon, razgovarali smo sa radnikom u jednoj od kladionica koji nam je potvrdio da je maloletnicima zabranjen ulaz i da se to strogo poštuje.

Dodao je i da mladi često dolaze u kladionicu da gledaju utakmice i umeju da budu agresivni kada ekipa za koju navijaju izgubi.

Tinejdžeri izjavljuju da su sport i laka mogućnost zarade dve stvari koje povezuju kladionice i da im se to dosta dopada, naročito muškom delu. Mladići, naravno, imaju znatno manje novca od odraslih, pa ih, kako kažu, svako klađenje uzbuđuje i pruža im pravo zadovoljstvo. Takođe, veliki broj momaka uživa u pokazivanju toga koliko im je sport poznat,  zato što je za klađenje neophodno poznavanje sporta, pa se u tome nadmeću. Kada na klađenju i dobiju nešto novca, makar to bilo i stotinak dinara, postaju veoma srećni zbog zarađenog džeparca. Mnogima to bude i prvi novac koji zarade, pa su zaista ponosni zbog toga iako je zarađen na ovakav način.

foto: Ilija Grujić

Zbog svetskog prvenstva u fudbalu, kladionice su sada još popularnije, a tinejdžeri redovno uplaćuju tikete i nadaju se što boljem ishodu. Uroš je izjavio da je ove godine napunio 18 i da se do sada kladio sa vremena na vreme, sve do početka prvenstva kada mu skoro svaka utakmica predstavlja novu mogućnost lake zarade.

Sada se kladim kako bi mi utakmica bila zanimljivija, ne očekujem dobitak, ali nikad se ne zna, rekao je Uroš. A na pitanje koliko zarađuje, odgovorio je da to nisu neke pare, da se uglavnom gubi i da je sad svetsko prvenstvo, pa je uvek nepredviđeno.

Pored ljubitelja kladionica, postoje i oni tinejdžeri koji ne pronalaze uživanje i sreću u njima. Među njima su uglavnom devojke koje ne prate sport i nije im zanimljiv, pa im klađenje dođe apsurdno.

Mislim da je to način na koji pokušavaju da zarade još nešto sa strane, ali sam veliki protivnik toga, jer može da bude vrlo opasno ukoliko dođe do zavisnosti, izjavila je Teodora koja se nikada nije kladila i dodala da čak nije ni ušla u kladionicu i da svoj stav ne želi da promeni u skorijoj budućnosti.

Koliko god, po mnogim tinejdžerima, kladionice bile zanimljive i sam proces klađenja uzbudljiv, jedno od glavnih i najvažnijih pitanja će biti kako da ipak odvučemo tinejdžere od njih i pronađemo im novu zanimaciju. Ako vole sport i prate ga, mogu i sami da se oprobaju u nekom – taj put je svakako sigurniji i lepši.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milica
Milica
6 godine pre

Ma strasno… lepo si ti napisala, bolje da idu napolje na livadu da sutiraju loptu nego u kladionice da se mlate, to kada predje u zavisnost je bolest cista! A tek za ove mlade..