Svojom glavom

Ko nas zavadi?

SKANDAL! Miss Srbije pokazala ALBANSKOG ORLA!!! Ali to da su sve tri pokazale simbole i druge dve države vam nećemo reći!

https://twitter.com/zoka5/status/1453023693001695232?s=20

Niz ovakvih komentara je usledio na društvenim mrežama nakon objave vesti da je ovogodišnja miss Srbije, Valentina Petrović, zajedno sa misicama iz Crne Gore, Albanije i Kosova pokazala albanskog orla.

Ovakvi i slični narativi postali su naša svakodnevnica. Svako ko se na bilo koji način poveže sa Albanijom ili Kosovom, biva meta pretnji i napada.

Nedavno su slične osude bile usmerene na novinara portala Nova S, Pera Jovovića, koji je dobio niz pretnji smrću nakon što je u opisu svoje fotografije na Instagram profilu stavio zastavu tzv. Republike Kosovo, kao i na teniserku Anu Ivanović koja je objavila video gde se čuje pesma pevačice albanskog porekla, Dua Lipe.

Koliku ulogu imaju mediji?

Ovo bi se pitanje moglo smatrati retoričkim. To potvrđuje činjenica da je većina medija, konkretno u slučaju misice Valentine Petrović, isključivo subjektivno i osuđivački prenela priču.

Velike su šanse da se lavina negativnih komentara ne bi pokrenula da se priča plasirala sa drugačijim narativom. Na primer: Misice Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova ujedinjene na takmičenju. To u ovoj situaciji ne bi bila neistina ili izokrenuta priča, već apsolutna istina koja se desila.

Na mrežama su se pojavile i fotografije na kojima predstavnice Srbije i Crne Gore, zajedno sa predstavnicom Albanije pokazuju simbole svojih država. I dalje su glupe i izmanipulisane?

Možda su zapravo pametnije od svih nas. Nije im bilo bitno da li je ispred njih devojka srpske, crnogorske, albanske ili bilo koje druge nacionalnosti. Bilo im je bitno da se druže. I dok se mi bavimo time ko je kakav simbol pokazao, one se dobro zabavljaju i verovatno stiču prijateljstva za ceo život.

Razmisli o tome šta ti i na koji način prenose. Koliko tu i da li ima mržnje i skrivenih motiva. Kada malo bolje pogledaš, shvatićeš da od skrivenih motiva tu ima samo onih njihovih. Oni neka nastave, a ti od silne mržnje izaberi ljubav.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare