Lifestyle

Top 5 saveta novim modelima

Nije mi namera bila da budem model, da se 'probijam', niti od toga da pravim karijeru. To je nekako samo došlo vremenom, kaže Saša Kuzmić

Trenutno su Instagram modeli željena pozicija mnogih mladih. Često fotografisanje, zanimljivi poslovi po prelepim destinacijama, najmodernija odeća i veliki broj pratilaca se čine kao posao iz snova. Ipak, do takvog života je neophodno mnogo rada i truda, a veliki broj ljudi i nakon svega toga se odluči za skroman život.

Sećam se kada mi je prvi put palo na pamet da zakažem fotkanje. Ne znam ni odakle je to došlo. Nije mi namera bila da budem model, da se ‘probijam’, niti od toga da pravim karijeru. To je nekako samo došlo vremenom, kaže Saša Kuzmić, 27-godišnji model iz Beograda.

foto: Nikola Topić, IG: @topic.jpg

Takođe, napominje i da tada nije imala nekoga da je savetuje ili da joj da smernice, već je sama gradila svoj put. Ipak, kroz 5 jednostavnih saveta, ona želi da pomogne svima koji planiraju da se odazovu na ovaj poziv i upuste se u posao Instagram modela.

1. Nema potrebe za zaletanjem

Velika je greška to što veliki broj devojaka i momaka prvi šuting zakaže za skupim fotografima. Činjenica je da u početku nećeš znati kako da poziraš ako se time nisi bavio, pa nema ni potrebe da daješ enormnu količinu para u početku, dok se ne opustiš i ne vidiš šta su ti jače i slabije strane. Postoje odlični povoljni fotografi i bolje je sa njima imati pet šutinga nego jedan sa nekim ko skupo naplaćuje. Kvalitet fotke ne zavisi samo od fotografa.

2. Kreativnost i konkretizacija

Treba biti realan. Napravi u glavi ideju, kakvo fotkanje želiš, gde ga želiš i budi kreativan. Nemoj očekivati da ti fotograf sve smišlja. Konsultacija sa fotografom je u redu, ali ako želiš da se ozbiljnije baviš time, u periodu „probijanja“ moraš da se maksimalno uključiš.

3. Pitaj sve što te zanima, slušaj savete

Fotograf je tu da ti pomogne. Pitaj šta te zanima, pitaj kako da staneš, ako ti kaže da staneš na ovaj ili onaj način, a tebi nije jasno zašto, PITAJ. Videćeš da za sve postoji validno objašnjenje, a i naučićeš o sebi ponešto. Takođe, saznaćeš i koja ti je strana bolja i koje ti poze više odgovaraju. Možeš se i savetovati sa drugim modelima i fotografima sa kojima nisi radio/la – biće ti od velike koristi.

foto: Milan Lazarević, IG: @laki_photography

4. Ne kopiraj

Okej je da te neko inspiriše, ali kao nov model koji sam smišlja sebi šutinge, bilo bi poželjno da manje kopiraš. Ako već uzimaš tuđe ideje, treba da ih promeniš, tako da se manje vidi ili da ih navedeš kao izvor inspiracije.

5. Rekviziti, šminka, odeća

Sve je bitno. Nakit, šminka, detalji i dodaci ulepšavaju sliku i popunjavaju praznine. Odlična je ideja da se još nešto vidi na slici – to sve upotpunjuje fotografiju.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare