Kako da

Svetski dan čokolade: Tri domaća čokoladna recepta

Čokolada je poslastica koja spaja ljude već stotinama godina u nazad. Volimo je u svim oblicima i veličinama, bez obzira koliko godina imali.

Na današnji dan slavimo ovaj predivan slatkiš, koji je kako istorijski izvori kažu ljudima poznat još od oko 1750. godine p. n. e. Prvi narodi koji su u njoj uživali bili su Maje i Asteci u Južnoj Americi, a od 16. veka, otkrićem novog kontinenta njen ukus širi se i na Evropu.

Čokolada je i dan-danas jedan od najkorišćenjih sastojaka u tortama i kolačima, a neretko je ljudi jedu samu-u kockicama, ili u tečnoj formi. Naučno je dokazano da čokolada podstiče lučenje endorfina- hormona sreće i time popravlja raspoloženje, pa joj zato mnogi pribegavamo u raznoraznim stresnim situacijama.

U njeno ime, danas smo za tebe izdvojili ova tri recepta. Oni su brza i jednostavna domaća zamena za druge manje zdrave poslastice, a sigurno si do sada imao/la prilike da ih isprobaš kod mame ili bake.

Čokoladne štanglice

Ovaj recept je idealan za ljubitelje ,,hlebastih’’ slatkiša. Mnogi ga smatraju domaćom zamenom za brownies, koje svi obožavamo. Recept je krajnje brz i jednostavan. Potrebni sastojci su:

  • 200 ml mleka
  • 125 g margarina/putera
  • 5 redova čokolade (menaž/čokolada za kuvanje/crna čokolada)
  • 4 kašike kakaa
  • 500 g šećera
  • 4 jaja
  • prašak za pecivo
  • 6 kašika brašna

Način pripreme je sledeći:

  • Mleko, margarin, čokoladu, kakao i šećer staviti na šporet da provri.
  • Jaja razdvojiti na žumance i belance, a potom umutiti čvrst sneg od belanaca. Dodati žumanca, prašak za pecivo, brašno i pola mase rastopljene na šporetu.
  • Takvu smesu staviti u podmazanu tepsiju (ili u tepsiju staviti pek-papir) i peći 45 minuta na 180 stepeni.
  • Kada se smesa ispeče, dok je vruća treba je preliti sa preostalom masom rastopljenom na šporetu.
foto: Mina Lalović

Markiza- Piškota-torta

Ovu tortu ste verovatno imali prilike da vidite na omotu pakovanja od piškota. Lako se priprema i što je najvažnije- ne peče se. Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 2 kutije piškota od 200 g
  • 7 jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g putera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • šolja mleka (sa rumom po ukusu) za umakanje piškota

Priprema se vrlo jednostavno:

  • U činiju srednje veličine (prečnika 22cm, dubine oko 8 cm okvirno) poređati piškote prethodno umočene u mleko (sa rumom) na dno i sa strane (u obliku tarabe).
  • Odvojiti belanca od žumanaca. Zatim žumanca umutiti sa šećerom, rastopljenom čokoladom i puterom, a onda dodati čvrst sneg od belanaca i lagano izmešati.
  • Smesu sipati u pripremljen kalup, odozgo pokriti piškotama i ostaviti u frižider da se ohladi najmanje 12 sati.
  • Nakon 12 sati izvaditi smesu i okrenuti je tako da ispadne iz kalupa. Gotovu tortu možete ukrasiti šlagom.
foto: Mina Lalović

Eurokrem kuglice

Ove kuglice su definitivno najjednostavnije, a po mišljenju mnogih i najukusnije. Priprema traje svega nekoliko minuta, sastojci su minimalni, a nije ti potrebna ni rerna. Idealna su domaća zamena za ferrero rocher. Broj sastojaka je minomalan, što ovu poslasticu čini vrlo jeftinom.

  • 200 g eurokrema
  • 200 g čokolade za kuvanje (menaž/crna)
  • po 100 g pečenog lešnika, badema, kikirikija i oraha

Priprema se u svega nekoliko koraka:

  • Orašaste plodove sitno iseckati.
  • Eurokrem i čokoladu istopiti na šporetu da se sjedine, na tihoj vatri, a potom dodati orašaste plodove i sve dobro promešati.
  • Ostaviti smesu da se malo prohladi (da ne bude mnogo vruća), a zatim napraviti kuglice i staviti ih u ukrasan papir.
  • Savet: Prilikom pravljena kuglica s vremena na vreme pokvasiti ruke, da se ne bi lepile.
  • Ostaviti kuglice u frižider da se ohlade (oko sat vremena) i potom ih servirati.
foto: Mina Lalović

Nadamo se da ćeš uživati u čokoladnim poslasticama koje smo za tebe izdvojili. Čokolada će uvek biti nezaobilazni deo tvog života. Mi te zato pitamo, koliko često jedeš čokoladu i da li u njoj pronalaziš utehu kada ti je teško?

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare