Sport

Trijumf nedelje: Đorđe Savić, skijaš koji je uvek na vrhu

Najviše sam se odricao društva jer nisam imao mnogo slobodnog vremena koje bih mogao da im posvetim, kaže on.

Đorđe Savić je gimnazijalac iz Niša koji se još od ranog detinjstva bavi skijanjem i redovno niže uspehe u ovom sportu. Za Youth Vibes, Đorđe govori o tome koliko je ovaj sport za njega bitan, da li su mu uskraćene neke dodatne aktivnosti, a tu je i savet za one koji bi možda želeli da krenu njegovim stopama.

Skijanjem sam počeo da se bavim davno, još oko pete-šeste godine, a ljubav prema ovom sportu preneo mi je moj otac, koji mi je ujedno i velika podrška u svemu što radim. Pored porodice, veliku podršku mi pružaju i moji prijatelji. Da nije bilo njih, pitanje je da li bih postigao i polovinu onoga što sam do sada, izjavio je Đorđe o svojim prvim počecima u ovom sportu.

S obzirom na to da je Đorđe tinejdžer, a pored toga, naravno, ide u školu, pitali smo ga da li je morao da se odrekne nekih stvari zbog skijanja i šta radi kada mu je teško da uskladi sve svoje obaveze.

Svakako da sam morao da se odreknem pojedinih stvari jer skijanje, kao i svaki drugi sport traži mnogo odricanja. Najviše sam se odricao društva, jer nisam imao mnogo slobodnog vremena koje bih mogao da im posvetim, kaže on.

Takođe, trpela je i škola jer je dosta odsustvovao zbog raznih takmičenja, dodaje Đorđe. Bilo je potrebno vreme, kako kaže, ali je sada uspeo da uskladi sve obaveze. To uglavnom radi tako što se fokusira na svaku obavezu, kako bi je što kvalitetnije odradio.

Đorđe; foto: Matija Gačić

Đorđevo prvo takmičenje je bilo davno, ali to je ujedno i takmičenje koje mu je donelo prvu (srebrnu) medalju. On se i dan – danas njega seća i to je za njega jedno divno iskustvo. On ističe da ono definitivno nije bilo najteže takmičenje na kojem je bio, jer kao najizazovnije takmičenje za njega je bila Međunarodna trka na Mokroj gori. Iako je učestvovalo čak 5 zemalja, uspeo je da se izbori za 2. mesto u disciplini velelslalom. Kao jedno od težih, izdvojio bi i Svetsko prvenstvo za mlađe kategorije koje je održano u Italiji, na kojem je zauzeo 44. mesto od čak 70 učesnika.

Ovaj gimnazijalac je pokazao interesovanje i za druge sportove pored skijanja, a o tome svedoče i njegove medalje iz različitih sportova.

Generalno volim da pratim sportove, pored skijanja pratim fudbal, košarku, odbojku i vaterpolo. Za sada imam dvadesetak medalja iz skijanja, a pored toga imam 5 iz fudbala i 8 sa takmičenja sa rolerima, ističe Đorđe.

O tome da li postoji neki sportista koji predstavlja uzor i motivaciju za njega, Đorđe je naveo Marsela Hiršera, trenutno najboljeg skijaša na planeti.

foto: Matija Gačić

Moja najveća motivacija je upravo želja za uspehom, da budem što bolji, da usavršim svoje znanje u sportu, ali i drugim segmentima života. Iako je nepredvidiva, u budućnosti voleo bih da postanem visoko obrazovana osoba, tj. akademski građanin i da budem ugledna ličnost u društvu.

Za kraj, kao savet onima koji bi voleli da se bave skijanjem, Đorđe poručuje da skijanje zahteva mnogo truda i zalaganja, ali da se upornost uvek isplati i da će nakon nekog vremena uspeh sam doći, kao rezultat vaših ulaganja.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare