Konkursi

Udarna vest – prepad fest: Konkurs za mlade umetnice i umetnike

Prehlad, zimsko izdanje festivala alternativne kulture Prepad, raspisuje konkurs za likovne umetnike, fotografe, reditelje, pesnike i muzičare uzrasta od 14 do 19 godina.

Svi koji žele da izlažu i nastupaju od 5. do 7. februara 2022. godine u Kulturnom centru Beograda, mogu pronaći sve informacije o konkursu i festivalu na instagram stranici @prepad.fest.

Konkurs je otvoren do 20. decembra 2021. godine i sve prijave se šalju putem mejla prepad.festival@gmail.com .

Šta je Prepad?

Prepad je inicijativa mladih kreativaca koji za cilj imaju da povežu mlade umetnike, ohrabre ih i daju im prostor da umetnost koju stvaraju i pokažu. Žele i da navedu mlade na KCB, objašanjava organizacioni tim, jer smatraju da naša generacija slabije ima kontakt sa ovom institucijom.

Ove godine u junu omogućili smo grupi fotografa, slikara, reditelja i muzičara da predstave svoj rad Beogradu. Sada ponovo radimo isto, mada, nadamo se još bolje nego prošli put. Otvaramo konkurs za umetnike od 14 do 19 godina, ovaj put uključujući i one koji pišu poeziju, navode mladi organizatori.

Nažalost, neće moći da izlažu vajarske radove i video – animacije.

Foto: Teodora Radak, Kosara Luketić i Matija Malešev

Sa Prepadnutom ekipom smo razgovarali o tome na koji način su oni uključeni u našu kulturno–umetničku scenu i kako je vide u budućnosti.

Trudimo se da pratimo scenu i da se u nju uključimo nezavisno od odraslih. Na primer, Katarina i Ilija iz organizacije čine deo benda DAZE. Nadamo se da ćemo na ovaj način podstaći i naše vršnjake da urade isto time što ćemo im dati prostor da izlažu i da se međusobno povežu. Mislimo da je festival Prepad, iako ispod mejnstrima, važan za kulturno – umetničku scenu jer ima priliku da je osveži.

Foto: Teodora Radak, Kosara Luketić i Matija Malešev

Veliki akcenat je i na vraćanju mladih u kulturne ustanove kao što je Kulturni centar Beograda, gde se festival održava. S tim u vezi, u planu je da otvore potpuno novi prostor za stvaranje kakav nam, kako navode, ozbiljno fali.

To bi bio savršen način da se mladi umetnici upoznaju i zajedno rade na projektima. Bitno je da postoji zajednica gde će svako inspirisati svakoga, lakše je pokazati se kada si okružen ljudima sličnim sebi koji će te maksimalno podržati i razumeti. Nadamo se da će se mnogo više sličnih prostora otvarati i da ćemo svi imati veći broj opcija i mesta da se pokažemo, za naš portal izjavila je organizatorka Maša Sekulović.

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] je, u februaru ove godine, u prostorijama Kulturnog centra Beograda nastupio i Prehlad, zimsko izdanje […]

trackback

[…] prvog izdanja Prepada prošlog juna, u februaru ove godine nastupila je i njegova zimska varijanta, Prehlad.  Sam festival mogao bi da se okarakteriše kao inicijativa mladih kreativaca koji žele da se […]