Modern art

Poruke inkluzije i međusobnog razumevanja sa novosadskog festivala Uhvati film

Festivalu Uhvati film publika je ove godine mogla da prisustvuje besplatno u periodu od 29. 9. do 3. 10. u Kulturnom centru Novog Sada.

Međunarodni filmski festival Uhvati film već 19 godina organizuje projekcije filmova na temu invalidnosti i prateće programe, sa ciljem širenja svesti o inkluziji. 

Ovaj festival se, pored Novog Sada, održava i u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru. Na zvaničnom sajtu Festivala, on se opisuje kao ujedinjenje publike putem sjajnih filmova, umetnosti i aktivizma, emocije i akcije, edukacije i kritičkog razmišljanja, Novog Sada i sveta. 41 film iz 25 država, 9 sinhronizovanih filmova, 2 izložbe fotografija, 1 Frida Kalo u perfomansu, 3 dana filmskog masterclass-a, 4 tribine za promišljanje, preko 30 volontera, 10 gostiju, 50 umetnika, segmenti su koji čine ovogodišnji Festival centrom umetnosti.

Zbog čega je Uhvati film značajan?

Svi filmovi prikazuju temu invalidnosti, ali i druge naše različitosti i šalju poruku inkluzije i međusobnog razumevanja. Najviše volimo da kažemo da Uhvati film festival pokazuje sve naše vrednosti, kako iste stvari možemo da uradimo na različite (nekad iznenađujuće) načine i ukazuje na sistemske prepreke na koje marginalizovane grupe nailaze u društvu. Uhvati film je važan, jer kako nam često kažu iz publike ’govorimo o stvarima o kojima skoro nigde nemamo prilike da čujemo’ i jer pruža novi pogled na svet i podstiče na akciju. Takođe, Uhvati film je najpristupačniji filmski festival u zemlji, što je preduslov za veću kulturnu uključenost svih, naročito osoba sa invaliditetom, objašnjava Marijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti.

Izvor: Photo By MTomic

Volonterizam u sklopu Festivala

Organizaciji Festivala Uhvati film u Novom Sadu, koja je pod okriljem Kreativno afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada, već 6 godina doprinosi mreža volontera, za koju mogu da se prijave svi zainteresovani preko onlajn upitnika koji Festival distribuira putem svojih društvenih mreža i medija. Ove godine volonterima je bila obezbeđena obuka o invalidnosti i pristupačnosti kulturnih događaja, koja omogućava sticanje neophodnih znanja i veština za volontiranje na inkluzivnim kulturnim događajima kao što je Uhvati film.

Tokom godina, prošlo je sigurno više od 150 volontera/ki, uglavnom mladih. Želja nam je da volontere/ke senzibilišemo o invalidnosti i uključimo u razne procese organizacije jednog pristupačnog kulturnog događaja. Lično, pre angažmana u Festivalu, i sama sam volontirala i na taj način se postepeno uključivala u organizacioni tim. Upravo to znanje i iskustvo mnogo mi je koristilo u daljem radu, jer sam ne samo senzibilisana po pitanjima invalidnosti i filma, već se trenutno i profesionalno bavim ovim temama u okviru mnogih drugih projekata i programa, navodi Marijana.

Volonterski tim; Izvor: Photo By MTomic

Festival prilagođen gluvima i slepima

Svi filmovi ovogodišnjeg Festivala su titlovani, a svi govorni sadržaji prevođeni su na znakovni jezik, čime je Festival bio pristupačan i gluvima. Ove godine je premijerno deo filmskog programa bio sinhronizovan za slepe. Organizatori Festivala teže da obezbede ovakve uslove za celokupan filmski program naredne godine, smatrajući da bi to trebalo da bude uobičajna praksa bilo kog javnog događaja.

Mogućnosti autora filmova — nagrade i aktivizam

Festival je ove godine dodelio nagrade u 9 kategorija, i to za: najbolji film Festivala, najbolju režiju, najbolji scenario, film koji menja perspektivu, umetnički koncept, promociju pristupačne umetnosti, uspelu pozitivnu provokaciju, film čiji je svaki kadar napravljen od ljubavi, najemotivniji film. 

Izvor: Photo By MTomic

Režiser Raško Miljković, autor filma Zlogonje i jedan od učesnika tribina koje slede nakon projekcija filmova, u intervjuu za Uhvati film poručuje:

Mislim da su manifestacije poput ovog Festivala verovatno i najbolji način za podizanje svesti u društvu kada je inkluzija u pitanju. Ne samo što se kroz film publici skreće pažnja na određene teme, već se i nakon projekcija u otvorenim diskusijama o tome i debatuje. Najvažnije je pokrenuti razgovor, a često se onda poput lančane reakcije teme tog razgovora dalje prošire u društvu, od usta do usta. Što više sličnih manifestacija budemo negovali, to će se više razgovarati o ovim bitnim temama, a samim tim će se i brže podići svest. 

20. Uhvati film u pripremi

Organizatori za Youth Vibes potvrđuju da se naredni Festival već krčka, budući da će 20. Uhvati film biti deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Konkurs za nove filmove biće otvoren već u decembru, a biće i nekoliko poziva za volontere tokom godine. 

Ako želiš da se priključiš mreži volontera i proširiš svoje vidike i znanja o inkluziji, prati društvene mreže Festivala Uhvati film kako bi se informisao/la o konkursu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare