Lifestyle

Upoznaj crkveno pevačku družinu „Branko“

"Smatram da hor 'Branko' ima za cilj davanja smisla životu, takođe smatram je taj smisao prekopotreban."

Ansambl Branko je osnovan 1887. godine i to je jedna od najstarijih srpskih institucija. Osnovan je odmah nakon oslobođenja Srbije od Turaka sa namerom i sa ciljem da se neguje i čuva srpska tradicija kroz duhovnu i svetovnu muziku. Prvobitno je osnovan kao društvo gradjana, ali je neraskidivo vezan za crkvu. Hor ima 132 godine neprekidnog postojanja, što je samim tim ponos crkve.

Klavir u horskoj prostoriji; foto; Nastasija Marinković

Neverovatno je da nešto što je vezano za kulturu toliko dugo traje, naročito bez diskontinuiteta čak i u najtežim vremenima. Hor je preživeo oba rata, čak su i za vreme bombardovanja imali probe, naglasila je Jovana, jedan od dirigenata hora. Za razliku od velikog hora, dečiji hor Branko je nastao pre 25 godina. Devedesetih godina prošlog veka u deci se probudila velika želja za učenjem veronauke. Odziv je bio veliki, tako da su nakon nekog vremena došli na ideju da pored učenja, decu muzički obrazuju. Rad je počeo vrlo skromno, ali se hor vremenom proširio i postao brojno društvo.

Uzrast dece u horu varira od 7 do 17 godina, ali naravno ima izuzetaka. Probe su duge i zahtevne stoga je deci mlađoj od 7 godina teško da prisustvuju probama. Veliki hor obično čine odrasli i punoletni, kazala je Jovana.

Prostorija za probe hora; foto; Nastasija Marinković

Što se tiče rada na probama, svaka proba počinje molitvom, nakon molitve kreće upevavanje. Posle toga, počinje rad. Probe su teške i zahtevne upravo zbog obimnog programa koji hor treba da pređe. Svaka pesma treba da se ponovi po više puta i zahteva doradu. Hor ima ozbiljan repertoar. Jedan od osnovnih ciljeva ovog ansambla je ne samo da se nauči nešto o vokalno horskoj tehnici ili o repertoaru hora, već da se mladi vaspitaju i obrazuju.

Ovo je jedno društvo u kome se direktno utiče na vaspitanje i obrazovanje, kada kažem vaspitanje mislim na upoznavanje sa nečim što mladi ljudi nemaju gde da nauče. To je čitavo jedno polje koje se naziva duhovni život, i ja to nazivam nasušnom potrebom. Smatram da hor ‘Branko’ ima za cilj davanja smisla životu, takođe smatram da je taj smisao prekopotreban. To je ono što ne samo da ukrašava život i pruža deci mnoge mogućnosti, već i daje suštinski smisao duhovnog života. Mislim da je to ono što odvaja ovaj hor od ostalih horova, kaže Jovana.

Diploma i slika prvog ansambla; foto; Nastasija Marinković

Mislim da je hor super mesto za zbližavanje ljudi. Svi su jako druželjubivi i dobri. Povezujemo se preko onoga što volimo što nas čini jednom velikom porodicom, navodi Anastasia, koja je jedan od članova hora.

Hor Branko čini jednu jedinstvenu celinu koja je opstala dug vremenski period čak i u najtežim vremenima. Ova neobična porodica je tu sa namerom da probudi nešto lepo u svakome ko želi da bude deo njih. Prema rečima dirigentkinje, u ovu porodicu je svako dobrodošao.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare