Kako da

URADI SAM: Isprobaj se u pletenju

Ovih dana kada smo svi zarobljeni u kući, pravi je trenutak da slobodno vreme iskoristiš za učenje nove veštine.

Štrikanje, heklanje i ostali ručni radovi, već duže vreme spadaju u kategoriju hobija samo za starije. Ipak, svako od nas spreman je da zimi za jedan šal ili džemper da i više od hiljadu dinara, iako bismo realno za isti novac mogli da ispletemo bar tri.

Pored toga što ga odlikuju jednostavnost i brzo učenje, pletenje je zgodno za početnike jer ispleteni rad može u svakom trenutku da se rasplete i započne iznova.

foto: Isidora Milošević

Da ono stvarno jeste i lek za psihu, dokazuje to da se sve češće koristi u terapijama protiv psihičkih poremećaja. Pozitivno utiče na osobe koje se bore sa stresom, anksioznošću i sličnim problemima, a pomaže i u boljoj koncentraciji.

Prema istraživanjima britanskih naučnika, čak 81% ispitanika osećalo se srećnije i opuštenije nakon pletenja. Za razliku od drugih kreativnih hobija, pletenje odlikuje metodičnost. Tera nas da se usredsredimo na rad i time odvlači negativne misli, a pritom stvara i osećaj ličnog postignuća.

Šta je kalem za pletenje?

Jedan od lakših načina pletenja jeste pletenje uz pomoć kalema, koji se koristi za pletenje u krug. Princip rada je isti kao kod rada sa kružnim iglama za pletenje, samo što je obim kape, tj. šala ograničen na broj ‘klinova’ koje ima kalem.

Postoje nešto uži kalemi (spool knitting), sa kojima se pletenjem dobija konopac koji se dalje obrađuje. Oni širi (loom knitting) koriste se za pletenje kapa i šalova.

Pravljenje kalema; foto: Isidora Milošević

Kalem se može napraviti od okruglaste katronske kutije. Duž oboda kutije lepljivom trakom ili pištoljem na plastiku zalepi drvene štapiće (poželjno je da budu u istom razmaku kako bi petlje bile jednake). Oni predstavljaju ‘klinove‘ kalema.

Nizanje petlji

  • Petlje u redu upliću se tako da se vunica obmotava oko svake petlje (vidi sliku). Svejedno je sa koje strane ćeš započeti; posle toga nastavi pletenje u istom smeru.
Nizanje petlji
  • Pošto si nanizao/la prva dva reda petlji, uz pomoć heklice ili drvenog štapića počni sa radom. Na svakom klinu nalaze se po dve petlje; onu donju prebaci preko gornje, tako da sada na klinu stoji samo jedna. Nakon što ispleteš čitav krug, naniži još jedan red petlji i nastavi sa njihovim prebacivanjem na isti način.

Oduzimanje petlji

Za razliku od pletenja šala, za koji ti oduzimanje neće biti potrebno, za pletenje kape ipak ćeš ga koristiti.

Petlje se oduzimaju tako što se petlje koje su se nalazile na dva ‘klina’, prebace na jedan. Onda se u sledećem krugu mogu isplesti u sklopu jedne petlje. Naravno, obrati pažnju da ih oduzimaš ravnomerno, kako se kapa ne bi ‘nabrala’ na jednu stranu.

U nekom trenutku, kada dođeš do samog kraja, biće potrebno da rad skineš sa kalema. Ovde se pletenje nastavlja samo sa heklicom, a cilj je smanjivati broj petlji dok ti ne ostane samo jedna.

Kalem za pletenje je idealan za izradu kapa; foto: Isidora Milošević

Menjanje boja

Nekako uvek najlepše ispadnu oni šareni šalovi, zar ne?

  • Najlakše je obično menjanje boja, što se postiže samo menjanjem vunice koju koristiš. Kada rešiš da je promeniš samo iseci predivo, za njega veži nit druge boje i nastavi.
  • Za pruge, nije potrebno da presecaš niti. Klupko koje trenutno ne koristiš samo ostavi sa strane (najlakše će biti da ga protneš kroz kalem), dok pleteš novom bojom. Kada pruga bude dovoljno debela, samo ponovo zameni klupko sa kojim radiš. Ovo se dakle radi bez ikakvih vezivanja i čvorova.

Završetak

Kada odlučiš da rad privedeš kraju, skini ga sa kalema. Heklicom odradi poslednji red, na isti način kako bi to radio/la i na kalemu. Ovde se međutim, ne prebacuju jedna preko druge petlje koje su jedna iznad druge, već jedna pored druge. Porub završi čvorom.

Pletenje ti ostavlja mnoštvo mogućnosti za projekte. Lepo ukombinovane boje, mogu veoma lako dovesti do fenomenalnih rezultata. Biranje boja, modela i mustri sa vremenom može postati pravo zadovoljstvo, a sva zabava kreće samo sa uzimanjem igala u ruke!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare