Kako da

URADI SAM: Kako da napraviš unikatne sveće?

Pored toga što je lako i jeftino napraviti zanimljive sveće, sa voskom je teško napraviti grešku. Uostalom, ko još ne voli da provede jedno veče pored knjige i omiljene mirišljave sveće?

Sveće sa voštanim bojama

foto: Isidora Milošević

Za pravljenje sveća biće ti potrebne:

  • voštane bojice raznih nijansi,
  • vosak ili ostaci starih sveća,
  • fitilj,
  • staklena čaša/posuda u kojoj će biti sveća,
  • papirnate čaše ili šerpice u kojima ćeš topiti vosak.

Ovaj projekat je idealan za recikliranje starih sveća, ali isto tako možeš da iskoristiš i neke kupljene za ovu namenu ili vosak za izradu sveća. U specijalizovanim radnjama možeš da nabaviš različite vrste parafina, mikrotalasnog voska i voska u granulama, kao i boje i mirise za pravljenje sveća.

Fitilj za sveće

U ovim radnjama takođe mogu da se kupe i fitilji sa pločicama ili kanap za fitilj na metar. Pored toga, fitilj takođe možeš da iskoristiš sa stare sveće ili ga napraviš sam/a. Debljina fitilja zavisi od gustine sveće – što je sveća gušća potreban je deblji fitilj.

foto: Isidora Milošević

Za fitilj je dovoljan komad kanapa koji je nekoliko centimetara duži od posude za sveću. Potrebno je da ga potopiš u vosak, kako bi ga pokrio sloj voska i potom izvadiš da se osuši. Kako bi fitilj pričvrstio/la za dno sveće možeš da iskoristiš malo otopljenog voska ili recimo pištolj na plastiku.

  • Korak 1: Odredi koje boje ćeš koristiti za sveću i sa voštanih boja skini papirnati omot. Stare sveće, tj. vosak izlomi na manje delove kako bi se kasnije brže otopio. Postavi fitilj u prethodno opranu posudu u kojoj će se nalaziti sveća.
Priprema; foto: Isidora Milošević
  • Korak 2: Vosak i voštane boje možeš da topiš u mikrotalasnoj ili na vodenoj pari. Ako koristiš mikrotalasnu pećnicu, vosak topi u papirnatim čašama (plastične nisu dobra opcija jer će se i one otopiti zajedno sa voskom). Biće dovoljna 2 minuta da se vosak otopi u mikrotalasnoj. Ako si se odlučio/la za drugi način, u manju šerpicu stavi nekoliko komada voska i voštane bojice. Šerpicu potom stavi u jednu veću napunjenu vodom i topi ih na slaboj vatri.

Mirišljave sveće

Kako bi dobijene sveće bile i mirisne, nakon što otopiš vosak, u njega uz mešanje dodaj i nekoliko kapi eteričnog ulja. Vosak se uobičajeno topi na pari od 71°C, ali za dodavanje eteričnog ulja idealno je da temperatura voska bude oko 85°C, kako bi se miris potpuno primio (ovo nije neophodno).

Pravljenje mirišljavih sveća; video: Torera George
  • Korak 3: Otopljenu smesu promešaj i u slojevima sipaj u staklenu posudicu, pridržavajući fitilj da ostane na sredini sveće. Nakon što završiš, ostavi sveću na nekoliko sati da se potpuno ohladi.

Plutajuće sveće

Za razliku od običnih, plutajuće sveće su manjeg prečnika i debljine. Glavna razlika je što ćeš ohlađene sveće izvaditi iz posude u koju su sipane. Kako bi se lakše izvadile, za njih možeš da koristiš metalne modle ili neku glatku posudicu.

Sveće sa voštanim bojama; foto: Isidora Milošević

Sveće od ulja i vode

U staklenim čašama mogu da se naprave i zanimljive providne sveće. Dve trećine čaše napuni vodom, a onda je dopuni uljem skoro do vrha. Od dela plastične flaše iseci krug i izbuši mu rupu na sredini. Kroz njega provuci komad fitilja i plastični krug postavi na prelaz između vode i ulja. Vodena sveća je spremna za korišćenje.

Pravljenje sveća od ulja i vode; video: Knife n Fork

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare