Kako da

URADI SAM: Šta je to marbling?

U vreme kada je ova tehnika nastala koristila se uglavnom za ukrašavanje korica knjiga.

Marbling ili ebru tehnika zapravo nam dolazi iz Turske. Osnovna ideja marblinga (eng. marble – mermer) jeste ukrašavanje predmeta, papira i tkanina u šarama nalik na mermer. To je tehnika kojom se sipanjem i razlivanjem boja po vodenoj površini stvaraju različite šare kojima se ukrašavaju razni predmeti. Za pravljenje tih šara koristile su se specijalne četkice rađene od ružinog drveta i konjske dlake. U vreme kada je ova tehnika nastala koristila se uglavnom za ukrašavanje korica knjiga.

Šare se prave nalik na mermernu ploču; foto: pexels.com

U osnovi, koristeći se činjenicom da ulje pluta po vodi, za marbling su bile korišćene uljane tj. boje na bazi ulja. U današnje vreme to nije slučaj. Iako postoje boje specijalizovane za ovu tehniku, u nekim kućnim varijantama koriste se uglavnom vodene boje, tempere ili lakovi za nokte.

Važi za jednu od jednostavnijih tehnika kojom skoro svako može relativno brzo da ovlada. Uz to, svaki rad daje jedinstveni rezultat.

Šta je potrebno?

Sve od pribora što ti treba jeste:

  • kutija/činija
  • voda
  • boje (po želji)
  • listovi papira
  • četkice
  • šila, drveni štapići, drveni češljevi…

Najbolje je da koristiš plastičnu činiju kako bi se kasnije sve lakše opralo. Neophodno je da bude dovoljno velika da u nju može da stane papir koji nameravaš da ukrasiš.

Što se tiče vode, možeš da koristiš običnu ili vodu u koju ćeš dodati lepak za tapete. Prednost ove druge je to što ćeš sa njom lakše moći da vladaš bojama i kontrolišeš njihovo razlivanje.

Pri odabiru boja uzmi u obzir da će vodene boje i tempere (u zavisnosti od količine vode koju im budeš dodao/la) imati slabiju pigmentaciju u odnosu na lakove za nokte ili specijalizovane boje.

Neke savete možeš pronaći i na YouTube-u; video: Fatema’s Art Show

Kako se radi?

Boje se u vodu sipaju u kapljicama koje se onda razlivaju i šire u krugovima. Količina kapljica, njihov raspored na vodi i raznovrsnost boja koje su korišćene čine svaki rad drugačijim. Samo od tvoje kreativnosti zavisi kako će rad konačno izgledati.

Dalje se šara formira pomoću šila ili drvenog štapića koje se pomera po površini na kojoj su boje kako bi se međusobno izmešale.

Za ovo takođe mogu da se koriste i drveni ‘češljevi’. Njih možeš i sam/a da napraviš pomoću pravougaonog komada kartona (malo debljeg) na koji ćeš na svaka 2 ili 3 cm da zalepiš po drveni stapić. Efekat koji će ostavljati na vodi sličan je i onom sa šilom, samo je ovaj malo zahtevniji za rad.

Kod korišćenja česlja pazi da ne preteraš jer što više puta njime prođes kroz vodu, sve manje će biti izražene nijanse boja i na kraju će se skroz pomešati.

Kada dođeš do šare koja ti se sviđa i želiš da završiš, uzmi papir koji si planirao/la da ukrasiš i spusti ga u vodu da se boje prenesu na njega. Papir treba da bude u vodi nekoliko sekundi i potom ga odmah izvadi. Nikako nemoj da dozvoliš da se natopi vodom ili potone jer će onda tvoj rad biti uništen!

Ostavi papir da se osuši. Ukrašeni papir možeš posle toga da koristiš, uramiš ili čak dodatno da ukrašavaš po želji.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Moderna umetnost je takođe jedna od tema o kojoj rado volimo da pričamo. Da li znaš šta je Marbling? Pisali smo o zanimljivim sportovima kao što je free climbing i o jednom zanimljivom košarkašu […]