Lifestyle

Urban reads: Modernim naslovima protiv zastarele lektire

Urban reads je izdavačka kuća nastala 2013. godine u Beogradu, ali ono što ovu izdavačku kuću izdvaja od ostalih je to što su njihovi naslovi namenjeni prvenstveno mladima.

Urban reads je izdavačka kuća nastala 2013. godine u Beogradu, ali ono što ovu izdavačku kuću izdvaja od ostalih je to što su njihovi naslovi namenjeni prvenstveno mladima. U junu 2020. godine su otvorili i knjižaru, u Beogradu, u Njegoševoj ulici broj 53, na Vračaru.

Foto: Ana Gavrilović

Misija Urban reads-a

Jasmina Marković Karović, glavna i odgovorna urednica Urban reads-a, za Youth Vibes kaže da je misija njihove izdavačke kuće da deca zavole da čitaju susrećućući se sa romanima koji na neki način prate njihov život mnogo realnije nego neke zastarele lektire. Želi da im pruži dovoljan broj naslova u kojima mladi mogu da se pronađu, koji su adekvatno napisani, u smislu da obrađuju teme koje su aktuelne za današnjeg tinejdžera koji nije definitivno isti kao tinejdžer pre 20-30 godina, a kamoli pre 50 i više. Inspiracija za pokretanje izdavačke kuće je bila sestričina, za koju Jasmina nije mogla da pronađe adekvatne knjige.

Nekako mi se u  tom trenutku činilo da postoji neka niša, neka rupa u tinejdžerskoj literaturi, koja se svodila samo na lektiru, kaže ona.

Foto: Ana Gavrilović

Kako promrdati mlade i motivisati ih da čitaju? 

Jasmina dodaje da bi najbolji način da se mladi motivišu da čitaju bio osvežavanje lektire.   

To se radi s vremena na vreme , ja vidim i po onovnoj i posrednjoj školi da se radi, ali to se onako stidljivo ubacuju kao izborna lektira određeni naslovi. Ja prosto  mislim da bi neko trebao ozbiljnije da se pozabavi time. Po mom mišljenju knjiga ,,Krive su zvezde“ Džona Grina bi defititivno trebalo da uđe u lektiru. Deca bi prosto zavolela pisanu reč kada biste im dali knjigu u kojoj na bilo koji način mogu da se pronađu i da je razumeju pre svega. 

Dodaje da mlade interesuju savremene teme. Kaže da je definitivno da ih interesuje romansa na milion i jedan način, ali da je i fantazija sve više popularna.

Sada recimo vidim po knjigama Li Bardugo, Viktorije Ejvjard, njima je to beg od stvarnosti, nešto što je zanimljivo i što je potpuno suprotno od onoga što u školi moraju da čitaju, kaže ona.

Foto: Ana Gavrilović

Noviteti u 2021. godini

Ove godine krećemo i sa  nekim evropskim naslovima, to je novitet. Izabrali smo  nekoliko naslova koji su najbolje od Evrope u poslednje 2-3 godine, kaže Jasmina. Takođe fanovi ove godine mogu da očekuju naslove kao što su Kralj ožiljaka, Jezik trnja i Gideon, ali i nove roma e Džona Grina i Nikole Jun.

Jasmina nam objašnjava da knjige koje dovodi na srpsko tržište bira veoma lako. Od svih rukopisa koje dobijem ako me do 20% knjiga  zaiteresuje, dalje uopšte ne moram da čitam. Sve što je ispod toga da mi nije privuklo pažnju, mislim da ne može da privuče našeg jednog prosečnog tinejdžera. Sve za šta mislim da tinejdžeri negde mogu da se pronađu ja uzimam bez razmišljanja, i uglavnom do sada nisam imala velike promašaje. Jasmina takođe dodaje da su njeni omiljeni naslovi Urban reads-a Daću ti sunce Džendi Nelson i triologija Legenda Mari Lu.

Ako želite da saznate više o Urban reads-u i njihovim fenomenalnim naslovima posetetite ih na sajtu.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare