Društvo

Ušće Eko Fest – Podrška prirodi

Kako se svet sve više budi na ozbiljnost ekološke krize, festivali postaju nova platforma za buđenje svesti i pozitivne promene. Upoznajemo te sa Ušće Eko Festom koji nije bio samo mesto za razonodu, već i za edukaciju o ekologiji i zajedničko zalaganje za očuvanje planete.

Ovogodišnji slogan Ušće Eko Festa je glasio: ,,Podrži PRIRODU, jer si TI deo nje“.

Ovaj dvodnevni festival je organizovan od strane UŠĆE shopping centre-a i EventUp-a uz podršku Banca Intesa-e i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Održan je na platou između dve Ušće poslovne kule, na mestu gde se sastaju stari Beograd, Novi Beograd i Zemun. Posetioci su imali priliku da uživaju u ponuđenim radionicama i predavanjima, kako za mališane tako i za odrasle.

Foto: Katarina Beković

Subota – deca u fokusu

Subota je počela radionicama urbanog pčelarstva za decu uz obilazak UŠĆE košnica, koje su vođene od strane Beogradskog udruženja pčelara i udruženja Mad Med. Deca su imala priliku da nauče više o košnicama, ulozi a i samim pčelama.

,,U jednoj košnici živi oko 40-50.000 pčela.“ Stanko Rajić, Beogradsko udruženje pčelara.

U narednih nekoliko sati deca su na radionicama učila o osnovnim principima zelene-održive gradnje (,,KAKO GRADIMO SUTRA“),  crtala, takmičila se u kuvanju i upoznavala sa reciklažnom ambalažom proizvoda Mlekare Šabac i pravila mozaike od čepova (,,Čepom do osmeha“).

Foto: Katarina Beković

Pored svih navedenih radionica, najmlađima je bila dostupna i celodnevna postavka Ekološke predškolske ustanove ,,Igralište“.

U drugom delu dana se pričalo o biljkama i njihovom značaju. Stariji posetioci su slušali predavanje doktorke Jovane Mašić na temu ,,Hrana kao lek“. Deca su se pripremala za upoznavanje sa retkim i ugroženim biljnim vrstama na radionici Botaničke bašte ,,Jevremovac“.

Deo radionice Botaničke bašte; foto: Katarina Beković

Ova subota se završila časom tanga na otvorenom i radionicom UNDP-a o zelenoj agendi za decu i mlade. Odrasli su se aktivirali i radili jogu sa trenericom Bayom. Zatim su pratili predavanje Vladimira Đurđevića o globalnom zagrevanju i njegovim posledicama.

Nedelja – uključuju se i odrasli

Nedelja je, kao i subota, počela aktivnostima za decu. Ponovni obilazak UŠĆE košnica i radionice Mlekare Šabac su obeležile i ovo prepodne. Za to vreme su odrasli imali čas joge sa Oliverom Danilović.

U popodnevnim časovima su se razni mirisi širili platoom između dve kule, od kamilice i nane sve do lavande i ruzmarina. Posetioci su imali prilike da pomirišu sva eterična ulja i poslušaju predavanje o aromaterapiji. Kako je rekao Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, koji nam se miris dopadne na žargonski rečeno prvu loptu, taj je za nas.

Kao kruna festivala je došla radionica ,,Ptice u gradu“ prirodnjaka Slobodana Kneževića. Posetioci su mogli da čuju više o pticama u urbanim sredinama i učestvuju u zanimljivim igrama. Deca su naučila 20 vrsta ptica kroz igre školica i bacanja frizbija. Slobodan je odgovarao na pitanja kako najmlađih, tako i njihovih roditelja.

Radionica Slobodana Kneževića; foto: Katarina Beković

Šta smo naučili za ova dva dana?

Ovaj festival je pokazao da postoje ljudi koji i dalje brinu o očuvanju naše planete. Pažnja je skrenuta na endemske i ugrožene biljne i ptičije vrste u Srbiji. Takođe smo se upoznali sa pčelama i mladim talentovanim kuvarima, koji su se takmičili u pravljenju sendviča.

Upoznali smo se i sa stručnjacima za hranu, trave, aromaterapiju i ptice. U pauzama između smo se opuštali uz časove joge na otvorenom. Sve u svemu, koliko smo uživali sa ostalim posetiocima, toliko smo i mi sami naučili novih stvari.

Jedva čekamo da vidimo šta će nam Ušće Eko Fest prikazati sledeće godine.

 

 

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare