Društvo

Usekovanje: Film o svakome od nas

"Naš univerzum je septička jama paralelnog univerzuma."
Ekipa filma Usekovanje je na ovogodišnjim Filmskim susretima odnela zavidan broj nagrada. Glavni glumac filma Pavle Mensur, osvaja specijalno priznanje žirija za svoju ulogu. Povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Aleksandri Balmazović, koja je igrala majku glavnog junaka istog filma. Nagrada za epizodnu žensku ulogu takođe odlazi među ekipu ovog filma i to Aniti Ognjanović.
Film se indirektno, ali upadljivo i transparentno bavi mentalnim zdravljem mladih.  Sa margine, na već nestabilne karaktere, dodatno utiču mere protiv korona virusa koje su donedavno bile aktivne i među nama. Kako traje film, duboko se zalazi u probleme svakog lika, što je glumcima ostavilo veliki prostor da pokažu svoje veštine. 

Problemi su da se dele

Gledajući film postajemo ona osoba koja sluša, čuje i razume probleme svog okruženja. Kako se radnja filma odigrava na slavi, teren je savršen za hvaljenje, žaljenje i neumorno slušanje kako je i drugim ljudima teško.  Svakom karakteru do detalja zalazimo u intimne emocije, sa  ogromnom pažnjom. U Jovanove (Pavle Mensur) teskobe se gledaoci nasnažnije udubljuju, kako je on glavni lik.

Jovan je prikazan kao iscrpljen i nesrećan momak. Sa njim se upoznajemo kroz njegove snimke sebe kako govori o raznim egzistencijalnim pitanjima. Jovan se drogira, ali je pitanje da li je to njegov glavni problem.

U takvim porodicama se obično kaže da je ceo sistem u problemu, a taj koji ima evidentan problem je nosilac simptoma cele porodice, objašnjava Bojan Žirović stanje porodice sa filma, gde je imao ulogu Jovanovog oca.

On još navodi kako mu je drago da se film bavi rešavanjem, a ne samo označavanjem problema.

Karakteri se uporno okreću Jovanovim problemima kao najstrašnijim i najneverovatnijim, iako svako od njih prolazi kroz težak period. Redovnim komentarima rođaka kako Jovan izgleda jako loše predstavlja se sistem prenošenja ličnih problema na druge.  Takvim komentarima se na neki način skida teret sa duše. Taj teret je sav na Jovanu i to se vidi kroz ceo razvoj njegovog lika.

Problemi su da se reše

Takođe nagrađena mlada glumica Anita Ognjanović u filmu je bila svetla tačka u Jovanovom životu, iako saznajemo da se i ona suočava sa sličnim problemima. Ona njega kao polusestra oduševljava time što ga istinski razume.

To stanje u kom je Jovan je nešto sa čim se suočavaju mnogi mladi ljudi, i o tome samo treba pričati, to nikako ne sme biti tabu, rekao je Pavle Mensur u razgovoru za Youth Vibes.

Pojašnjava da svako u nekom momentu svog života dođe do sukoba sa samim sobom i da se svako različito suočava sa tim. Neko lakše to prevaziđe, ali ako nekom ne ide dobro, uvek treba postojati opcija da se obrati nekom bez ustručavanja, kako on kaže.

Kroz priču je prožeto vreme korone i otuđivanja. Jovan samo na slavi dobija priliku da porazgovara sa nekim, i to na njega pozitivno utiče. Kako je Pavle objasnio, razgovor je ono od čega treba početi.

Okupljene ljude na slavi snalazi gomila teškoća, razvodi, deca zavisna od droge, sistemsko padanje u očaj sa ovim ili onim razlogom. Svakome su svoji problemi najteži. Šta nastaje nakon što se zajedno okupe oko Jovanovog već snažno istaknutog problema?

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare