Lifestyle

VAH: Originalnost kao ključ uspeha na takmičenju

Kako ideje koje se plasiraju na Nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju menjaju našu stvarnost?

Originalnost i vrednost neke ideje najbolje se procenjuje na relevatnim takmičenjima. Ukoliko je to Nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, gotovo se podrazumeva da su i predloženi biznis i poslovni modeli mali intelektualni vrhovi, vredni pažnje. Osim toga, pobeda ne podrazumeva samo priznanje kvaliteta, već zahvaljujući organizatorima, mogućnost da ove ideje budu pretočene u ozbiljne poslovne poduhvate.

LABORATORIJA DOSTUPNA SVIMA

Kreativnost, sposobnost i iskustvo kao preduslovi, važeće su reference ovog takmičenja. Bezuslovno vode u inovativnost. Istinitost ove tvrdnje potvrdili su učesnici i ovogodišnje, šesnaeste po redu, manifestacije nauke kroz koju je do sada prošlo na hiljade učesnika.

Ove godine pobednik je kompanija VAH, koju je osnovalo šestoro učenika Gimnazije “9.maj” u Nišu, zajedno sa profesorkom Aleksandrom Gošnjić Ignjatović. Inovacija Virtuelna analitička hemija je program vizuelnog predstavljanja simulacije hemijske laboratije sa raznim hemijskim elementima uz pomoć kojih je moguće praviti eksperimente. Cilj im je bio, kako kažu, da ovaj program koji omogućava učenje bez knjiga i skripti podele vršnjacima kako u Nišu tako i u celoj Srbiji.

Tim VAH kompanije; Foto: privatna arhiva

NEVEROVATNIH ŠEST MILIONA EVRA

Fond celokupnog takmičenja od neverovatnih šest miliona evra, po rečima učesnika Stefana Mitrovića, nije bio motiv. Čak ni učešće u finalu. U trenutku kada se ideja oblikovala u zamišljeni program on je vrlo malo znao o tome kako funkcionišu kompanije i koja su pravila biznisa. Ono što je ovu malu ekipu vodilo ka samom vrhu takmičenja bila je želja da se njihov softver predstavi Srbiji.

Virtuelni kabinet hemije

Posle dugog rada i puno uloženih sati, mogu ponosno da kažem da smo uspeli. Mnogi mladi sada imaju ideje, već realizovane projekte i velike ambicije. Problem je što je teško čuti za njih. Nije problem u mladima. Problem je što danas postoji mnogo malo opcija za plasiranje nekog proizvoda ili usluge koja je inovativna, bez nekog početnog budžeta.

Upravo takve potrebe je prepoznalo resorno ministarstvo nauke Srbije i zahvaljujući ovom takmičenju do sada je osnovano preko 85 novih preduzeća i pripremljeno 1425 biznis planova i poslovnih modela.

OGLED IZ HEMIJE? KADA JE TO BILO?

Državni sekretar resornog ministarstva prof. dr Vladimir Popović nedavno je istakao da su čak tri tima u finalu takmičenja 2019. godine aktivo, uključeni u rešavanju problema nastalih pojavom virusa Covid-19.

To najbolje govori o tome koliko je ovo takmičenje važno i uspešno. Članovi tima „Anora“ kreiraju novu zaštitnu masku, dok članovi tima „IMPTehna“ realizuju prvi srpski respirator, rekao je Popović.

Zahvaljujući ovogodišnjem takmičenju deca će kroz inovatni softver čak i tamo gde ne postoje uslovi za hemijsku laboratoriju moći da prošire svoja znanja.

Naš sagovornik kaže da su praveći softver vodili računa o tome da on bude lak za korišćenje kako bi mogli da ga koriste i stariji i mlađi ljudi, i profesori i učenici. Dalji plan je unapredjivanje softvera, dovršavanje patenata i dalji rad sa Ministarstvom prosvete ka implementaciji softvera u obrazovni sistem.

Samo se zapitajte da li ste ikada radili neki ogled iz hemije i ako jeste kada je to bilo?

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare