Sport

Vidan Dronjak: Ne mogu da zamislim život bez košarke

Vidan Dronjak, sedamnaestogodišnji košarkaš Partizana, za YouthVibes se priseća prvih košarkaških koraka i otkriva koliko mu znači to što nosi crno – beli dres. 

Vidan Dronjak važi za jednog od najperspektivnijih mladih igrača Košarkaškog kluba Partizan. Međutim, da su putevi sportista veoma nepredvidivi, govori činjenica da se Vidan pre same košarke, bavio plivanjem. Naime, na podsticaj trenera plivanja, ali i roditelja koji su insistirali da se Vidan bavi sportom, veoma malo je falilo da on i nastavi da trenira plivanje. Radoznao za otkrivanjem novih sportova i izazova, Vidan je ipak odlučio da se uhvati u koštac i sa košarkom. Kako je vreme prolazilo, tako se on sve više i više zaljubljivao u sport kojim se danas bavi. 

Pre same košarke, jako dugo sam trenirao plivanje i sve je bilo izvesnije da ću nastaviti, zbog talenta. Međutim, košarku sam počeo da treniram iz zabave i što sam duže trenirao, sve više sam uživao u njoj i poslednjih godina ne bih mogao da zamislim život bez nje, priseća se Dronjak.

Roditelji su Vidanu oduvek bili oslonac i ljudi od kojih je dobijao maksimalnu podršku. Podsticali su ga da se bavi sportom, kako bi sprečili da Vidan troši vreme, igrajući video igrice i provodeći vreme ispred računara. Prema njegovim rečima: 

Roditelji su mi najveća podrška, jako im je bilo bitno da treniram, kako ne bih provodio mnogo vremena ispred kompjutera. Kako sam trenirao, svi smo shvatili da bih možda jednog dana mogao ozbiljno da igram košarku, kaže Vidan.

PRVI KORACI

Vidan Dronjak je prve korake sa narandžastom loptom prožetom crnim šarama, prvi put napravio u KK Ras, dok je još imao 9 godina. Dronjak u Rasu ostaje sve do poziva iz KK Partizan i upravo tu je postaje svestan i počinje da veruje da košarkom ipak može da se bavi na duže staze. Kroz igračke dane provedene u Rasu, sa kojim je košarkaški napredovao, Vidan je iz njihove školice košarke, prešao u prvu selekciju.  

Košarku sam počeo da treniram prvi put sa 9 godina u Rasu. Kako sam trenirao, trener je prepoznao moj talenat i predložio da pređem u prvu selekciju tima. Tako je i bilo, i tada sam shvatio da bih ipak mogao da se ozbiljno bavim košarkom, ali svestan sam da me čeka mnogo truda i rada, kaže Dronjak.

Posle dokazanog talenta i pokazane svetle košarkaške perspektive u KK Ras, u trku za Vidanom, dali su se razni inostrani klubovi. Počevši od italijanskog Varezea, preko Španske Košarkaške Akademije (Spanish Basketball Academy), pa sve do Partizana. Pred Vidanom je bila teška odluka o kojoj je morao da dobro razmisli i posavetuje se sa trenerima i njemu bližnjima. Na kraju, kao još uvek mlad igrač, Vidan shvata da bi u Partizanu mogao najviše da napreduje i tako bira KK Partizan kao sledeći klub. Za ostale države i klubove će sigurno biti još prilika, imajući u vidu njegov talenat.  

Kako sam napredovao, tako su stizali pozivi iz raznih klubova. Nisam odabrao inostranstvo zato što sam smatrao da sam još uvek mlad, da je rano i da moram još dosta u Srbiji da naučim. Partizan je bio moj izbor i uopšte se ne kajem što sam izabrao baš njega, rekao je Dronjak.

Košarkaški klub Partizan je jedan od dva najveća kluba u Srbiji, o kom sanja većina mladih igrača i dečaka koji tek ulaze u svet košarke. O Partizanu sanjaju i mladi i iskusniji igrači. Neko sanja da zaigra u njemu, a neko pak da se vrati. Da li je Partizan bio Vidanov san i koliko mu upućeni poziv iz njega znači, svedoči njegov odgovor: 

Kada sam dobio poziv iz Partizana, za mene je to bilo prilično neočekivano, zato što nisam nikad ni pomislio da ću moći da zaigram tu i donekle mi je to bio san, koji se polako ostvaruje, priznaje Vidan.

KONKURENCIJA I SAIGRAČI

Kada govorimo o konkurenciji u mlađim kategorijama Partizana, Vidanu na tom polju nimalo nije lako da se izbori za mesto. Na poziciji beka (2) i krila (3), koje pokriva, postoji mnogo talentovanih mladih igrača. Međutim, da mu ta konkurencija ne stvara pritisak, već da ga podstiče da radi više i da ulaže veći trud, govori činjenica da se Vidan Dronjak nalazi na spisku licenciranih igrača za prvi tim. To jeste pokazatelj da se on veoma dobro nosi sa konkurencijom i da ga ona motiviše da napreduje. 

Na mojoj poziciji ima najviše igrača. Ne plašim se što imam konkurenciju, jer mi ona daje još veći motiv da treniram, kaže Vidan.

ŽELJE U PARTIZANU

Ako pominjemo želje vezane za Partizan i ono šta bi Vidan Dronjak želeo da postigne u crno – belom dresu, jeste svakako mesto u prvom timu. Naravno, dug je put od mlađih kategorija, do prvog tima Partizana, ali taj san ne izgleda nerealno, upravo zbog toga što je Vidan jedan od najperspektivnijih mladih igrača koje klub “podiže” i samo je pitanje vremena kada će talentovani šuter dobiti priliku da pokaže kojim igračkim sposobnostima raspolaže. 

Od malih nogu znam da je Partizan veliki klub, sa još većom tradicijom, ne samo u košarci, već i u drugim sportovima. Jednog dana bih voleo da zaigram za prvi tim, ali za to je neophodno da još puno radim, da bih mogao da mislim o tome, priznaje Dronjak.

Odgovornost da se opravda sama činjenica da ste igrač Partizana je velika. Vidan otkriva koliko sam klub vodi računa o ponašanju igrača, kako na, tako i van terena. 

Uvek postoji jedna doza odgovornosti kada igrate za tako veliki klub. Upravo zato što se ponašanje igrača pomno prati i na terenu, ali i van njega, rekao je Vidan.

Za sam kraj, Vidan bi izdvojio tragično nastradalog Kobija Brajanta, kao košarkaškog idola i sportistu čijoj se posvećenosti treningu i igri divio. Naravno, ako pominjemo Kobija Brajanta, klub u kom je on sam ostvario igračke snove jeste svakako Los Anđeles Lejkers. Vidan se nada da će se jednog dana i njemu ostvariti, možda upravo u Lejkersima. 

Ne opterećujem se samim odlaskom u NBA ligu, ali kada bih birao gde bih igrao, to bi svakako bili Lejkersi, upravo zbog mog idola KobijaBrajanta, čijoj se posvećenosti i mentalitetu i dan danas divim, završava Vidan.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare