Lifestyle

Volonterizam kao večiti izvor nade i inspiracije

Zašto je ovo najlepši i najlakši način da pronađeš sebe?

Tokom volontiranja, naiđeš na trenutak kada zaboraviš da to radiš kako bi promenio nečiji život, jer volonterizam već uveliko menja tvoj. Jedni od najvećih poklona koje možeš pokloniti nekome jesu tvoje vreme, trud i rad. Za to možda nećeš dobiti novac, ali volonterski rad plaća se osmesima, ljubavlju i osećajem ispunjenosti koji ovlada tvojim bićem kada shvatiš da praviš promenu. Zašto je ovo najlepši i najlakši način da pronađeš sebe?

Mnoga sklopljena prijateljstva.

Nije uvek stvar u tome da učiniš nešto veliko, već da male stvari radiš sa velikom dozom posvećenosti. Kada jednom doprineseš boljitku društva, ne želiš da prestaneš. Volontirajući na mnogobrojnim dešavanjima, shvatila sam da to otvara mnoga vrata mogućnosti i nudi prilike za konstantan rad na sebi i usavršavanje. Biti u situaciji da učiniš nešto za svoju okolinu ili društvo u kome živiš, bez ikakve koristi, a znajući da ćeš nekome izmamiti osmeh – za mene je fascinantno. Ono što je zagarantovano, uz osećaj korisnosti, jesu mnoga sklopljena prijateljstva i razmenjena iskustva. Nakon svake manifestacije u kojoj sam učestvovala na ovaj način, ponela sam nešto sa sobom. Nekada su to bila znanja iz meni do tada nepoznatih oblasti, nekada praksa u spektru mojih interesovanja, a nekada nacionalna i internacionalna prijateljstva. U mojoj sobi sada stoji legitimacija sa svakog od pomenutih događaja i organizacija, kao podsetnik na najlepše periode ovog tinejdžerskog doba u kojem sam.

Niš je pun mladih ambicioznih ljudi koji su delić sebe pronašli u različitim volontiranjima. Ovo su samo neki od njih.

Anastasija, 18

Kroz volontiranje u oblasti rada sa decom, pronašla sam svoj budući poziv. Opredelila sam se za pedagogiju, a sa aktivizmom planiram da nastavim i nakon što upišem fakultet, jer je za mene to divan spoj lepog i korisnog.

Potrebno je samo da klikneš!

Nikola, 17

Fenomenalno se osećam kada pogledam svoju listu prijatelja na Fejsbuku ili pratilaca na Instagramu i vidim imena svoje ekipe sa volontiranja. Upoznao sam ljude koji su mi postali bliski prijatelji, radio sam nešto korisno i upotpunio svoje vreme – može li bolje od toga?

Milica, 16

Oduvek sam volela da pomažem ljudima u svojoj okolini, ali i da učestvujem u organizaciji različitih dešavanja u svom gradu. Jedva sam dočekala prijavu za Nišville i ispunila deo letnjeg raspusta na ovaj kul način. I nakon toga sam nastavila da se bavim ovime i nisam zažalila, preporučujem svima.

Ilija, 17

Ako se mi mladi ne angažujemo i ne zalažemo za promene, ko će? To što sam postao volonter smatram jednom od najboljih odluka koje sam doneo i voleo bih da se grupa aktivnih Nišlija proširi u budućnosti.

Sledeći put kada vidiš prijavu za volontiranje, nemoj samo da skroluješ – KLIKNI, jer zajedno možemo mnogo!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare