Lifestyle

Vranje: Grad (bez) sadržaja za mlade

Pored prilagođenog političkog i svakog drugog sistema mladima, svaki grad mora imati i dovoljno različitih stvari koje će zadržati najmlađe stanovnike. Da li ih Vranje ima i da li se radi na njima?

Šta je glavno obeležje dobrog, kvalitetnog i grada privlačnog za život? Da li je to puno kafića, restorana, pivnica, kafana i svega što je popularno kod pripadnika mlađe generacije?

Ako je odgovor na ovo pitanje – DA, onda se postavlja logično pitanje – zašto je oko 52.000 ljudi, uglavnom mladih, otišli iz naše države u prošloj godini?

Kad je reč o Vranju, gradu na koji se fokusiramo u ovom tekstu, brojke su takođe obeshrabrujuće. Prema prognozama uglednih demografa, na popisu koji će se obaviti ove godine biće ispod 50.000 stanovnika Borinog grada. Na poslednjem ih je bilo preko 53.000, što znači da je preko 5% žitelja napustilo ovaj grad.

Dakle, ukoliko se vratimo na pitanje, možemo uvideti da je odgovor na pitanje ipak jedno veliko NE.

Kada ovako poređamo činjenice, onda dolazimo do zaključka da, pored prilagođenog političkog i svakog drugog sistema mladima, svaki grad mora imati i dovoljno različitih stvari koje će zadržati najmlađe stanovnike. Da li ih Vranje ima i da li se radi na njima?

Klizalište

Počećemo od nečeg što je misaona imenica za ovaj grad. Jedino klizalište koje je ikad postojalo u Vranju je bilo iznajmljeno od slovenačke firme na 2 meseca, pre 12 godina. Bez bilo kakvog vida instruktora, trenera ili bilo čega sličnog. Nikada pre, a ni posle niko više nije razmotrio ovaj vid atrakcije

Bioskop

Bioskop Sloboda je u Vranju postojao do 1989. godine. To znači da 32 godine Vranjanci nisu imali prilike da odgledaju film iz udobnih bioskopskih fotelja. Pre 3 nedelje je pušten film Ime naroda u Narodnom pozorištu, kada je i najavljeno ulaganja više sredstava u pokretanju ovakvog vida bioskopa, ali, zar zaista ovaj grad treba time da se zadovoljava?

Pozorište

Okružno Narodno pozorište u Vranju je osnovano 1946. godine i radilo je osam godina, a nakon toga je počeo period uspešnog delovanja amaterskog pozorišta. Današnje pozorište Bora Stanković profesionalno je počelo sa radom 1997. godine, a radilo je sve do 2012. godine kada je zgrada u potpunosti izgorela u požaru koji je nastao u diskoteci pored. Zgrada je obnovljena tek osam godina kasnije.

Bazeni

Glavni gradski bazen je zadnji put radio pre pet godina. Krajem ovog leta se ponovo otvorio, a pored njega postoji još jedan bazen čiji je optimalni kapacitet oko 700 korisnika – na 50 000 ljudi.

Najbliži zatvoreni bazen je na nekih 15 kilometara, a o izgradnji zatvorenog bazena se priča u poslednjih nekoliko godina, ali u ovom trenutku nema ni traga od realizacije.

Fudbalski stadioni i košarkaški tereni

Vranje ima dva fudbalska stadiona, dok je u planu bila izgradnja još jednog. Što se tiče košarkaških terena, grad koji se prostire na 860 kilometara kvadratnih ima samo jednu halu sa jednim velikim i jednim manjim košarkaškim terenom na kojima se takođe igra rukomet, mali fudbal i odbojka.

Ako bacimo pogled na sportske klubove, videćemo da imamo nekoliko fudbalskih koja primaju mlade igrače, svega dva košarkaška i nijedan teniski.

I ono što postoji se ne održava…

Najbolji zaključak na ovu temu su nam dale devetnaestogodišnjakinje, Emilija i Petra koje, pored svih navedenih nedostataka, ukazuju i na neodržavanje već postojećih, potencijalno atraktivnih mesta.

Emilija kaže da je Vranje jedan od onih gradova u kome se stalno ulaže u promenu nekih mesta kojima tolika promena nije potrebna.

Već godinama nije izgrađeno ništa što je potrebno svima. Tek prošle godine smo dobili pozorište koje sada i nije toliko posećeno jer su građani izgubili osećaj za tako nešto. Jedina zabava za koju mi znamo su kafići i ništa više. Vranje ima puno lepih mesta kojima je potrebno minimalno sređivanje, ali niko ne želi da uloži u to, kaže ona za Youth Vibes.

Sa druge strane, Petra ističe i osnovne kvalitete ovog grada:

Jeste da je grad mali, ali ima svega. Od mesta za jutranju kafu, preko raznih pubova i kafića, pa sve do diskoteka za večernji izlazak. Najpopularnija ulica među mladima je u srcu grada, popularna Brankova, a u njoj se nalaze samo kafići. S druge strane, mladi koje interesuje nešto drugo nemaju baš uvažavajuć položaj i trebalo bi da se više obrati pažnja na njih, da se stvore inovativne ideje i još bolji ambijent za život, ističe Petra.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ema
Ema
3 godine pre

Dodala bih da već godinu dana nemamo ni gradski park, za početak 🙂
Bravo za Ognjena i za temu!