Društvo

Vuk Orović: Niko nije uticao na mene da se pojavim na julskim demonstracijama

"Nijedna osoba nije izvršila bilo kakav uticaj na mene da se pojavim ili ne pojavim na julskim protestima, istakao je za naš portal Vuk Orović", student beogradskog Pravnog fakulteta hapšen na julskim demonstracijama prošle godine, povodom navoda Vladimira Vuletića da mu je bio inspirator za odlazak na te proteste.

Podsetimo, Vladimir Vuletić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u razgovoru za Youth Vibes za pad UB na Šangajskoj listi, između ostalih, okrivio je i studente. Za studente je rekao da drugih ideala i motiva za protest nemaju sem brojnijih ispitnih rokova i veće gramaže šnicle u studentskoj menzi.

Na pitanje zašto zaboravlja na studente koji su prošle godine bili nosioci julskih demonstracija, od kojih su mnogi bili hapšeni i prebijani u Beogradu, ali i širom Srbije, poput  Vuka Orovića i Nemanje Vučkovića, Vuletić je odgovorio da je reč o samo dva studenta i to onih kojima je on predavao i donekle bio njihov inspirator.

Orović demantuje Vuletića navodeći da je bio na samo jednom Vuletićevom predavanju i to uvodnom, na početku studija. Rimsko pravo, inače Vuletićev predmet, pohađao je kod drugog profesora.

Vuk Orović; foto: SRBIN.info

Vuletića, kaže, ceni kao izuzetno inteligentnu i obrazovanu osobu, ali, poštujući svačije lične i političke stavove i slobodu da ih u javnosti iznesu, ističe da nije tačno da je reč o njegovom mentoru, niti da je on profesor sa kojim je imao ozbiljniji vid akademske saradnje.

Profesor Vuletić je jedna od najistaknutijih ličnosti na PFUBG i tačno je da smo se, s obzirom na veliki broj zajedničkih prijatelja i poznanika, nekoliko puta našli u istom društvu na Fakultetu, navodi Orović.

Orović kritikuje profesore s Pravnog fakulteta jer, navodi, nisu bili uz njega na ozbiljan način kada je bio priveden. Takođe, napominje da on i Nemanja Vučković nisu jedini studenti Pravnog fakulteta koje su tokom demonstracija organi reda priveli.

Bez obzira na to, sve profesore sa svog fakulteta ceni. Reč je, kaže, o ozbiljnim stručnjacima i ljudima koji su zahvaljujući svom talentu, radu i znanju uspeli da postanu to sto jesu.

Na protestima, napominje, nije bio bilo kakav ozbiljan faktor, kao ni ostali prisutni. Uhapšen sam sticajem okolnosti i to nek ide na čast odgovornim licima, kao i onima koji su u tim danima svesno ćutali, kaže Orović.

Podsetimo, Orovića su tokom četvrte večeri julskih demonstracija kod Pravnog fakulteta priveli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Protiv njega se i dalje vodi krivični postupak, a na teret mu se stavlja ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Terete me da sam vređao policajce i gađao ih kamenica. Policajci koje sam navodno gađao su ili demantovali da su bili na tom mestu ili da sam to radio. Svi osim jednog, koji je, tvrdi Orović, na pitanje advokata odbrane odgovorio da ne zna kako ovaj student izgleda. Ističe da i dalje ne dobija informacije o daljem toku procesa.

Nemanju Vučkovića, Orovićevog kolegu sa fakulteta, dan ranije privela je BIA zbog poziva na mirno okupljanje ispred Skupštine. Njega su, mimo zakona, zadržali sedam sati, a zbog tog kršenja propisa Vučković je podneo prijavu Ustavnom sudu. Vučković je odbio da komentariše Vuletićeve navode.

Studenti nisu krivi za pad UB na Šangajskoj listi

Orović smatra da odgovorni za pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi svakako nisu krivi studenti, već, kaže, odgovornost više leži na određenim fakultetima koji nisu plasirali dovoljan broj vrhunskih naučnih radova.

Po mom mišljenju, glavni odgovorni jesu čelnici fakulteta koji su podbacili i čelnici samog UB, s obzirom da su oni ti koji nisu odradili dovoljno kvalitetan logistički posao, niti su se na pravi način postavili kao lideri u odnosu sa svojim zaposlenim, a može se dovesti u pitanje i njihova komunikacija sa državnim organima zaduženim za finansiranje visokoškolskih ustanova i saradnju sa istima, ističe Orović.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare