Društvo

Vuletić: Za pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi krivi i studenti

"Bez pravne države nema ni Beogradskog univerziteta."

Mišljenja sam da je pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi vrlo očekivan. Samo onaj ko do sada nije na bilo koji način imao priliku da vodi računa i da se informiše o BU je iznenađen ovim, izjavio je za Youth Vibes vanredni profesor beogradskog Pravnog fakulteta i predsednik pokreta Crno na belo – Za pravednu Srbiju Vladimir Vuletić.

Podsećanja radi, Beogradski univerzitet je prvi put od 2012. godine pao ispod 500. mesta na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, te se trenutno nalazi između 601. i 500. mesta.

“Konformizam na kub“ i kod nastavnika i kod studenata

Najpre Vuletić  razlog za ovakav plasman vidi u konformizmu koji vlada na Beogradskom univerzitetu.

Beogradski univerzitet je konformizam na kub. Konformistički koncept, konformistički pristup i konformistički pogled na život i svet. To je prisutno nekoliko godina, kaže Vuletić.

Smatra da je konformizam prisutan i kod nastavnika i kod studenata. Uporedio je aktivizam studenata danas i studenata devedesetih.

Studenti na Beogradskom univerzitetu u 21. veku, a posebno u faktički trećoj deceniji 21. veka, za razliku od njihovih kolega u 20. veku i poslednjoj deceniji 20. veka, protestvuju ističući samo jednu vrstu zahteva – brojniji ispitni rokovi i veća gramaža šnicle u studentskoj menzi.

Smatra da studenti drugih ideala i motiva nemaju i da se to najbolji videlo prošle godine kada su akademci izašli na ulicu, ali samo da bi ostali u studentskim domovima. Ne zanima ih ni jedna društvena okolnost, ni jedan problem poput nepostojanja pravne države, kritičan je Vuletić.

Demonstracije studenata, jul 2020.

Na pitanje zašto zaboravlja na studente koji su prošle godine bili nosioci julskih demonstracija, od kojih su mnogi bili hapšeni i prebijani u Beogradu, ali i širom Srbije, poput studenata Pravnog fakulteta Vuka Orovića, kojeg je priveo SAJ na protestu, a tadašnji direktor policije Rebić ga etiketirao kao instrumenta crnogorske službe ANB, i Nemanje Vučkovića, kojeg je zbog poziva na miran protest ispred Skupštine – privela BIA, Vuletić odgovara da jedna lasta ne čini proleće.

Reč je o samo dva studenta, i to kojima sam ja predavao i donekle bio njihov inspirator. Una hirundo non facit ver – jedna lasta ne čini proleće. Apsolutno ne mislim da su studenti bili nosioci julskih demonstracija sa jasno profilisanim sistemskim ciljevima, odgovara vanredni profesor Pravnog fakulteta.

Kaže da problem nije samo u studentima, već i u nastavnicima.

Problem je u nama koji radimo na Beogradskom univerzitetu, koji smo se odlučili za konformizam ravan kitu koji je uronio u mrak dna okeana u kojem guta neka planktone i tako uspeva da preživi. Ali svetlost dana nikad ne ugleda jer nije spreman da kao delfin izroni, već čmava u tom mraku dubine i konformizma u kojem se našao, ističe Vuletić.

Apatičnost i kukavičluk na Univerzitetu nikad veći

Profesori, naučni saradnici i naučnici na Beogradskom univerzitetu i Institutima u dobroj meri čuvaju svoje trenutne pozicije, plate i naknade, te zato, primećuje Vuletić, Univerzitet nikada u većoj meri nije bio apatičan i kukavički nastrojen kada je reč o pitanjima pravne države, uništenih institucija, gaženog Ustava, nejednakosti pred zakonom…

Uviđa i problem, kako kaže, nikad veće nesposobnosti i nespremnosti Univerziteta u Beogradu.

Šta je dovelo do ispadanja sa Šangajske liste 500 najboljih?

Razloge za ovogodišnji plasman Univerziteta u Beogradu vidi u katastrofalnom impakt faktoru koji podrazumeva osnovu citiranosti članova Univerziteta i Instituta. Problem, po njegovom mišljenju, je i odlazak najcitiranijih naučnika sa BU, kao i to što pišu za strane časopise. Kriterijum za poziciju na Šangajskoj listi je, podseća, stepen citiranosti. Na to se odlučuju jer ih država ničim ne podstiče za taj rad koji presudan za rang beogradskog univerziteta.

Problem vidi i u neuravnoteženo većoj citiranosti prirodnih nauka nad društveno-humanističkim u međunarodnim časopisima. Navodi da Srbija nema nijedan društveno-humanistički naučni časopis koji se nalazi na tzv. citatnoj listi, te su naši autori prinuđeni da objavljuju radove u stranim časopisima. Takvih je samo pet u Evropi.

Vuletić smatra da rektorka Ivanka Popović i njen tim nisu vodili dovoljno dobru politiku, ocenjujući ga kao pokušaj da se održi postojeće stanje.

Služio je i da se obračunava sa nekim protivnicima koji nisu mislili kao rektorka, kaže Vuletić.

Dodaje da je ponašanje države i ponašanje rektorskog tima podjednako dovelo Beogradski univerzitet u ovu situaciju.

Podseća da je Univerzitet u Beogradu dospeo na Šangajsku listu pre nego što je sadašnja rektorka započela svoj mandat, a da je dekadencija i pad na Šangajskoj listi počeo pre tri godine, kada je mandat rektorke preuzela Ivanka Popović.

Konkurencija privatnih fakulteta

Beogradski univerzitet ne ume i nema želju da se izbori sa konkurencijom koja postoji na polju privatnih univerzitetasmatra Vuletić dodajući da ovakvo stanje više ide na ruku privatnih univerziteta. Odgovornost tu dele Univerzitet i država jer su pre svega ministri prosvete iz redova SPS-a, a pre svih Žarko Obradović, učinili sve da se privatni univerziteti nađu u boljem položaju u odnosu na državne.

Kaže da usled pada kriterijuma koji su nametnuli privatni univerziteti, BU se u tom smanjenju kriterijuma utrkuje sa njima, praveći tako od studenata fah idiote.

Odgovornost vidi i u Vladi Mirka Cvetkovića koja je, podseća, stopirala predlog Pravnog fakulteta da Univerzitet u Beogradu ponese odrednicu “nacionalnog univerziteta“ – univerziteta od nacionalnog i državnog značaja.  Taj predlog na dnevni red nisu nikada  vratile Vlade Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, podseća Vuletić.

Decenijska sistemska marginalizacije i zanemarivanje BU su dovela do ovoga što imamo danas, kaže on.

Pokret koji predvodi ima plan kada je u pitanju feniksizacija BU. Između ostalog se zalažu za to da  u državnim institucijama, u oblastima poput medicine ili pedagogije, se mogu zaposliti samo oni koji su završili državne fakultete. Napominje da je to samo jedan od primera gde do reforme mora doći.

Možda je ovo pregrubo reči ali bez pravne države nema ni Beogradskog univerziteta.  Sve dok bude pravna država ovako uništavana i erodirana, dotle će padati Beogradski univerzitet, zaključuje Vuletić.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Smiljanić
Petar Smiljanić
2 godine pre

Kakva budala! Očigledno je da Univerzitet propada, kada ovakve spodobe mogu biti profesori na unuverzitetu.

trackback

[…] vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u razgovoru za Youth Vibes za pad UB na Šangajskoj listi, između ostalih, okrivio je i studente. Za studente je rekao da drugih ideala i motiva za protest […]