Vesti

Youth Vibes ekipa bogatija za tri iskustva

Youth Vibes bio je u poseti Savetu za štampu, redakciji Espreso.rs i portalu koji piše za mlade Mingl.

Redakcija Youth Vibes-a je, u organizaciji Deutsche Welle Akademije, provela jedan dan u Beogradu. Ovaj tim imao je priliku da poseti Savet za štampu, nauči dosta od starijih kolega sa portala Espreso.rs, ali i razmeni iskustva sa mladim novinarima portala za mlade Mingl.rs u okviru Beogradske otvorene škole.

Savet za štampu; foto: Matija Gačić

U Savetu za štampu dočekala ih je Gordana Novaković, generalni sekretar Saveta. Ona je mladim novinarima predstavila Kodeks novinara Srbije koji se poštuje u štampanim i onlajn medijima. Predstavnici YV-a imali su priliku da prošire svoje poznavanje autorskih prava kao i da se upoznaju sa etičkim standardima novinarstva.

U Savetu za štampu smo dobili korisne informacije, odnosno čuli šta je (ne)dozvoljeno u novinarstvu. Mi želimo da budemo ozbiljan medij i zato je važno da poštujemo Kodeks koji su ovi ljudi nekada propisali, kaže Ivana, novinarka Youth Vibes-a.

Emil Holcer i Gordana Novaković; foto: Matija Gačić

Čak 17 članova Youth Vibes-a dočekali su direktorka Espresa Ana Marković, glavni i odgovorni urednik Saša M. Stajić i njegov zamenik Igor Ćuzović. U razgovoru sa glavnim urednikom i njegovim zamenikom tinejdžeri su mogli da saznaju sa kakvim problemima se susreću odrasli novinari i koje su prednosti, a koji nedostaci ovog posla.

Espreso je drugačiji od nas i zato me je zanimalo kako funkcioniše jedna takva redakcija. Razmenili smo mišljenja, videli kako oni rade i kako izgleda njihov radni dan. Na kraju su mi ostavili lep utisak, kaže Matija, novinar u timu.

Ekipa u redakciji Espresa, Saša M. Stajić (desno); foto: Matija Gačić

Takođe, Jovana Jović i Vanja Joksimović, tim liderke i urednice Youth Vibes-a govorile su o dosadašnjem iskustvu. Bilo je reči o tome šta interesuje mlade i zašto mladi nisu zadovoljni temama koje se pojavljuju u današnjim medijima.

Poslednja destinacija bila je Beogradska otvorena škola i njihov portal Mingl. Koordinatorka redakcije Jovana Božičković predstavila je rad ovog portala, koji je nastao slično kao i Youth Vibes. Međutim, kako kaže ona, vremenom je postao za starije, s obzirom da su i oni rasli sa njim. Predstavili su se i neki od članova njihove redakcije, koji su podelili svoja iskustva. Kako kažu, njihov portal za njih predstavlja prekretnicu i srećni su što su deo tog tima.

Članovi redakcije Mingl-a, Jovana Božičković (desno); foto: Matija Gačić

Bilo je lepo upoznati se sa mladim ljudima koji rade na sličan način kao i mi. Na licu mesta smo jedni drugima dali konstruktivne savete i razmenili iskusta koja će koristiti svima. Treba učiti jedni od drugih, kaže Kristina, takođe novinar.

Kako kažu članovi YV tima, vratili su se bogatiji za tri potpuno različita, ali podjednako važna iskustva. Raduju se nekom novom druženju i dodaju da su njhova vrata uvek otvorena.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare