Lifestyle

YV na terenu: Jedan radni dan novinara na radiju

Radio je jednostavno rečeno sastavni deo naših života. Gotovo da ne možemo da zamislimo vožnju kolima bez njega, a mnogi ga koriste i kao sredstvo informisanja. Ipak, da li ste se ikada zapitali kako izgleda raditi na radiju?

Sredina nedelje, tipičan radni dan. 9:45 ujutru je i nalazim se ispred zgrade Radio Beograda, u samom srcu grada, gde željno iščekujem sastanak sa Ksenijom Radović i Milošem Georgijevićem Gerom, novinarima i voditeljima Radio Beograda 202. Odmah mi stavljaju na znanje da je ovaj dan za njih jako haotičan.

Bez mnogo odlaganja uvode me u studio gde upoznajem i ostatak ekipe – producente, tonske radnike, muzičke urednike. Na jednoj emisiji radi dosta ljudi, zbog čega u timu vlada dobra radna energija i očigledno je da se svi odlično slažu. Ksenija je, kao što primećuju i mnogi slušaoci, uvek pozitivna i nasmejana, a za Geru važi da bi i kamen naterao da progovori. Njih dvoje zajedno rade već 3 godine te je i atmosfera potpuno opuštena.

Zgrada Radio Beograda; foto: Tijana Đorđević

Zanimanje sa dozom dinamičnosti

Današnja tema emisije „Pravac“ na kojoj rade je održavanje muzičkih festivala uz pooštrene mere usled pandemije. Njihov posao se, pored podrazumevane priče i najava gostiju i pesama, sastoji i iz iščitavanja brojnih poruka slušalaca, kao i praćenja najnovijih vesti i uklapanja pesama uz temu o kojoj se tog dana govori. Jedina ograničenja su zabrana upotrebe psovki i nastojanje da se što više koriste domaće reči i izrazi.

Ovo zanimanje karakteriše i dosta improvizacije. U programu se ponašaju sasvim prirodno i sa slušaocima pričaju opušteno i otvoreno, kao sa prijateljima. Njihov stil oslikava ono što jesu.

Ubrzo postaje jasno da posao na radiju nije ni nalik repetitivnim kancelarijskim poslovima. Za razliku od standardnih „5 do 9“ poslova, on podrazumeva i veliku dozu dinamičnosti. Kako Ksenija kaže, dopada joj se što konstantno ima priliku da radi nešto novo, budući da svaki dan sa sobom nosi novu temu. Prenos uživo zahteva dosta koncentracije, ali je i radno vreme dosta kraće. Tipičan radni dan jednog radio novinara traje u proseku tri ili četiri sata, iako se ne završava u trenutku kada napuste svoje radno mesto, već podrazumeva i rad od kuće – istraživanje, pisanje najava, pripremu sadržaja za društvene mreže… Ksenija i Gera sa osmehom dodaju i da oni rade 24 sata, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini, jer sve što ih okružuje predstavlja potencijalnu temu i uvek stvari sagledavaju iz ugla radio novinara.

Radni dan iz ugla radio urednika; foto: Tijana Đorđević

Dobre i loše strane

Gerin omiljeni deo posla je, kako kaže, emisija „Slušaj ’vamo“ u kojoj (sa publikom) istražuje novu muziku. Iako je njegov posao raznolik, njemu je uvek drago da sazna nešto novo i da ostvari kontakt sa različitim ljudima. Kako kaže, u Beogradu srećeš Beograđane, a preko radija upoznaješ ceo svet. 

Ksenija takođe ističe kako joj, budući da je usled epidemiološke situacije smanjen broj gostiju koji dolaze na emitovanje uživo, najviše nedostaje upoznavanje novih ljudi. Omiljeni novinarski žanr joj je intervju i fali joj živ razgovor sa ljudima. Dodaje još i da je prednost intervjua na radiju neposrednost koju ovaj medij nosi sa sobom. Ljudi se ovde osećaju kao kod kuće ili na kafi sa prijateljima, kaže ona.

Ipak, nije uvek lako raditi ovakav posao. Ponekad su po sredi noćne smene, a nisu uvek ni vedri i raspoloženi kao danas. U glasu se sve oseti, ali se, čak i kad im nije dan trude da uvek pričaju sa osmehom.

Na kraju, odjavljuju emisiju uz jedan hepi ending i zaključak da će koncerti, u nešto izmenjenim uslovima, ponovo postati deo naše realnosti. Nakon kratkog pozdravljanja ostatka ekipe, Ksenija i Gera nastavljaju svoj dan izvan studija. A i meni ostaje samo da vam kažem – do sledećeg čitanja – slušajte Radio 202!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare