Lifestyle

YV na terenu: Kako je korona promenila sliku Niša?

Osim maski na licima, reklo bi se da se ništa nije promenilo, sve dok se ne vratite na početak godine i zapitate kako su svet i ovaj grad izgledali pre korone.

[edgtf_dropcaps type=“normal“ color=““ background_color=““]G[/edgtf_dropcaps]rad u srcu južne Srbije se može pohvaliti raznim prirodnim i kulturno-istorijskim turističkim vrednostima koje privlače pažnju domaćih i stranih turista. Ipak, ove godine se svakako ne može pohvaliti brojkama koje ukazuju na značajan pad posećenosti istih usled aktuelne epidemiološke situacije.

Iako se broj turista smanjio, broj Nišlija koji žele da upoznaju sopstveni grad je veći. Gužve u gradu i dalje postoje, dok u baštama kafića sede raspoloženi gosti hvatajući zrake jesenjeg sunca. O koroni se priča retko, ali se ona ipak provuče kroz neku priču. Osim maski na licima, reklo bi se da se ništa nije promenilo, a zapravo svi pokušavaju da prihvate novu stvarnost.

Niška letnja pozornica ove godine nije bila domaćin Filmskih susreta; foto: Lana Stanisavljević

Od živog do bezličnog grada

Naša mlada sugrađanka Sunčica zapaža da u gradu više nema tako dobrog raspoloženja. Smatra da je otkazivanjem raznih filmskih, muzičkih i ostalih manifestacija nastala monotonost.

Tužno je što je situacija sprečila organizaciju koncerata, filmskih susreta… Grad je bez svega toga nekako bezličan. To je i jedan veliki udarac za turizam, jer te manifestacije privlače čak i strane turiste. Bilo je tužno letos videti potpuno praznu letnju pozornicu i čuti jezivu tišinu, rekla je ona.

Događaji koji su se održavali uprkos koroni dobili su novu dimenziju, preselivši se na online platforme. Oni koji su uspeli da se održe uživo uglavnom su bili organizovani u manjem obimu i na neuobičajen način. Sve ovo je učinilo da nekadašnji grad pun živosti i buke postane bezličan i tih.

Fudbalske utakmice u doba korone

Ljubitelji fudbala već par meseci ne mogu da bodre igrače sa tribina stadiona Čair. Utakmice se redovno održavaju, ali više nisu iste. Trenutna situacija je zadržala navijače ispred malih ekrana.

Stadion Čair u Nišu već duže vreme bez navijača; foto: Lana Stanisavljević

Navijači uspevaju da pronađu načine da igračima pruže podršku van tribina. Povremeno se dešavaju okupljanja manjih grupa navijača, koji naprave malo buke, koliko da svom omiljenom timu stave do znanja da prazne tribine neće zauvek biti prazne i da podrška postoji uvek i svuda.

Do tada, stadion Čair strpljivo čeka da se navijači vrate na tribine i da fudbalske utakmice ponovo postanu vrlo bitni događaji koji će okupiti hiljade ljubitelja fudbala.

Borba za opstanak kulture i umetnosti

Ni kulturno-istorijski spomenici i memorijalni muzeji nisu ostali neoštećeni u vidu smanjenja broja posetilaca. Na primer, logor na Crvenom Krstu je prošle godine posetilo 28000 ljudi, dok je ove godine taj broj jedva dostigao 8000. Smanjena je i posećenost Ćele Kule, inače najposećenijeg muzeja u Srbiji.

I logor na Crvenom Krstu beleži manje posetilaca; foto: Lana Stanisavljević

Pozorišta, galerije, muzeji i ostali objekti za promociju kulture rade uz ograničenja. Umetnost i kultura svakako žive, ali čini se vrlo neizvesno i nestabilno. Ovo je sfera života koja je i pre korone nekim delom bila virtuelna. Mnoge umetnike brine ova situacija, jer im je umetnost primarno zanimanje, a neretko i jedini prihod.

Bez obzira na značajno smanjenje broja turista u Nišu, i dalje ima onih koji će ga rado obići. Situacija u kojoj se nalazimo je loša, ali i iz nje možemo izvući nešto dobro. Naučili smo da cenimo ono što imamo – Nišlije su počele sa upoznavanjem sopstvenog grada. Sa nadom da će naš grad ubrzo postati onaj stari, dobri, bučni grad u kome se stalno nešto zanimljivo dešava, pozdrav iz Niša.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare