Sport

YV na terenu: Među redovima Partizana

U privremenom domu mladih košarkaša Partizana, tačnije u sportskom centru Vizura, nešto više od godinu dana treninzi se održavaju na malo drugačiji način, zbog nama svima dobro poznate situacije sa virusom COVID – 19. Kako sada izgleda jedan trening juniora Košarkaškog kluba Partizan, za Youth Vibes otkrivaju trener Milivoje Lazić i njegovi igrači. 

Već više od godinu dana, virus COVID – 19 sprečava da se, kako običan život, tako i sportska dešavanja odvijaju normalnim tokom. Uslovljeni takvom situacijom, juniori Košarkaškog kluba Partizan, morali su da se prilagode potpuno drugačijem sistemu rada i treninga. Novi program podrazumeva sve češća testiranja na virus, utakmice bez prisustva publike, pa čak i izmenjen raspored sedenja u autobusu, kome se dodaju i zaštitne maske.  

Dolaskom u sam sportski centar Vizura, reporteri YouthVibes -a, zatekli su prazne tribine i salu koja je do pre samo godinu dana bila ispunjena pesmom navijača i aplauzima publike. Niko nije ni slutio da će za samo godinu dana, sport uopšte doživeti suštinske promene i da ćemo utakmice pratiti isključivo iz svojih kuća, gledajući prenose uživo. Zvuk košarkaške lopte koja odskače, vođene od strane igrača, u ovakvim uslovima, sve više je došao do izražaja i postao je jedan od dozvoljenih glasnijih melodija na parketu, znajući da je navijanje zabranjeno. Ukoliko bismo poredili sezone iz godine u godinu, usaglasili bismo se da ova koja je trenutno u toku, najspecifičnija od svih. Međutim, neke činjenice, kao što su sloga, timski duh i nasmejani igrači, koronavirus nije uspeo da odnese.  

Foto: Ana Gavrilović

“ODLAZAK” IGRAČA I NOVI USLOVI 

Nikola Radovanović i Mihailo Petrović, kojima bi uskoro mogao da se pridruži i Đorđije Jovanović, nedavno su potpisali profesionalne ugovore u kojima su se obavezali na vernost Partizanu u naredne četiri godine. Samim tim, češće prisustvuju treninzima prvog tima nego juniorskim. Trener selekcije mlađeg pogona KK Partizan, Milivoje Lazić, otkriva koliko pomenuti igrači nedostaju na juniorskim treninzima i koje je to promene virus korona uneo među njihove redove. 

Zbog virusa korona smo izgubili kontinuitet i ritam. Međutim, moramo da se prilagodimo i nemamo pravo da se požalimo. Klub nam je obezbedio odlične uslove, iako smo nastavili da radimo smanjenim intenzitetom. Što se tiče pomenutih igrača, svakako da nam nedostaju na treninzima, ali oni u prvom timu uz sebe imaju profesionalce uz koje mogu više da napreduju, kaže Lazić.

Milivoje  Lazić; Foto: Ana Gavrilović

KORONA IZ IGRAČKOG UGLA 

Posmatrajući situaciju iz ugla igračke perspektive i onoga što oni proživljavaju na treninzima, Srđan Popović, od nedavno punoletni plejmejker juniora Partizana, objašnjava šta je timu dalo snagu da bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, vredno nastavi da trenira i održava timski duh pod poznatim uslovima.  

Srđan Popović; Foto: Ana Gavrilović

Često imamo testiranja na koronu. Putovanja su malo drugačija, nekad čak tokom vožnje autobusom moramo da nosimo maske. Ono što nas čini jednim timom jeste atmosfera u svlačionici, i trudimo se da podržavamo jedni druge, pogotovo u ovakvim uslovima, otkriva Popović.

Kao neko ko je prisustvovao treninzima prvog tima Partizana, Vidan Dronjak, ima jasne zaključke i zapažanja vezana za razlike među selekcijama. Ono što svakako najviše znači mladim košarkašima, jesu svakako iskustva i saveti koje dobijaju od starijih kolega u košarci. Dronjak priznaje čemu se nada u crno – belom dresu i kada očekuje poziv za prvi tim. 

Vidan Dronjak; Foto: Ana Gavrilović

Seniorski trening se mnogo razlikuje prvenstveno u snazi, zatim u izdržljivosti. Ne možemo još uvek da pariramo prvotimcima, ali u nekoj daljoj budućnosti smatram da ćemo uspeti. Nadam se da ću obući crno – beli dres, ali sam svestan da moram još mnogo da radim, da bih ga zaslužio, priznaje Dronjak.

Aleksa Milenković, jedan od najmlađih i uz Matiju Vučića i Marka Vukčevića, najviši junior Partizana (205cm) , takođe je podelio impresije o tome kako je virus COVID – 19 uticao na njega i njegovu igru. Koliko šesnaestogodišnjem centru znači to što može da sluša i prati dešavanja koje se odvijaju u prvom timu? Iako nešto mlađi od ostalih saigrača, Aleksa Milenković važi za jednog najtalentovanijih košarkaša koje “podiže” upravo Partizan.

Aleksa Milenković; Foto: Ana Gavrilović

Seniorska košarka je znatno brža. Igrači su tehnički mnogo bolji i iskusniji od svih nas. Mi mlađi moramo još mnogo da radimo da bismo se makar malo približili tom višem nivou košarke.Virus je dosta uticao na sve nas, najpre zbog kondicije koju smo vremenom gubili, ali srećom, većina je uspela da se vrati na staro i nastavi sa neprekidnim radom, zaključuje Milenković.

Košarkaški klub Partizan i sport na globalnom nivou, pretrpeli su mnoge promene i posledice istih se ogledaju danas. Međutim, da bismo pobedili virus moramo da ostanemo odgovorni, da jedni drugima budemo podrška , ali i da održavamo timski duh, koji Partizan svakako ima. 

http://https://youtu.be/HZBWBOeSng4

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare