Društvo

Zašto mladi treba da se bave politikom?

U sredu 22. marta 2023. godine u Endžio Habu održana je panel diskusija koju je organizovao LIBEK na temu Mladi i politika —aktivizam, stavovi i potrebe.

Glavni cilj ove panel diskusije bio je da odgovori na pitanje kako mladi u Srbiji danas gledaju na društvo i na političke procese oko njih, šta su njihove najveće potrebe, a šta vide kao ključne izazove. Šta  interesuje mlade? Ko su mladi u Srbiji? Šta je ono na šta mladi  reaguju ili ne reaguju?

Foto: Aleksandra Lazić

Stavovi mladih o političkim procesima

Prema KOMS-ovom izveštaju iz 2022. godine teme ekološke politike i zaštitne životne sredine su aktuelnije među mladima nego ranije. Govorili su stavovima mladih o spoljnoj politici, Miljana naglašava da se mladi više opredeljuju za Istok nego za Zapad.

Nikola Jović je istakao da su podaci o stavovima mladih o spoljnoj politici Srbije bolji nego kod starijih populacija. Ne možemo da posmatramo mlade kao jednu izolovanu grupu čiji nas stavovi iznenađuju. Stavovi su logični, obzirom na društvo u kome živimo. Prema istraživanjima KOMS-a određeni broj mladih ne smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine. Vlast sebe promoviše kao liberalnu i kada neko mlad pogleda celokupnu situaciju ako je ovo liberalizam, tržište i demokratija, ima pravo da kaže ja to ne želim, rekao je Nikola.

Nikola je istakao uticaj starijih na mlade što je dovelo do toga da 60% mladih smatra da se izborima ništa ne može promeniti. Prepoznaje prenošenje odgovornosti starijih na mlade i očekivanja da mladi nešto urade i promene, ali još uvek su izraženi stavovi poput ne možeš ništa ti da promeniš, sistem će uvek pobediti pojedinca.

Dunja ističe da su mladi zainteresovani za politiku, međutim, primećuje se nezainteresovanost mladih za  spoljnu politiku Srbije.  Smatra da su mladi zainteresovani za aktivizam, ali mlade sputava to što se tribine i treninzi najviše organizuju u Beogradu, dok im manje sredine ne pružaju puno prilika da izraze lične inicijative i stavove.

Foto: Aleksandra Lazić

Kako da mladi budu deo promena?

Učeše u nevladinom sektoru je značajnije za mlade, ističe Dušan. KOMS radi na projektu saveta za mlade na nacionalnom  i lokalnom nivou, to je primer kako mladi iz nevladinog sektora mogu da utiču na donosioce odluka, to jest političare. Istakao je da je njegov cilj približavanje evropske ideje mladima i prezentovanje programa u kojima mladi mogu da učestvuju .Dunja ističe da se aktivizam mladih  ne izražava samo na protestima. Mladi se nalaze i u institucijama, u Savetu mladih, takođe Ujedinjene nacije rade na tome da angažuju mlade.

Nemamo skupštinski  odbor koji se bavi politikama mladih, čak ni pododbor i sve dok omladinska politika na tom nivou ne bude prisutna ne možemo reći da se skupština brine o mladima, istakla je Miljana.

Srđan je poručio mladima da je sve jedan proces promena koji nema kraja, nikada društvo neće biti savršeno. Međutim, mladi su pozvani da budu deo procesa promena kako bi poboljšali društvo i državu, postoje organizacije koje su usmerene ka institucijama i uključuju mlade, takođe moguće je medijski, peticijama uticati na institucije.

Zbir mladih koji vode računa o sebi i svom životu kreira dobro i zdravo društvo. Bez obzira na savete drugih kako treba živeti, treba ostati dosledan svojim stavovima i kreirati život onako kako vi želite, poručuje Nikola za kraj.

Politika je neizostavni deo društva i ako se mi ne trudimo da je razumemo i poboljšamo, neće ni ona poboljšati naš život.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare