Lifestyle

Mihailo Mitić: Zašto (ne) želim da odem iz zemlje?

"Sve dok ideja o ostajanju u zemlji ne dođe odozgo, kod nas se situacija neće promeniti".

Serijal Zašto (ne) želim da odem iz zemlje? je serijal od 5 tekstova u kojima će naši sagovornici iz svog ugla predstaviti problem odlaska mladih iz Srbije. Jedan od njih je Mihailo Mitić, maturant Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu.

foto: privatna arhiva

Mihailo u poslednje vreme sve češće razmišlja da ode iz države. Kako kaže, da smo mu ovo pitanje postavili pre godinu dana, odgovorio bi negativno. Međutim, shvatio je da u Srbiji opstaju samo zli i nemoralni ljudi. 

Kada kažem opstaju, mislim na pristojan život bez straha zbog činjenja pozitivnih dela. Svako ko pokuša da se na bilo koji način apolitički i nezavisno istakne, biva primoravan na korake koje ne želi da načini.

Ono što bi njega nateralo da ode odavde je, kako on kaže, nastavak zatupljivanja i zaglupljivanja širih narodnih masa, u koje spadaju i mladi. 

Primorani smo da budemo u društvu rijalitija, laži, afera, svađa, krađa, pronevera, malverzacija i konstantnih kulminacija. Dobro pitanje je zašto ostati u takvom društvu?

Kao najveći problem mladih Mihailo navodi da ekonomski problemi jesu jedan od razloga odlaska mladih iz zemlje, ali da treba sagledati celu situaciju i uvideti da su takvi problemi posledica političke situacije u našoj državi.

Po Mihailovom mišljenju, ovakvo stanje zahteva dubinske promene i ceo sistem mora da se menja. Ono od čega treba početi je obrazovni sistem koji obuhvata škole, ali i fakultete. 

Umesto da napredujemo, Nacionalno telo za akreditacije biva suspendovano iz Evropske asocijacije za kvalitet visokog obrazovanja i na taj način dajemo mladima još jedan razlog za odlazak iz zemlje. Da bi mladi ostali u Srbiji, država mora da bude konstruktivna i pokaže mladima da postoje razlozi za ostanak ovde. 

Mihailo kaže da ako država odmah ne preduzme jake mere, ne protiv odlaska mladih, već za njihov ostanak u zemlji, možda za promene i postane kasno. 

Ako država počne da radi u korist mladih, oni bi to znali da cene i lako bi povratila njihovo poverenje.

Na pitanje da li treba kriviti mlade za to što u velikom broju napuštaju državu i ne čine ništa da doprinesu poboljšanju situacije Mihailo odgovara:

Da li treba kriviti čorbu što je preslana ili kuvara koji je istu čorbu presolio? Mladi jesu nezainteresovani i to me mnogo brine, ali sve polazi od onih koje su stari Grci nazivali idiotos, ili na našem jeziku idioti. To su kod njih bili političari koji su mislili samo na sebe, a nisu brinuli o opštem dobru.

Za kraj, Mihailo poručuje:

Budite konstruktivni i ulažite trud u ono što volite jer se to na kraju uvek isplati.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare