Društvo

Ženska revolucija na Terazijama: Održan drugi protest ispred redakcije Informera

Juče je na Terazijama u Beogradu održan drugi protest ispred redakcije Informera na inicijativu Ženske solidarnosti povodom objavljivanja Informerovog intervjua sa serijskim silovateljem.  

Objavljivanjem intervjua Informer je, kako navode ljudi na protestu, uvredio sve žrtve silovanja i ugrozio blagostanje svih žena u Srbiji. Zahtevi upućeni sa protesta su povlačenje intervjua sa višestrukim silovateljem, primena etičkog kodeksa i uskraćivanje budžetskog novca medijima koji neetički izveštavaju.

Drugi protest ispred Informera
Foto: Milica Mihajlović

Govornice protesta bile su aktivistkinje Ženske solidarnosti i pesnikinja Radmila Petrović. Na nasilje se ne klikće — nasilje se sprečava, Dok svaka žena ne bude slobodna, Silovanje nije megaekskluziva, Žena je rodila sve nas. Žena će roditi i revoluciju, neki su od natpisa sa transparenata demonstrantkinja i demonstranata.

Prezadovoljna sam današnjim protestom zato što u javnoj sferi može da se čuje ženski bes. Uvek sam zadovoljna kada osvojimo neki novi prostor za sebe, utoliko pre što se ulica vidi kao mesto koje je nebezbedno za žene, a zapravo je nebezbedna i kuća, i škola, i crkva. Sve je nebezbedno zato što svuda ima nasilnika. Na institucijama je da oforme zakone koji su po meri svih devojčica i žena i da prate šta se dešava sa medijima, ispred Ženske solidarnostiza Youth Vibes navodi Jelena Riznić.

Šta prethodi jučerašnjem protestu

Ovom protestu ispred Informera, drugom po redu, prethodi protest održan u sredu. Povod za održavanje protesta bilo je Informerovo objavljivanje intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je bio pušten iz zatvora. Nakon protesta, podneta je krivična prijava i on je ponovo uhapšen.

Nakon što je Prvom OJT u Beogradu dostavljena krivična prijava od strane nezavisnih dnevnih novina Informer protiv I.M. u tužilaštvu je obavljen razgovor sa novinarkama navedenih novina, a potom je, po nalogu dežurnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa policijskom upravom za grad Beograd, odeljenje za javni red i mir određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati osumnjičenom I.M. zbog krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti. Naime, iz navoda prijave krivično delo izvršeno je dana 27. septembra na štetu novinarki koje su vodile intervju sa prijavljenim, a u vezi razgovora sa njim, odnosno davanja izjava za vreme snimanja, navode iz tužilaštva, prenosi Nova.rs.

Najavljeno je da će osumnjičeni biti saslušan danas u Višem javnom tužilaštvu.

Drugi protest ispred Informera
Foto: Milica Mihajlovič

Ne želim da rađam dete u zemlji koja se hrani na mržnji i poniženju

Neki od učesnika i učesnica jučerašnjeg protesta podelili su sa nama utiske i razloge svog bunta.

Ovde sam jer apsolutno više ne želim da se osvrćem iza ramena kada se vraćam kući. Ne želim da živim u društvu gde sam zaista građanin drugog reda zato što sam žena. Pre svega, ne želim da rađam dete u zemlji koja se hrani na mržnji i poniženju, izjavljuje jedna od demonstrantkinja.

Protestu je prisustvovalo i dosta muškaraca. Jedan od njih poručuje da želi da izrazi solidarnost sa svim ženama koje se sa pravom osećaju ugroženo zato što je, kako kaže, jedno propagandno glasilo iskoristilo senzacionalistički jedan intervju da proširi strah među ženama.

Ovo nije samo ženska tema i tema kojom samo žene treba da se bave. Baš suprotno — ovo je i te kako muška tema, jer da nije bilo muškog patrijarhata — ne bi se desilo da se više od polovine građana Srbije, odnosno žena, oseća ugroženo. Mislim da je sramotno ne samo to što je Informer retraumatizovao veliki broj žena koje su prošle kroz nasilje i obeshrabrio mnoge druge koje nemaju hrabrosti da nasilje prijave, već i što ni jedna institucija u državi ne reaguje na to što je Informer uradio. To je zaista poražavajuće, za Youth Vibes izjavljuje Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana.

Foto: Milica Mihajlović

Jedna od sagovornica i učesnica protesta poručuje da je razlog njenog dolaska na protest podrška drugim ženama, jer kao što njima znači njena podrška — tako i njoj znači njihova.

Protest je završen porukom: Vidimo se ponovo!

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Nedavno smo svedočili Informerovom objavljivanju intervjua sa serijskim silovateljem, koji je dodatno uterao strah u kosti mnogih žena. Svaka ponaosob je morala da se zapita za svoju bezbednost, što je još jedna cena koju plaćamo kao žene. Na inicijativu Ženske solidarnosti do sada je održano nekoliko protesta na Terazijama ispred redakcije Informera (više o protestima pročitaj OVDE).  […]