Društvo

Zlatno zvonce: Koncertima prikupili preko 12.000 evra

Glas onih koji su okupljeni oko neformalne grupe "Zlatno zvonce" često se čuje po ulicama Beograda, a to su mladi koji pesmom izmame osmeh onima kojima je to često najpotrebnije.

Marija Brletić, Milica Lukač i Jovana Novaković su osnovale neformalnu grupu, koja ima za cilj da svojim angažovanjem pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Koliko su akcija do sada realizovali?

Do sada broje preko 20 uspešnih akcija, a kako kažu, trenutno prikupljaju prihode za paketiće namenjenim deci i mladima sa smetnjama u razvoju i trajaće do 20. decembra.

Pre nego što smo oformili grupu, Milica Lukač i ja smo bile inicijatori brojnih humanitarnih akcija u Knez Mihailovoj ulici okupljeni oko iste ideje – da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Odlučili smo da udružimo snage i zajedno pomognemo da se izbore mnoge životne bitke, navodi Marija Brletić za Youth Vibes.

Foto: Zlatno zvonce

Zašto baš Zlatno zvonce?

Za naziv Zlatno zvonce, kako kažu su se odlučili jer se u njemu stiču i najveća ljudska vrlina, a to je humanost i najbolji lek za dušu, odnosno pesma, a njihov moto je pesmom do osmeha.

Zlato je uvek bilo simbol nečeg iskonski vrednog, ali i nečega što sija i ističe se. Za nas je humanost zlatna, najveća ljudska vrlina. Zvonce je ono što oglašava, zvoni, dopire do svih ljudi. Ono je glasnik, ali i poziv na humanost. Upravo to je naša pesma kojom želimo da dopremo do svačije duše, ali i da oglasimo početak borbe za život, navodi sagovornica.

Rad mladih iz pomenute grupe, svi zainteresovani mogu pratiti putem njihove Instagram stranice.

Gde mladi najčešće organizuju svoje koncerte?

Humanitarne koncerte organizujemo u Knez Mihailovoj ulici (najčešće ispred prodavnice H&M), jer, nažalost, trenutno nemamo sredstava za neki drugi prostor. Planiramo da u perspektivi obezbedimo i prostor, na više različitih lokacija, u kome ćemo organizovati dalje akcije, kazala je Marija.

Foto: Zlatno zvonce

Prepoznatljivost ove neformalne grupe ogleda se u velikoj humanosti, ali i u kvalitetnom programu koji pripremaju. To potvrđuje činjenica da pored svih koncerata koje imaju iza sebe pripremaju jedan i u Rumi, a u cilju prikupljanja novca za ustanovu dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Iza nas je veći broj uspešnih akcija, što dovoljno govori i o humanosti naših sugrađana, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. Posebno nas raduje činjenica da smo na svim našim koncertima, kada se sve sabere prikupili čak preko 12.000 evra, navodi Brletić.

Foto: Zlatno zvonce

Koje pesme najčešće pevaju?

Zlatno zvonce broji blizu trideset članova, različitih generacija i interesovanja sabranih sa velikim elanom i empatijom. Na njihovim koncertima repertoar pesama je raznovrstan i prilagođen svim uzrastima i ukusima prolaznika.

Najčešće su to kosovske, izvorne pesme. Pevamo i duhovnu, zabavnu, pop-rok muziku, a često uveseljavamo i naše mališane dečijim pesmicama. Za svakoga se nađe ona pesma koja pogodi svaki damar bića, naglasila je Marija.

Kakve su reakcije ljudi?

Reakcije prolaznika na njihov rad su različite – od osmeha, veselja, igre i pesme, do  neprijatnih dobacivanja, pa čak i gađanja. Ni u tim situacijama se ovi mladi ne predaju, već teže ka svom zajedničkom cilju.

U pesmi smo na nastupima svi jedno, sabrani u istom. Naša pesma je samo medijator između nas i svih prolaznika, ističe Brletić.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare