Lifestyle

Disciplina VS lenjost

"Disciplina u meni budi osećaj satisfakcije, korisnosti i svakodnevne male, ali značajne promene."

Svaki čovek zacrtava ciljeve i juri ka uzbuđenju. Ali nije dovoljno samo želeti. Ako ne budemo spremni da prevaziđemo možda najveće čovekove neprijatelje, odugovlačenje i lenjost, ostaju nam samo puste želje i nezadovoljstvo. Neverovatno je da sve počinje u umu i tu se i završava. Disciplinom, ko zna, možda uspemo i nemoguće ostvariti.

Ako se pozabavimo razlikama između ova dva tipa osobe, nesumnjivo je da možemo sadržati oba tipa u sebi i da će to varirati vremenom. Ali koliko će jako želeti lenja osoba da vrati nazad vreme jer je shvatila da nije trebalo da bude toliko lenja?

Anita Stefanov (19) je devojka koja je bila đak generacije u Ekonomskoj školi u Nišu prošle godine, išla je na razna takmičenja i osvojila razne nagrade, što je zahtevalo čvrstu disciplinu.

Verujem da je pojam discipline zaista različit, sve u zavisnosti od perspektive individua. Disciplinom smatram ispunjavanje obaveza ili svega onoga što ja smatram da je poželjno i dobro da uradim, bilo da je to vezano isključivo za mene ili aktivnosti koje će imati uticaja i na druge osobe. Disciplina podrazumeva ispunjavanje ciljeva, bilo koje veličine i ročnosti, rekla je Anita.

Za Strahinju (18), disciplina je bila alat za sve što je do sada postigao, i što će u budućnosti tek postići. Strahinja se bavi judom dugo godina i kaže da disciplinovan može sve.

Najveći uspeh do koga me je disciplina dovela je izgradnja karaktera, rekao je on.

I u disciplini treba postojati cheat day

Kada smo pitali šta je najgori deo kod lenjosti, oboje su se složili da lenjost nije dobra samo ako je konstantna.

Kada sam lenj ja osećam da sam igubio 95% rutine što dovodi do neželjenih rezultata, što će reći da se tada osećam izgubljeno u vremenu i prostoru, i to bez ikakvog napretka, dodaje on.

Disciplina kod Anite budi osećaj satisfakcije, korisnosti i svakodnevne male, ali značajne promene. Dodaje da ponekad ipak treba dozvoliti sebi mali predah.

Smatram da bi čovek ponekada morao da dopusti sebi da bude lenj. Ono što bi na primer u dijeti bio cheat day, neka lazy day bude po pitanju discipline, rekla je Anita.

Disciplina – tvoj najbolji saveznik

Strahinja je želeo da upiše vojnu školu i bio je vrlo samouveren. Međutim, nije bio dovoljno disciplinovan, što je i rezultiralo neuspehom.

Mislio sam da ću proći lagano sve testove i iako sam vremenom shvatao da to neće biti tako, nisam se hvatao u koštac sa problemom. Nisam na kraju uspeo, rekao je Strahinja.

Anita kaže da trenuci lenjosti prouzrokuju njeno lično nezadovoljstvo i grižu savesti jer zna da postoji stotinu boljih načina da to vreme pametnije iskoristi.

Do krajnjeg, velikog cilja se dolazi svakodnevnim malim koracima. Kako bismo u svim situacijama ostali motivisani i željni uspeha, potreban nam je saveznik, najbolje rečeno disciplina. Naravno i ljudi koji imaju slične ciljeve i interesovanja kao mi. U trenucima demotivisanosti, setite se koji je vaš cilj i gde bi voleli da vas putovanje odnese, izjavila je Anita.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare