Kako da

Kako da ostvariš digitalni detoks?

Osobe koje mnogo koriste smartfon anksioznije od onih koje to ne rade. To se najbolje primeti za vreme njihovog slobodnog vremena.

Kada se koriste svesno i sa određenim ciljem, društvene mreže mogu da budu najbolji prijatelj uspeha čoveka. Hrpa vesti na dohvat ruke, ogromna brzina protoka informacija i lagodnost koju pruža, internet je učinio velikom revolucijom tokom 21. Veka.

ALI…

Da li si primetio/la da, tokom neprijatnih situacija tokom dana ili obavljanja teških zadataka za školu, imaš veću potrebu da proveris Instagram?

Budi hrabar/a i priznaj sebi. Kad god posegneš za telefonom da proveriš događaje na društvenim mrežama postavi sebi ovo pitanje: Zašto sada radim ovo?

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kent otkrilo je da su osobe koje mnogo koriste smartfon anksioznije od onih koje to ne rade. To se najbolje primeti za vreme njihovog slobodnog vremena, kada bi trebalo da budu najopuštenije, jer ga tada ne znaju kreativno iskoristiti.

Na instagramu postoji opcija da pogledaš svoj prosek boravka na ovoj društvenoj mreži. Možda izbegavaš da pogledaš taj broj, jer je vrlo često mnogo veći nego što zamišljamo. Pored sve zebnje o broju koji će se pojaviti tamo uđi i baš pogledaj koliko si dnevno ove nedelje samo sedeo/la i četovao/la i razgledao/la tuđe fotografije i storije.

Ako pomisliš da si tokom prošle godine, za vreme koje si proveo na internetu skrolujući, mogao da naučiš ceo jedan jezik, odjednom brojevi koji možda i nisu strašni, kada se saberu, postaju jako dug vremenski period.

Kako digitalna detoksikacija ne bi bila unapred osuđena na propast, ne treba postavljati nedostižne ciljeveza početak limitiraj vreme provedeno sa telefonom u rukama, jer što sporije budeš eliminisao/la tehnologiju iz različitih delova svog dana, to će ti biti lakše da ostaneš dosledan/a. Odluči da poruke i tuđe objave nećeš proveravati tokom obroka, boravka u toaletu, dok si u društvu prijatelja ili dok hodaš ulicom. Odlično vreme za ovakvu promenu je baš sada.

Dokazani benefiti ovakvog vida odmora, makar i na kratko, su povećana svest i bolje razumevanje okoline. Koliko god ti  u početku bude teško, neka ti uzor budu oni koji su smislili sve to bez čega ne možeš: Stiv Džobs je jednom prilikom rekao za Njujork Tajms da njegova deca nisu nikada koristila ajped. Postavlja se vrlo zanimljivo pitanje: Kako to da su najveće tehnokrate u javnosti, privatno najveći tehnofobi? Razmisli o tome pre nego što odlučno odbiješ digitalni detoks.

Kada se vratiš sa detoksa, potrudi se da svoj feed na Instagramu napuniš šarenim, smešnim i zanimljivim fotografijama, umetničkim delima, fitness motivacijom i snimcima slatkih pasa i mačaka, da bi ti boravak na ovoj društvenoj mreži bude što opušteniji i rasterećeniji!

Srećno!

Pretplati se
Obavesti o
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stefan
Stefan
4 godine pre

Svaka čast za tekst! Inženjeri koji rade sa tehnologijom i na njenom razvoju je ipak najbolje poznaju, tako da znaju i sve njene loše strane, tako da uopšte ne čudi ovo što kaže Stiv Džobs. Bil Gejts takođe deci ne dozvoljava korišćenje računara ili bilo kog uređaja sa ekranom duže od 45 minuta dnevno. A ovo za učenje jezika je 100% tačno. Pročitao sam to pre 5 godina i tako došao na ideju da učim Ruski umesto blejanja po društvenim mrežama. I evo 5 godina kasnije mogu da kažem da sam naučio Ruski, a počelo je tako što sam malo… Čitaj dalje »

trackback

[…] Preuzeto sa YouthVibes […]