Kako da

Kroz neverbalnu komunikaciju do uspešnog intervjua

Iako to često mnogi zbog straha prosto zaboravljaju, i osobe koje te intervjuišu su zapravo...ljudi.

Utisak o osobi formira se u prvih pet sekundi. Dakle, ne gubi vreme! Ukoliko nisi do sad razmišljao/la šta tvoj nastup govori o tebi, vreme je da počneš. Ovih par jednostavnih koraka pomoći će ti da predstaviš najbolju verziju sebe.

Samopouzdanje

Odlučujući faktor prilikom izbora za stipendiju/posao/volontiranje najčešće predstavlja pouzdanost osobe. Dakle, jako je važno da sa sigurnošću izgovaraš svaku reč. Ukoliko tvoja priča odiše harizmom i strašću, najuspešnije ćeš dočarati svoju misao i time privući pažnju osobe koja te intervjuiše. Iz ovog razloga preporučljivo je da dobro proučiš svoju prijavu/CV pre samog intervjua i porazmisliš o stavkama koje su možda nedovoljno objašnjene ili pak relevantnije za tu određenu poziciju za koju se prijavljuješ. Na ovaj način, iako ne možeš predvideti sva pitanja, stičeš osećaj sigurnosti u sebe kroz mentalnu pripremu na potencijalne „zamke“. I ne zaboravi da daš sebi najbolju šansu tako što se nećeš predati nervozi ili tremi, iako je to mnogo lakše reći nego uraditi.

foto: Dara Petrović

Kontakt očima

Ne kaže se džabe da su oči ogledalo duše. Eto tvog keca u rukavu! Vrlo često te intervjuiše više osoba od jedne što, iako deluje zastrašujuće, ne predstavlja prevelik problem ukoliko svakoj ukažeš podjednako poštovanje. To možeš vrlo lako okrenuti u svoju korist/učiniti tako što ćeš, bez obzira na to ko ti je postavio pitanje, skretati svoj pogled sa jedne osobe na drugu. Na ovaj način ne samo da uključuješ svaku osobu podjednako u konverzaciju, već ostvaruješ vrstu povezanosti sa tim ljudima. Iskoristi to kao momenat kada ćeš im dokazati da vam se „misije” usklađuju.

Osmeh

Iako to često mnogi zbog straha prosto zaboravljaju, i osobe koje te intervjuišu su zapravo ljudi. Toplim gestom kao što je osmeh sigurno ne možeš pogrešiti! Slobodno daj sebi prostora da ubaciš i malo humora. Imaj na umu da je sve dozvoljeno dokle god je u određenoj meri. U ovome ti može pomoći stav da te osobe, verovao/la ili ne, zaista žele da ti pomognu da im se pridružiš u daljoj saradnji. Na kraju krajeva, zbog toga i jesi pozvan/a u uži krug. Zato se potrudi da izgradiš što pozitivniju atmosferu među budućim saradnicima/kolegama!

foto: Dara Petrović

Ruke

Možda ne upada previše u oči, ali položaj tvojih ruku svakako ima udela u tvom držanju, a samim tim i neverbalnoj komunikaciji. Izbegavaj prekrštene ruke ili čak stavljanje ruku na sto. Opuštenim držanjem ruku u krilu ili laganim pokretima u vazduhu ne odaješ utisak napadne, nesigurne ili svađalački nastrojene osobe. Naprotiv, na ovaj način su tvoje ruke usklađene sa tvojim govorom što će ti pomoći da uz pomoć gestikulacije uliješ sebi veću sigurnost i izbegneš podrhtavanje. Zagarantovano ćeš ostaviti jači utisak!

Ton

Opšte je poznato da lepa reč i gvozdena vrata otvara. Prema tome, i ton kojim izgovaraš reči, osim odabira reči, oslikava tvoju nameru. Da li je to koliko si zagrejan za određenu temu, zainteresovan za aktivnost kojom si naveo/la da se baviš ili koliko si osoba kakva si napisao/la da jesi,  prilikom odgovaranja na ovakva pitanja uvek treba dobro da razmisliš o svojoj reakciji i pažljivo oslušneš svoj ton izlaganja kako ne bi poslao/la pogrešnu poruku.

Za mišljenje, kao i iskustvo sa intervjuima, pitali smo i dve srednjoškolke.

Tara (16)

Uglavnom sam išla na intervjue za učešće u nekoj organizaciji ili programu. Iz svog iskustva mogu reći da su mimika i gestikulacija, dokle god su umereni, najvažnije komponente čije usavršavanje zahteva dosta vežbe.

Tara kaže da svoj javni nastup vežba radeći ono što najviše voli – kroz glumu, recitovanje, debatovanje. Na ovaj način sam stekla raznoliko iskustvo koje mi pomaže da budem opuštenija prilikom bilo kog intervjua – dodaje Tara.

Mila (16)

Mila kaže da je vrlo važno znati kako da oblikuješ svoje izlaganje na pravi način, s obzirom da se sa javnim nastupom susrećeš svakodnevno u školi.

Svoj prvi ozbiljan intervju imala sam za razmenu Flex. Bila sam jako nervozna jer nisam znala šta da očekujem. Pogled mi je lutao po celoj prostoriji, a šake su mi se neprestano znojile. Dodatno nervoznom su me činile i facijalne ekspresije, kao i komentari ljudi koji su me intervjuisali.

Prema mišljenju stručnjaka, iako se intervju definiše kao „razgovor“, on se svodi na mnogo više od verbalne komunikacije između dve osobe. Naime, od trenutka kada kandidat uđe u prostoriju počinje razmena velikog broja neverbalnih signala između intervjuera i kandidata, koji mogu imati čak odlučujuću ulogu u procesu dalje selekcije.

Izvor: ://www.osce.org/sr/serbia/110265?download=true

Dakle, sam intervju je daleko od pukog postavljanja pitanja i tvog odgovaranja na ista. Vođen/a parolom da druge treba tretirati onako kako želiš da oni tretiraju tebe, uz dosta vežbe i praćenje ovih pravila, sitnim koracima osiguraćeš dostizanje velikog cilja. Ali ako misliš da se tu tvoje muke završavaju, nažalost, grešiš! Kao i za sve dobre stvari, i za ovo treba dosta vežbe zbog čega treba sebe konstantno da izlažeš novim prijavama.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare