Svojom glavom

Srećan nam dan devojčica, ali…

Srećan nam dan devojčica, ali nemojmo da zaboravimo kako nas svet tretira. Nemojmo da zaboravimo kako smo prošle godine bile besne jer su mediji doveli silovatelja u emisiju. Nemojmo ni da zaboravimo 25 ubijenih žena, a jos više nemojmo da zaboravimo muževe koji su ih ubili. Nemojmo da trčimo pred rudu kada se radujemo nekom novom zakonu, jer su za žene zakoni važeći samo na papiru.

Porez na roze

Jutros sam kupila pakovanje uložaka svesna da je porez na meni neophodne lične higijenske proizvode 20%. Kupila sam i brijač koji je bar 50 dinara skuplji od istog takvog muškog brijača. Svakog meseca moram da izdvojim duplo više novca za kozmetiku nego bilo koji moj muški prijatelj.  Danas je dan devojčica, ali i danas, patrijarhat finansiramo preko poreza na roze.

Srećan nam dan devojčica, ali nemojmo da zaboravimo da nas mediji u svetu i dalje ponižavaju. U Srbiji smo navikli na medijski mrak, a i kada se provuče koji tračak svetla u ovom sumornom i teškom vremenu najčešće bude obeležen nekim skandaloznim naslovom.

Tako su nakon gostovanja predsednika Srbije na CNN-u, Novosti objavile kako je ,,Vučić razvalio lažljivu Amanpur”. Moje pitanje je veoma kratko – kako je tačno Vučić razvalio novinarku i po čemu je ona ,,lažljiva”?

Sveprisutno nasilje

I dok mnoge devojčice u Srbiji današnji dan dočekuju okružene nasilnim očevima, na internetu kruži snimak devojčice koju je školski drug šutnuo nogom u glavu. Srećan nam dan devojčica, ali će nas dečaci i dalje vući za kose i šutirati u glave kako bi nam izjavili svoje simpatije. Ili prosto kako bi pokazali model ponašanja naučen kroz veoma bogate medijske sadržaje naše zemlje.

Na televiziji situacija nije ništa bolja. Srećan nam dan devojčica, a danas ćete u specijalnoj emisiji rijalitija videti još jednu poniženu ženu koju će omalovažavati prvo muškarci, a potom i žene, jer je zaboga zaslužila. A onda ćete sutra ujutru videti njenu golu fotografiju, jer je ona to zaslužila, te će se ta fotografija deliti po društvenim mrežama još par dana i onda ćemo potpuno zaboraviti na tu zloupotrebu ženskog tela.

Srećan nam dan devojčica, ali kada rodite devojčicu spremite se na razočaranje užeg i šireg dela familije. Ili očekujte čuvenu pesmu ,,Ti si ćerko tatin sin“ na njenom osamnaestom rođendanu. Takođe dok budete rađale tu istu devojčicu pripremite se za nehumane uslove u bolnicama i hranu koja je nižeg kvaliteta čak i od ,,predsedničkog” parizera.

A onog trenutka kada se vaša ćerka bude udala, sasvim je normalno da očekujete da će je muž tretirati kao svoje vlasništvo. Srećan nam dan devojčica, ali kada budete rodile devojčicu sasvim je u redu da se ne radujete njenoj budućnosti na Balkanu, jer je veoma mračna.

Srećan nam dan devojčica, ali ako ste devojčica koja se obrazuje i gradi karijeru, onda ste sebična manipulatorka.

I dok sahranjujemo 25 žena godišnje zbog femicida, sahranimo i 1500 žena zbog smrti od raka dojke. Na sve to će vam reći da su uslovi u bolnicama savršeni, ali zakazati mamograf ili pregled dojke gotovo su nemoguća misija za žene iz Srbije.

Feminizam i roze boja ne idu zajedno

Srećan nam dan devojčica, ali nemojte ni slučajno da se našminkate, obučete roze i pričate o pravima, jer lepa žena ne može biti feministkinja.

Lepa žena takođe ne može da parkira auto paralelno ili da bude doktorka nauka, ili ne daj bože, oba.

I dok vam pričaju da su sve žene lepe, one ,,manje” lepe će odvajati sa strane i gledati čudno. Jer ,,ružne” žene ne zaslužuju mušku pažnju, ali ,,lepe” žene ne zaslužuju jednake plate. Naravno, obe ,,vrste” zaslužuju diskriminaciju, izrugivanje i silovanje. Žene su to, ipak će se žaliti šta god im ponudili.

Napomena: Stavovi autora izneti u okviru rubrike ,,Svojom glavom“ ne odražavaju nužno i stav redakcije.

Prati nas i na InstagramuFejsbukuLinkdinu i Jutjubu

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare