Pitamo te

65. Međunarodni beogradski sajam knjiga: Utisci mladih nakon tri godine pauze

Od 23. do 30. oktobra održan je 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Organizovan je u punom kapacitetu nakon 3  godine pod sloganom Povratak napisanih. Kakvi su utisci mladih sa ovogodišnjeg Sajma?

Ovogodišnji Sajam knjiga u brojkama

Prema informacijama sa zvaničnog sajta, ove godine je na Sajmu nastupilo 416 izlagača (od čega 325 domaćih direktnih izlagača i 91 inostrani direktni izlagač). Registrovano je 163.616 posetilaca.

Održane su 4 izložbe, a  počasni gost iz inostranstva je ove godine bila Rumunija. Proglašeno je 9 dobitnika nagrada za ostvarenja u različitim književnim kategorijama — od najboljeg izdavača, najlepše dečije knjige do specijalnog priznanja za mladog dizajnera knjige.

Sajam knjiga
Foto: Jana Todorović

Počasni gosti iz inostranstva ove godine bili su Patrik Beson (Francuska), Đovani Dozini (Italija), Ajfer Tunč (Turska) i Đorđe Matić (Hrvatska). 65. Sajam je zvanično otvorio dramski pisac i akademik Dušan Kovačević.

Mladi i Sajam: Da li im je nedostajao i šta bi promenili?

Nakon 3 godine pauze, 65. Sajam ne samo da  je Povratak napisanih, već i čekani povratak čitalaca na štandove, među kojima su i mladi.

Smatram da je Sajam knjiga jedna od retkih manifestacija gde pored traženja nečeg specifičnog mogu samo da se prošetam i razgledam okolo, uživajući u atmosferi. Primetio sam mnogo dece koju učitelji  ovde vode na ekskurziju, što potpuno podržavam, jer se sećam kako je bilo kad sam ja bio mali. Sada, kada ga posećujem sam, imam slobodu da tražim tačno ono što mi odgovara, navodi Vladimir (21), student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Na pitanje šta bi na Sajmu promenio, Vladimir kaže da mu se ne dopada što veliki izdavači imaju baš mnogo prostora na Sajmu. 

Na Sajam dolazim otkad znam za sebe. Sve što tražiš ćeš naći u nekom momentu ako se dovoljno potrudiš i ako imaš kondicije da se penješ uz stepenice. Ovo je možda i najbolje mesto gde mogu da pronađem svoje omiljene knjige, kaže Petar (19).

Sajam knjiga
Foto: Jana Todorović

Mona (20) kaže da joj je Sajam veoma nedostajao. Ipak, ima stvari koje bi promenila:

Malo mi nedostaje njegova klasična atmosfera. Možda je do manjka ljudi, ali imam utisak da je bilo i manje izdavača, kao i gostujućih izlagača, ali sam svakako posetila štand gostiju iz Rumunije. Ono što mi se ne sviđa jeste što su cene na Sajmu kao i u redovnim knjižarama, pogotovo kada govorimo o velikim izdavačima. Ali dobro, uvek volim da se fino prošetam po Sajmu. Možda sam imala prevelika očekivanja posle 3 godine pauze…

Na pitanje da li je Sajam za nju izgubio čar koju je nekada imao, Mona nam je odgovorila,

Nadam se da nije. To je ipak jedna od retkih preostalih većih kulturnih manifestacija kod nas. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare