Lifestyle Modern art

Anja Gretić: Poezija je materijalizacija osećanja i misli u reči

Mlada Anja Gretić ne samo da edukuje svoje pratioce o istoriji putem društvenih mreža, već se bavi i  poezijom. Sa Anjom smo razgovarali o prirodi istorijske nauke, njenoj poeziji i društvenim mrežama u savremenom društvu.

Istorija i poezija

Nakon što je završila Filološku gimnaziju, Anja je upisala istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i trenutno je na trećoj godini studija. Pored studija, Anja se bavi i poezijom. Objavila je zbirku poezije Pesme ljubavi i smrti. 

Interesovanje za istoriju i poeziju nastalo je još u osnovnoj školi, kaže Anja za Youth Vibes.

Mada se Anjina zbirka pesama zove isto kao i zbirka pesama čuvenog pesnika Jovana Dučića, Anja kaže da joj on zapravo nije bio inspiracija.

Pesme ljubavi i smrti su pesme koje su nastale u mom srednjoškolskom dobu. Poezija je moj izduvni ventil i tako je ova zbirka svojevrstan ostatak prošlosti i podsetnik na taj period života. Sam naziv za zbirku smislila sam u drugoj godini srednje škole, tad nisam znala da se i Dučićeva zbirka tako zove, govori Anja.

Pesme ljubavi i smrti, Anja Gretić
Foto: Ilija Tepšić

Između nauke i umetnosti

Kako svaka nauka ograničava naučnika svojom metodologijom, za razliku od umetnosti kojoj je sloboda osnov stvaranja, pitali smo Anju kako je moguće biti i istoričar i umetnik u isto vreme.

Istorija je tu negde na granici. Muze u Staroj Grčkoj su zaštitnice umetnosti, a istorija ima svoju muzu, Klio. Sklona sam tome da gledam na istoriju kao na priču o prošlosti. Istoričar u neku ruku i jeste umetnik jer mora da stvori sliku o prošlosti na osnovu izvora koje ima. Oruđe istoričara je reč, kako god to gledali, tako da je istoričar istovremeno i pisac, objašnjava Anja.

Poezija i prošlost

Anja smatra da je nemoguće razdvojiti prošlost od poezije, jer prateći razvoj poezije jednog autora, možemo pratiti celokupan razvoj jedne ličnosti.

Poezija je materijalizacija osećanja i misli u reči. Često dolazi kao izduvni ventil. Kako prolazi vreme i stičemo nova iskustva, razvijamo se kao ličnosti i samim tim razvijamo i svoj stil. U mom slučaju to je izuzetno primetno. Recimo, Pesme ljubavi i smrti su onako tinejdžerske, sanjarske pesme, pune platonske ljubavi. U međuvremenu sam odrasla pa su novije pesme malo sirovije, možda i vulgarnije. Jednostavno, može se pratiti ta lična istorija i promene koje vreme donosi, ističe Anja.

Anja Gretić
Foto: Anja Gretić/privatna arhiva

Društvene mreže i edukacija

Anja se u prošlosti bavila glumom, ali je zbog obaveza na fakultetu morala da prestane. Ipak, svoju ljubav prema nastupu prenela je sa scene na društvene mreže. Prostor na društvenim mrežama koristi kako bi stvarala kvalitetan sadržaj vezan za istoriju i poeziju, ali i kako bi govorila o važnim temama kao što je na primer vršnjačko nasilje.

Živimo u digitalnom dobu i od toga ne možemo pobeći. Nije istina da su mladi nezainteresovani. Mladima u 21. veku morate pristupiti na određeni način. Tradicionalan pristup obrazovanju mladima je često dosadan. Nije im interesantno da uče istoriju na suvoparan način, da bubaju imena i godine. Moja ideja je da kroz zabavan način na Instagramu i TikToku prikažem mladima prošlost i da im pokažem da je prošlost važna zbog njihove budućnosti, ali i sadašnjosti, zaključuje Anja.

Planovi za budućnost

Anja u budućnosti planira da nakon što završi studije istorije u Beogradu, upiše master studije u Velikoj Britaniji kako bi se bavila istorijom Viktorijanskog doba. Takođe, Anja je završila novu zbirku pesama koju ćemo uskoro imati prilike da čitamo.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare