Vesti

Brnabić: Neće biti ukidanja studentskih poliklinika

Premijerka Srbije je za televiziju Hepi izjavila da je ukidanje studentskih poliklinika bio neki "inicijalni predlog u okviru racionalizacije zdravstvenih ustanova, koji neće biti prihvaćen".

Premijerka Srbije je za televiziju Hepi izjavila da je ukidanje studentskih poliklinika bio neki inicijalni predlog u okviru racionalizacije zdravstvenih ustanova, koji neće biti prihvaćen. Premijerka je rekla da su studentske poliklinike jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji. Predstavnici inicijative Kreni-promeni predali su Ministarstvu zdravlja Ne damo Studentsku polikliniku sa više od 35 000 potpisa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je zvanični stav ministarstva na čijem je čelu da Studentska poliklinika neće biti ukinuta. Lončar je rekao da je to pitanje rešeno onog momenta kada se ta informacija pojavila.

Nikola Arsenić, predstavnik inicijative Ne damo Studentsku polikliniku smatra da ovakav predlog Masterplana predstavlja dodatno unižavanje položaja studenata koji u ovom slučaju ostaju uskraćeni za lečenje na poliklinici. Posledice usvajanja Masterplana ove sadržine bi osetili svi građani Srbije, dodaje Arsenić. Naime, on za Youth Vibes kaže da bi gašenje Studentske poliklinike dovelo do dodatnog preopterećenja domova zdravlja kao i do potencijalnog ugrožavanja zdravlja svih građana, a ne samo studenata.

Arsenić, inače i student Pravnog fakulteta Univerzitetau Beogradu, pita da li je bilo ko razmislio na koji način će Dom zdravlja na Vračaru primiti preko 100.000 studenata Univerziteta u Beogradu? Napominje da studenata ima duplo više nego stanovnika cela ta opština. Vračar ima oko 50.000 stanovnika.

Sve ovo ukazuje da kada se nešto tiče mladih ljudi, racionalne odluke ne postoje, već samo pokušaji ponižavanja i ugnjetavanja studenata. Do nas je da to ne dozvolimo! – navodi Arsenić.

Da je ovo pokušaj ugnjetavanja studenata sa Nikolom se slaže Aleksandar Vuksanović, takođe student prava i jedan od osnivača pokreta Ljubav Vera Nada. On napominje da su studenti ovog leta digli glavu i rekli ne bahatosti i ponižavanju od strane aktuelnog režima. Aleksandar kaže da mu se čini da vlast se vlast gašenjem Studentske poliklinike sveti studentima za julske proteste i iznenadni izlazak na ulice kada je režim studente koji žive u domovima želeo da izbaci na ulicu, odnosno pošalje svojim kućama.

Ako uzmemo u obzir da se u beogradaskoj poliklinici leči oko 130.000 studenata, da li smo svesni šta će se desiti sa i u domovima zdravlja kada se studenti prebace tamo? Isto je predviđeno i za Niš i Novi Sad, što zajedno sa Beogradom čini oko 200.000 studenata, kaže Aleksandar. On je saglasan sa Nikolom i kaže da je ovo pitanje svih građana Srbije i pita se kako će primera radi domovi zdravlja biti u stanju da odrade još hiljade sistematskih pregleda studenata uz već postojeće koji se njih ne tiču.

Ostaje da vidimo da li će Ministarstvo i Vlada Republike Srbije ispuniti ono što je izrečeno.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare