Modern art

Eksperimentalna muzika u Srbiji: Ko i kako?

Slušamo različite žanrove, a naša muzika predstavlja upravo spoj tih žanrova. Reč eksperimentalni kod nas ima veliko značenje – mi sami stvaramo naš stil.

U moru novih žanrova koji svakodnevno nastaju širom sveta, Srbija nikada nije mogla da se pronađe. Ipak, nadu u srpskoj muzici pruža grupa momaka koji sebe opisuju kao eksperimentalnistoner rock bend. Poreklom iz Kragujevca, grupa Zyrion, u sastavu Petar (21), Aleksa (18), Sava (18) i Dimitrije (18), već skoro godinu dana aktivno svira i nastupa širom države.  

Sve je počelo pre 2 godine. Nismo imali velike planove, samo smo želeli da sviramo jer uživamo u tome, kaže Petar, frontmen i gitarista benda.

Foto: Marko Milivojević

Prva velika prilika da se dokažu im je bila prošlog juna, kada su bili predgrupa hrvatskom bendu Mort u okviru njihovog nastupa u Kragujevcu.  Usledila su prikazivanja publici u Beogradu, Nišu, Užicu i Jagodini, kao i nekoliko nastupa u rodnom gradu. Treba izdvojiti i to da su njihovi koncerti bili i humanitarnog karaktera, u okviru organizacije Budi Human.

Na pitanje o njihovom žanru, klavijaturista Sava ističe: Mi svi slušamo različite žanrove, a naša muzika predstavlja upravo spoj tih žanrova. Reč eksperimentalni kod nas ima veliko značenje; mi sami stvaramo naš stil.

Kako napominju, iako su od samog početka svirali iz ljubavi, postojala je i priča o Bunt rok festivalu, jedinom televizijskom rok festivalu u Srbiji, koji se prikazuje na RTS-u. Odlučili su da se prijave i predstave svoju muziku većem broju ljudi. U nekoj od narednih kvalifikacionih emisija će ukrstiti mikrofone sa još dva benda i boriti se za priliku da se pojave na nekom od najvećih muzičkih festivala u regionu.

Dimitrije, Sava, Petar, Aleksa; foto: Marko Milivojević

Osim ovog projekta, bend planira i početak rada na svom prvom EP-u, koji će da bude objavljen do kraja 2019. godine. Paralelno sa ovim izazovima, bend će nastaviti sa svirkama po Srbiji.

Kao gitarista ove originalne i uspešne grupe, Aleksa daje savet svima koji žele da prate njihove stope.

Birajte ljude sa kojima se slažete i kada svirate, a i kada kulirate. Hemija među vama je najbitnija stvar, a Dimitrije dodaje, Samo svirajte, samo vežbajte i pratite svoje srce!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare