Sport

Filip Malešević: Želim da izgradim sopstveni stil igre

Da li Košarkaški klub Dinamik Vip Pay među svojim redovima već ima novu NBA zvezdu? Još uvek ne znamo, ali Filip Malešević, 216cm visoki centar kluba sa Dorćola, svakako jeste jedan od najtalentovanijih, ali i najviših mladih igrača koji ka tom “zvanju” teži.

Filip Malešević, petnaestogodišnji košarkaš iz Ledinaca, mesta pored Sremske Kamenice, važi za jednog od velikih talenata koje trenutno Košarkaški klub Dinamik Vip Pay podiže. Visok čak 216 centimetara, Malešević je na dobrom putu da postane jedan od najboljih centara najpre svog uzrasta, a kasnije i na višem nivou. Sa samo četrnaest godina, Malešević se preselio iz rodnog grada u Beograd, gde je nastavio korak po korak da gradi karijeru. Kako je oduvek bio viši od ostalih, bilo je očekivano da će se u daljoj budućnosti baviti košarkom.

Klub u kom je zaigrao košarku, bio je KK Star iz Novog Sada, za koji je saznao dok je pohađao Osnovnu školu “Jovan Jovanović Zmaj”. Maleševićev bivši trener iz Stara je u pomenutoj školi đacima delio popularne flajere i tako zainteresovao Filipa da okuša svoju sreću u sportu koji danas igra.

Košarka je ceo život uz mene, oduvek sam bio najviši, kako u timu, tako i u školi. Jednostavno, odmah sam shvatio da je košarka moj sport i danas uživam u njoj. Sa sedam godina sam prvi put zaigrao u Košarkaškom klubu Star i od tada nisam prestao da treniram, kaže Malešević.

RANE SELIDBE

Znajući da je KK Star iz Novog Sada, a da je Filip Malešević rodom iz Ledinaca, mladi centar se veoma rano odvojio od porodice i započeo samostalni život. Iako kilometarska razdaljina između Novog Sada i Ledinaca nije znatno velika, promena sredine morala je da se dogodi. Malešević ističe koliko je selidba najpre u Novi Sad uticala na njega.

Rano sam se odvojio od roditelja, ali naravno, oni su me često posećivali i nisam se osetio usamljeno. Naprotiv, stekao sam samostalnost i samopouzdanje koje mi je značilo i znači mi sada za život u Beogradu, rekao je Filip.

Kako se Malešević nije samo visinski isticao na utakmicama u KK Star, nego i po kvalitetu igre, nije ostao nezapažen treneru sada seniorske selekcije Dinamika, Saši Nikitoviću. Trener Nikitović je odmah uočio talentovanog centra i pozvao ga je da pojača redove Dorćolaca. Taj poziv Filipu je došao kao potvrda da je košarka stvarno njegov sport. Malešević priznaje da je bilo pitanje vremena koji će se klub zainteresovati za njega i pružiti mu šansu da napreduje. U ovom slučaju, bio je to KK Dinamik Vip Pay.

Kada sam bio pionir, na jednoj od utakmica me je primetio Saša Nikitović. Igrali smo protiv Dinamika i na toj utakmici sam se istakao i neposredno posle toga sam dobio poziv upravo od njih, koji sam rado prihvatio, priznaje Malešević.

DINAMIK PRE ZVEZDE

Iako su za Filipa Maleševića bili zainteresovani čak i košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda, mladi centar je ipak odabrao dorćolski Dinamik. Znajući da je u pomenutim klubovima znatno veća konkurencija i da samo odabrani broj igrača dobije priliku za viši košarkaški nivo, Malešević smatra da je KK Dinamik Vip Pay pravi izbor za njega, ukoliko želi da što više napreduje.

U Partizanu i Zvezdi je jako velika konkurencija. Iako sam zaista visok, oni imaju više centara i smatrao sam da ne bih dobio toliko minuta, koliko imam sada u Dinamiku. Zbog dobrih uslova i trenera sam najviše izabrao Dinamik i nisam se pokajao, kaže Malešević.

Kada pričamo o trenerima i saigračima u Dinamiku, Malešević izdvaja trenera Dušana Petrovića, kao nekog sa kim vredno trenira i radi kako na tehnici, tako i na samopouzdanju. Ako pominje trenera Nikitovića, Filip prema njemu gradi poštovanje i posmatra ga kao mentora čije poverenje tek treba da zadobije, a na dobrom je putu da to i ostvari. O saigračima, Malešević ima samo reči hvale i ističe da međusobno jedni drugima pružaju podršku. Kao saigrače koji su ga najviše savetovali, ističe Iliju
Milijaševića i Vojina Medarevića.

Sa trenerom Dušanom se osećam slobodnije, jer je on mlađi i mislim da imamo prijateljski odnos. Što se tiče trenera Nikitovića, prema njemu gradim poštovanje i smatram ga autoritetom i nadam se da ću jednom zadobiti i njegovo poverenje. Lako sam se privikao na nove uslove i tim. Saigrači su mi dosta pomogli i veoma sam im zahvalan na tome, kaže Filip.

REPREZENTACIJA

Sa reprezentacijom Srbije, Malešević je prošao sve mlađe selekcije i učestvovao je na nekoliko turnira. Godine 2016. je odigrao Turnir Vojvodine u kom je bio izabran za jednog od predstavnika tada matičnog kluba Star. Takođe ga očekuju i pripreme za Evropsko prvenstvo u Skoplju i samo takmičenje sa selekcijom U16.

Očekujemo pripreme za Evropsko prvenstvo u Skoplju koje se održava ovog leta. Nadam se da ćemo biti spremni i priželjkujemo medalju, nada se Malešević.

JOKIĆ KAO UZOR

Gotovo da ne postoji mladi igrač koji bar jednom nije pročitao ime srpske NBA zvezde – Nikola Jokić. Jokić je mnogim mladim igračima uzor ne samo po igri i samopouzdanju, nego i po sportskim navikama. Malešević ističe da je gledajući njegovu igru sebi izgradio model ponašanja i tehnika koje želi da ostvari. Međutim, visoki centar Dinamika ipak želi da se istakne i da jednog dana izgradi prepoznatljiv stil igre i ostane dosledan sebi.

Dosta sam naučio gledajući utakmice Nikole Jokića. Na njemu je veliki pritisak, često nosi ekipu na svojim leđima i uprkos tome, i dalje je opušten i uvek daje maksimum. Iako volim da ga gledam, želeo bih da izgradim svoj stil igre i da po tome budem prepoznatljiv, zaključuje Malešević.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare