Društvo

Kome smetaju besplatni udžbenici za đake osnovnih škola?

Aleksandar Kavčić, profesor na američkom univerzitetu na Havajima i osnivač fondacije Alek Kavčić, privukao je veliku pažnju javnosti s obzirom na inicijativu koju je zajedno sa svojom fondacijom pokrenuo.

Udžbenici su već godinama unazad vrlo kontroverzna tema, kako među učenicima tako i među profesorima. Postoji nekoliko stranih izdavača koji su dominantni na našem tržištu. Tako se profesori najčešće odlučuju za njih, bilo da je to slobodnom voljom ili ne.

Foto: Mina Lalović

Poslednjih godina cene udžbenika počele su da rastu. Zamena knjiga ili korišćenje polovnih knjiga sve je manje zastupljeno. Na snagu su stupili novi programi koji sa sobom nose nove i inovativne sadržaje. Roditelji osnovaca i srednjoškolaca se već godinama bore da svojoj deci obezbede adekvatne udžbenike. Osnovno obrazovanje je obavezno. Vrlo je logično u tom slučaju postaviti pitanje zašto udžbenici nisu besplatni.

Fondacija Alek Kavčić pruža idealno rešenje

Profesor Kavčić je od ranije poznat medijima zbog činjenice da je, tuživši kompaniju Marvel za autorska prava, dobio odštetu od 750 miliona dolara. Deo tog novca izdvojio je sa ciljem da unapredi obrazovni sistem u Srbiji. Njegova fondacija je ovim postupkom stala na put kako finansijskim, tako i mnogim drugim problemima sa kojima se naše društvo susreće.

Fondacija Alek Kavčić je svojom inicijativom skrenula pažnju na ovaj široko zastupljeni problem ponudivši adekvatno rešenje. Kako profesor Kavčić navodi u jednom od intervjua, ako je osnovno obrazovanje obavezno, onda mora biti i besplatno.

Na sajtu besplatnabiblioteka.commogu se pregledati i preuzeti udžbenici, odobreni od strane Ministarstva prosvete. Trenutno se na sajtu ne mogu pronaći udžbenici iz istorije geografije i srpskog, kao mali broj onih iz stranih jezika, na zahtev Zavoda za udžbenike.

Jedini trošak koji iziskuje korišćenje udžbenika je samo štampanje. Važno je pomenuti da nemaju svi profesori identičan način rada. Zato se sadržaj udžbenika u toku školske godine nikada ne pređe od korice do korice. Postoje i profesori koji od svojih učenika ne zahtevaju posedovanje bilo kakvog udžbenika. Štampanje samo određenih strana i lekcija u ovom slučaju je idealno rešenje. Sve škole su do daljnjeg prebačene na onlajn nastavu. U tom slučaju onlajn udžbenici su vrlo dobrodošli.

Foto: Mina Lalović

Ova inicijativa ne odgovara svima

Gostojući kod Olje Bećković zajedno sa novinarom Draganom Kremerom i Gordanom Knežević Orlić, predstavnicom izdavačke kuće Klett, Kavčić kao glavni problem inicijative njegove fondacije navodi autorska prava, koja su po mišljenju drugih izdavača prekršena preuzimanjem udžbenika.

Gospođa Orlić predstavlja firmu čiji je cilj profit. Ja predstavljam fondaciju čiji su cilj udžbenici. Govor o kršenju autorskih prava u ovom slučaju je besmislen. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema besplatne udžbenike, izjavio je Kavčič u ovoj emisiji.

Obrazovanje kao krajnji, zajednički cilj

Inicijativa koju je preuzela fondacija Alek Kavčić nije stvar pojedinca, već stvar države. Obrazovanje je pre svega skup proces, koji zahteva mnogo truda, rada. Uslovi za sticanje obrazovanja definitivno nisu idealni. Postoji mnogo rupa u orazovnom sistemu, a toga su svesni kako roditelji, tako i profesori i učenici.

Fondacija Alek Kavčić je svojom inicijativom donela mnogo više od besplatnih udžbenika. Pojedinac nikada nije bio dovoljan da pokrene opromene. Zato je vrlo je bitno shvatiti važnost ove akcije i podržati je zarad dobrobiti, kako dece i roditelja, tako i celog prosvetnog sistema.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare